Wpis z mikrobloga

Porąbana sytuacja. Kazać swojemu nieletniemu jeszcze dziecku opiekować się osobą, którą w szpitalu musiano przypinać pasami. Nie dziwie się, że młoda dziewczyna po roku nie wytrzymała, szkoda tylko, że posunęła się do takiego czynu zamiast zgłosić to gdzieś. Ale gdy przeczytałem, że:

Rodzice – tata nauczyciel katechezy, mama – urzędnik poznali się w czasach, gdy oboje planowali służbę Bogu. Wtedy jednak wybrali uczucie, które ich połączyło

To już wiem jaką presje na nią wywierano, cierpienie uszlachetnia, musisz się poświęcić itp Do tego pewnie po katolicku chcieli mieć babcię w domu a nie jak wyrodne dzieci oddać ją do ośrodka. Siedzieć powinni rodzice a dziewczyna powinna dostać opiekę psychiatryczną.

W zeszłym roku, gdy kolejna siostra zaczęła studia, Marysia została sama z rodzicami i babcią, która od kilku lat cierpiała na alzheimera. Ostatnio, gdy zaczęło się zdalne nauczania, dziewczyna z chorą kobietą spędzała całe dnie. A babcia łatwa nie była. Przede wszystkim wymagała ciągłej opieki. Nie poznawała członków rodziny, myliła imiona i zdarzenia. Marysia musiała dawkować jej leki i jedzenie. W przeciwnym razie babcia zjadała wszystko, co było w zasięgu ręki, a potem wymiotowała. Była agresywna. W szpitalu trzeba było unieruchamiać ją pasami. Nie tak dawno potłukła sprzęt domowy. Uciekała z domu, bliscy systematycznie chowali klucze po szufladach. W toalecie wymagała nadzoru i podcierania. Na co dzień nosiła pampersa, ale zdarzało się, że go wyrzucała i wtedy już bez kontroli załatwiała swoje potrzeby fizjologiczne - tu i teraz. Co wydarzyło się tamtego krytycznego dnia? Jak to się stało, że drobna filigranowa Marysia najpierw zaczęła dusić dość tęgą babcię, a potem ugodziła ją nożem w brzuch? Po zdarzeniu uciekła do lasu, próbowała odebrać sobie życie. W końcu powiadomiła policję. Gdzie wtedy byli pozostali członkowie tej rodziny?

#bekazkatoli #polska #neuropa
lakukaracza_ - Porąbana sytuacja. Kazać swojemu nieletniemu jeszcze dziecku opiekować...

źródło: comment_16163078832fcu9fxZTQDhW45u1uSm9v.jpg

Pobierz
  • 212
  • Odpowiedz
@lakukaracza_ ciężki proces będzie i na pewno bardzo długi, szkoda tej dziewczyny, bo sobie życie zmarnowała. Grozi jej dożywocie to może uda się zmniejszył wyrok, a najlepiej jakby ją do psychiatryka dali na leczenie to może uniknie wyroku.
  • Odpowiedz
@Koliat:

dodatkowo pewnie babcia miała jakieś nieruchomości z PRL - wiele starszych osób doszło do własności w ten sposób.

Masz dowód, że ta konkretnie miała? Pie*dolisz od rzeczy, człowieku. W naszych grupach wsparcia jest bardzo wiele osób, które nie mają nieruchomości...
Btw, emerytura 2500? Żyjesz w Polsce. Mój dziadek, hutnik, ma 2 tysiące

Nie wygląda to na przytłaczający wydatek jeśli chce się go zorganizować.

Low quality bait.

W ostateczności mogliby córkę
  • Odpowiedz
Ciekawe, bo nawet nie patrzyłem na ten przypadek w kontekście płci i wątpię by inni patrzyli na to inaczej. Jeśli ty patrzysz na sytuację w kontekście płci, to już chyba wpadłeś w sidła wykopowej mizogini.

@PiccoloColo: wiesz, OP wszystko do katolicyzmu sprowadził i wszyscy klaskają uszami.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 35
@lakukaracza_: Takie jest życie, jest zbrodnia, jest i kara ¯_(ツ)_/¯

Za błędy się płaci. W ogole w wieku 17 lat jest tyle opcji na odcięcie się od domu rodzinnego, a ona postanowiła zamordować babcię. . Co trzeba mieć w głowie. Rodzice widać nie wychowali jej na przyzwoitą osobę tylko na psychopatkę.

@trevoz: No #!$%@? ewidentnie widać że mało rozumiesz. I nie, nikogo się nie wychowuję na psychopatę tylko to rezultat
  • Odpowiedz
  • 9
@deton24 artykuł mowi ze byla dobrą uczennicą, wszyscy ją lubili i nie sprawiała problemów wychowawczych. Jeśli faktycznie tak było to taka osoba może się nie buntować. Po prostu nauczona jest, że się tego nie robi, a wręcz przeciwnie często zmaga się z ogromnym poczuciem obowiązku (wobec rodziny, babci, szkoly, świata) i to najczęściej jest tak wyniszczające dla dobrze wychowanych dzieci...
  • Odpowiedz
@lakukaracza_: Sam na pewnym etapie życia zajmowałem się osobą starszą cierpiącą na chorobę neurodegeneracyjną i absolutnie nie dziwię się tej dziewczynie że zdecydowała się na tak drastyczny krok. Opieka nad srającym pod siebie, agresywnym staruszkiem który drze papę i demoluje mieszkanie to katorga. Jeśli dodatkowo nie masz znikąd pomocy a Twoi rodzice uprawiają kościółkowe #!$%@? o uszlachetniającym cierpieniu i chrześcijańskim miłosierdziu to już jest prosta droga do pęknięcia.
Przy takich sytuacjach
  • Odpowiedz
@kt13: nie musi tak być, ale może.
Bywa tak, że w szkole dzieci nie sprawiają żadnych problemów, a w domu już tak, ale ciężko w tym wypadku takie sytuacje przyrównywać.
Z tego co piszesz jeszcze bardziej widać, że patola w domu zniszczyła dziewczynie przyszłość i dorosłe życie.

Tyrada na osoby starsze, a w tym wypadku niedołężne w tym wątku, uświadamia mi tylko jak czasem jak bardzo sam, czy znajomi, mając w
  • Odpowiedz
@lakukaracza_: mój dziadek w końcowce życia w szpitalu mysłał, że jest w swoim mieście rodzinnym i że widzi kościół za oknem a tam nic nie było i to już mnie trochę przerażało a co dopiero taka młoda dziewczyna, która ma babcie pod opieką w o wiele gorszym stanie :/
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@wojskowy-onanista1: nie umiesz w dodawanie czy w czytanie ze zrozumieniem? Napisałem że muszą dołożyć 2500, a nie ze emerytura wynosi 2500. 4000-2500 = 1500 - czyli szacowana wysokość emerytury. Mnóstwo osób na starość w miastach coś ma, choćby zaskórniaki na starość (w końcu motyw na wnuczka się opłaca) , nie mam dowodów aby zakładać ze było inaczej. Zarobienie 2500 zł przez trójkę dorosłych zarabiających całkiem nieźle (za tak bzdurną pracę jak
  • Odpowiedz
@Abdul_Alhazred: słabo to widzę pod kątem afektu.
A TA na 3 miesiące w takim przypadku... ręce opadają. Niestety panuje powszechny brak zrozumienia tej instytucji w sądach, straszne. Wyrok bez procesu.
  • Odpowiedz