Wpis z mikrobloga

https://coderslab.pl/pl/kurs/javascript-developer-react/o-kursie
Czy taki kurs ma jakiś sens jeśli mam zniżkę 6,5k? Zakładając że mam zdrowe podejście tzn. że nie będę po nim alfą i omegą tylko że będę coś tam umiał i może znajdę jakąś niezbyt dobrze płatną pierwszą pracę w branży w której się będę dalej rozwijał?
#programowanie #naukaprogramowania #webdev #javascript
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BrakPomysluNaNick: Powiem szczerze, że jeszcze nie spotkałem deva którego bym chciał zatrudnić po bootcampie. Praktycznie niewiele się zmieni podejście rekrutera technicznego do ciebie jak zobaczy, że całe twoje doświadczenie to bootcamp. Mało kto szuka juniora niestety.
  • Odpowiedz
@BrakPomysluNaNick: Powiem ci tak, nie wiem jak ty do tego podejdziesz i jaki wynik osiągniesz sam nigdy nie byłem na bootcampie więc nie jestem w stanie ocenić jak i jaka wiedza jest tam przekazywana, ale robiłem rekrutacje przynajmniej kilkunastu osób z różnych bootcampów jeżeli szefostwo chciałoby juniora to dałoby się wyłuskać z nich kilku, ale w większości wypadków nie mieli takiego poziomu nawet. Aktualnie rynek wygląda tak, że większość firm
  • Odpowiedz
@BrakPomysluNaNick: Za 5.5k to lepiej sprobowac z masą dobrych kursów lub poszukac korkow z js na wlasna reke. Przykladowo kernelgonnapanic bierze 120zl/h a jej doswiadczenie bedzie nieocenione. (Pozdrawiam! ( ͡° ͜ʖ ͡°) ). Rob wiele sam, konsultuj tylko najtrudniejsze tematy po wczesniejszej samodzielnej analizie.
  • Odpowiedz
@BrakPomysluNaNick: Pracowałem jako lead mentor na takim kursie, teraz robiłem to wolontariacko. Powiem tak, jeśli wydaje Ci się, że musisz pracować X czasu, to generalnie jest to w okolicach 3X. Najpierw sprawdź, czy w ogóle jest to dla Ciebie.

U nas pracę znajdowało mniej więcej 20% osób i były to te, które poświęcały naprawdę dużo pracy. 3,5 do 5,5k to niewiele, ale zobacz ile godzin z mentorem masz w cenie.
  • Odpowiedz
A i jeszcze jedna ważna rzecz jeżeli będziesz oceniał swoje umiejętności u pośredników przez jakieś skale typu 1/5 znajomość css etc. oceń się szczerze bo jak się widzi deva który się określa 5/5 w js mając doświadczenie tylko bootcampowe to nie patrzy się na kogoś takiego poważnie.

@lobo: @lobo: to jest najgorsza porada xD bo pośrednicy od razu odrzucają tych którzy dają sobie mniej niż 4/5 przynajmniej, ty
  • Odpowiedz
@BrakPomysluNaNick: to wszystko masz za darmo w necie tylko trzeba chcieć samodzielnie się uczyć, a jak Ci się nie chce to nigdy nie nauczysz się niczego poza tym co będziesz przerabiał na bootcampie i do niczego taki dev. Podstawa w tym zawodzie to jest samodzielne uczenie się, w pracy prawie każdy projekt będziesz miał inny i nikt Ci nie będzie stał i tłumaczył co i jak.
  • Odpowiedz
@BrakPomysluNaNick: Różni ludzie, różne charaktery, potrzebują różnych bodźców, żeby się za coś zabrać. Jeżeli ci to pomoże, płać, z mojego punktu widzenia szkoda kasy. Jest tak dużo zupełnie darmowych, ładnie ustrukturyzowanych materiałów dotyczących nauki programowania, że nie widzę potrzeby płacenia. W moim przypadku najbardziej pomogło klepanie własnych projektów. Np kantor wymiany walut jest fajnie skalującym się pomysłem, bo na początek wystarczy zwykły hardcode jednej pary, prosty interfejs, a potem trzeba
  • Odpowiedz
@justkilling: Ale jaki jest sens się dostać na rozmowę do firmy która ciebie na 100% nie przyjmie? Ba można sobie spalić potencjalnie inne rekrutacje przez daną rekruternie przez takie przyjście bo wiele dostaje feedback, że dany koleś się nie nadaje bo to nie 5/5 a 2/5 i potem już ci pośrednicy tak chętnie go nie będą dawać na rozmowę. Raz, że taki kandydat straci dużo czasu (potencjalnie cały dzień) to
  • Odpowiedz
@justkilling: Ale rozumiesz, że takie oszustwo nie działa na korzyść rekrutowanego na dłuższą metę? Fakt przejdzie pierwszy etap jakim jest pośrednik, ale potem pojedzie sobie do firmy na rozmowę i się okaże, że tylko stracił czas bo firma szuka eksperta, a nie kogoś kto takiego udaje. Ba przez to, że że oszukał na formularzu mogły go ominąć oferty skierowanego pod jego poziom. W it relatywnie łatwo zweryfikować umiejętności na rozmowie
  • Odpowiedz
Ba przez to, że że oszukał na formularzu mogły go ominąć oferty skierowanego pod jego poziom.

@lobo: czegoś nie rozumiesz

rekruterzy żeby szukali na operatora mopa do podłóg jak nie wpiszesz umiejętności na conajmniej 4/5 to twoje CV leci w kosz, rozumiesz?
A na rozmowie może się okazać że jest wakat na innym stanowisku np. Nie jest to niespotykane. Taka sytuacja jest winą rekruterów a nie ludzi którzy chcą dostać
  • Odpowiedz