Wpis z mikrobloga

Szukam jakichś w miarę tanich butków pod #spd oraz samych pedałów zatrzaskowych na początek przygody. Nigdy na takowych nie jeździłem i chciałbym rozpocząć od czegoś w miarę taniego, bo na platformowych dostaję #!$%@? (muszę jeździć w Adidasach z wypustkami). Aktualnie jeżdżę na MTB, lecz głównie trasy asfalty/ścieżki/utwardzony szuter tak po ~30-50km (czasem latem strzelę jakieś 80-100), lecz w tym sezonie jak szczęście dopisze, to przeniósłbym ten sprzęt do szosy (czekam na dostępność Tribana RC500 + oponka szersza).

Czy w przedziale 400-500zł da radę złapać się na buty + pedały? Fajnie jakby było dostępne w decathlonie (widziałem jakieś Shimano u nich na sklepie), bo z racji dużego rozmiaru fajnie byłoby je przymierzyć w sklepie. Aktualna korba w rowerze ma znaczenie?

#rower
  • 8
@XpedobearX: Korba nie ma znaczenia. Kup https://www.decathlon.pl/p/peda-y-zatrzaskowe-do-roweru-mtb-m520-spd/_/R-p-X3169982
Podstawowy model Shimano, ale pancerny.
Jeśli chodzi o buty, mogę polecić tylko te, których sam używam aktualnie, bo poprzednich już nie produkują. Zresztą mało kto ma kilka par butów do porównania. https://shop.pearlizumi-eu.com/pl-pl/meska-odziez-buty-mtb/pearl-izumi-buty-x-alp-didive-0-black-1519190102739-0#q=alp&pnr=2 Niestety akurat tam pewnie nie ma na ciebie numeru.
Buty marki Pearl Izumi (amerykańska podmarka Shimano) są świetne na szerszą stopę - Shimano na węższą.
@XpedobearX: Poszukaj zatem na tej stronie butów tej marki. Może coś znajdziesz. To oficjalny sklep marki, więc jest legitny. Mają darmową przesyłkę od 200 zł i darmowe zwroty w ciągu 30 dni, więc najlepiej zamówić kilka par i odesłać niepasujące. Sam kupiłem tam te buty latem za 170 zł. Tylko szukaj SPD, a nie SPD-SL, bo to szosówki, w których nie da się chodzić.
@kasin: No właśnie przejrzałem całą ofertę (nawet ubrania xD) i niestety chyba resztki towaru przed rozpoczęciem sezonu. Niemniej dzięki za namiar na ten model pedałów od Shimano, bo sporo jest modeli, mocowań i nie wiedziałem co wybrać na start, a czytam, że mają bardzo pozytywne opinie do turystyki dla amatorów.. Z butów chyba pójdę w kierunku po prostu Decathlonowych po przymierzeniu. Miałem już kilka ich produktów i w ich cenach to
k mi się spodoba i się otrzaskam to kupi się lepszy sprzęcior. Póki co to boję się wywrotek, żeby nie zapomnieć o w

@XpedobearX: Nie bój się wywrotek. Nie można od nich uciec XD Na szczęście prawdopodobnie 2-3 zdarzą się tylko w okresie, kiedy zaczniesz być z siebie dumny, że zawsze pamiętasz i udało Ci się nigdy nie wywrócić XD