Wpis z mikrobloga

@Jswgecz5: cieszę się,że ktoś Ci pomógł i bardzo współczuję dzieciom w takich rodzinach, stąd mój wpis-to loteria gdzie się urodzisz
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@ZnienawidziszMnie: tu nie ma nic do śmiania wg mnie, ani żadnej "madki" tu nie ma. To wygląda 100% jak napisane przez osobę niesłyszącą/niedosłyszącą albo głuchoniemą. Może też jakieś upośledzenie.
  • Odpowiedz
@Bobsoon @RozowaZielonka
zaciekawiła mnie ta zależność błędy ortograficzne vs. problemy ze słuchem, bo na chłopski rozum to jednak takie osoby potrafią czytać i zapamiętać jak dany wyraz się pisze. Czy macie może więcej informacji na ten temat?
  • Odpowiedz
@dav44: a jak się uczysz czytać i pisać? ze słuchu. Składni też uczysz się ze słuchu. Wot i cała tajemnica.
Często głuchoniemi piszą jakby byli upośledzeni, ale takie po prostu mają problemy z nauką czytania/pisania
  • Odpowiedz
@RozowaZielonka: ale tu są wyrazy ewidentnie zapisane fonetycznie - np "poczebuje" - ktoś, kto nigdy nie słyszał tego wyrazu, w życiu by nie wpadł, że tak się to wymawia (albo można wymawiać).

I nie do końca prawda, że uczy się pisać i czytać ze słuchu. Cała nauka ortografii polega na walce z pisaniem ze słuchu, bo jedyne ortograficzne problemy dotyczą różnic w zapisie ortograficznym i fonetycznym.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@dav44: pracowałem kiedyś w punkcie uslugowym, do którego często przychodziły osoby niesłyszące/głuchonieme bo jedna osoba z naszej załogi znała język migowy. Nie zawsze na nią trafiali, więc jak trafili na mnie to porozumiewaliśmy się pisemnie. I wyglądało to bardzo podobnie.
  • Odpowiedz