Wpis z mikrobloga

Hej, przymierzam się do kupna samochodu. Zastanawiam się nad:
#kia sportage III rocznik (2010-2013) benzyna 2.0 XL, 163KM
lub
#volkswagen tiguan (2009-2011) benzyna 2.0 TSI 4mot sport dsg, 170KM

Tiguan ma napęd stały 4x4 w cenie ok 35 000, tymczasem Kia w tej cenie tylko przód napęd, ceny Kia z dołączanym napędem 4x4 zaczynają się od 45 000. Wybór wydaje się prosty bo napęd 4x4 to spora zaleta aczkolwiek martwię się większym spalaniem. Potrzebuję porady kogoś kto miał do czynienia z tymi samochodami bo ze mnie jest kompletny laik motoryzacyjny.
#samochody #motoryzacja
  • 12
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Silvan01: Hej, sprawdź proszę czy ten Tiguan ma 132kw?
Wiem że z tymi silnikami był problem z pobieraniem oleju, zaczynał się od 150tys km mniej więcej. Na szybko nie przypominam sobie 2.0tsi z 170km - bardziej 180-184km?

Jeśli chodzi o kia, brat robi konserwację samochodów, niestety jakość spodu daje dużo do życzenia w tych starszych samochodach, więc warto to sprawdzić również.
@Silvan01: Tak, ja bym te silniki omijał. Poza tym przemyśl sprawę tego napędu, na dobrą sprawę po co Ci on? Większa masa, spalanie i potencjalny problem a zysk może okazać się zbyteczny. No i mamy tu jeszcze kolejny kłopot, dsg. Remont nie wychodzi najtaniej a prawdopodobnie zbliża się wielkimi krokami, chyba że już ktoś to zrobił. Do sprawdzenia koniecznie czy i kiedy był zmieniany olej.