Wpis z mikrobloga

@vytah: Zabawne, że kilka godzin przed wybuchem pożaru dostałem informację od OVH:

"System monitoringu wykrył atak na adres IP XXXXXX. Jesteśmy
zobowiązani do ochrony infrastruktury, do której jest podłączona
usługa. Dlatego włączyliśmy opcję ochrony. "

I sobie pomyślałem, że fajnie że tak dbają o bezpieczeństwo ( ͡° ͜ʖ ͡°) Na szczęście mam zduplikowane serwery w dwóch lokalizacjach, więc jak dostałem sms, że serwer leży to wystarczyło
  • Odpowiedz
ciekawe, u nas to samo było

Czyli to może jakaś zorganizowana akcja ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Tank1991:
Jak zamawiałem serwer z dyskiem nvme (chyba tylko w tej lokalizacji były) to sobie myślałem, że niefajnie byłoby jak się zjarał, bo jeden na domowym desktopie właśnie to zrobił przy dużej ilości operacji na bazie danych. Oczywiście uznałem, że to niemożliwe bo na bank mają do nich jakieś dodatkowe
  • Odpowiedz
load balancery możesz sobie ogarnąć

@DOgi: Chciałbym, ale korzystam z CF + Ezoic i dane najpierw przechodzą przez serwery ezoic, a później przez CF. Dochód z reklam dzięki ezoic to +30%, ale dość mocno spowalnia strony, więc może przerzucę się na inną sieć + load balancery.
  • Odpowiedz
I sobie pomyślałem, że fajnie że tak dbają o bezpieczeństwo ( ͡° ͜ʖ ͡°) Na szczęście mam zduplikowane serwery w dwóch lokalizacjach, więc jak dostałem sms, że serwer leży to wystarczyło zmienić IP w cloudflare i iść dalej spać.

@systemluster: ludzie dziela sie na tych ktorzy robia georedundancję i tych co będą robić, czy jakoś tak.. ;)
  • Odpowiedz
@stormkiss pytanie co autor miał na myśli - zjaranie w sensie uszkodzenie kontrolera i ded dysku, czy zjaranie że poszedł dymek czy coś więcej.
Na logikę przecież to musi mieć zabezpieczenie,podobnie jak mają procki czy gpu.
  • Odpowiedz
@korni007: W sensie, że zaczął śmierdzieć i przestał działać. Trochę inna sprawa, że to było w Tajlandii - zostawiłem komputer na noc z dużą ilością zadań na bazie do wykonania i wyłączyłem klimatyzację.

A jeśli chodzi o ssd, to czasami się takie rzeczy zdarzają, a nvme mają tendencję do bardzo szybkiego nagrzewania. Oczywiście w serwerowni inne przyczyny są o wiele bardziej prawdopodobne, a napisałem o tym bo mi się skojarzyło
  • Odpowiedz