Aktywne Wpisy
SaintWykopek +16
Na wykopie wystalkowano kiedyś laske po pieprzyku na brzuchu. Głupie wykopki zamiast wspierać #wgw od #ladnapani zgłaszali dziewczynę na uczelni. Tak, wyrzucono ją ze studiów.
#czarnyhumor #afera
#czarnyhumor #afera
Banderoza +86
Jestem behapowcem w pewnej firmie. Nadzoruję ponad 200 pracowników. Powiem tak. Kierowcy ciężarówek to są największe matoły z jakimi w życiu pracowałem. Większość z tych ludzi ma problem z pisaniem i czytaniem a ja muszę ich uczyć zasad BHP i bezpiecznej jazdy. Nie da się! chociaż bym wychodził z siebie i stawał obok to się #!$%@? nie da. Im się mózgi resetują metr za progiem sali szkoleniowej. Codziennością jest, że oni nie
Gotowanie zajmuje mi dużo czasu, a pomimo że lubię gotować (dochodzi później jeszcze zmywanie naczyń) to wolę ten czas poświęcić na inne rozwojowe cele. Z kolei zamawianie jedzenia to dla mnie dość spory koszt, bo zamówienie 2 dań na 1 dzień nie licząc śniadania to około 50zł, co się przekłada na ponad 1500zł miesięcznie kiedy gotując samemu spokojnie dla siebie mogę wyrobić 1/2 tej kwoty (robię kurczaka z ryżem i sosikiem albo np. makaron w stylu Bolognese z szyneczki + ser żółty, czasami tuńczyka z cebulka papryka i majo + oliwa z oliwek i przyprawy). Muszę to wszystko zaplanować jakoś strategicznie sensownie dlatego proszę o protipy.
-Co można zrobić by skrócić sobie proces gotowania, jakie dania przyrządzacie szybko?
-Wiadomo że gotowy kurczak raz schłodzony zazwyczaj do jedzenia już się nie nada, ale może są dania gdzie np. gotuje się dużo np. w niedzielę i styka na 3-4 dni wystarczy podgrzać? Co konkretnie gotujecie w takim celu? Bylo cos na yt chyba kiedys.
-Ostatnio w Żabce pojawiły się gotowe obiady do podgrzania np. Chilli Con Carne, za 10zl calkiem spoko ale awaryjnie, średnie rozwiązanie w kontekscie calosciowym zarowno finansowo jak i jakosciowo.
-Zakupy z dowozem, bardzo ciekawa rzecz ale nie wiem czy cala operacja klikania w przegladarce nie zajmuje wiecej czasu niz zrobienie zakupow w drodze do domu z pracy.
Zapraszam do dyskusji.
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
Ja jak gotuję to poświęcam na to dwa dni w tygodniu (mięso, sosy itp), natomiast później ewentualnie coś
@Dziczek3000: Smak ci nie pasuje, czy ktoś ci kitu nawciskał, ze tak się nie powinno robić? Bo ja tak robię cały czas. Np. Smażę 1,5 kg cyca pokrojone w kostkę i mam na 3 dni włączając w to dzień smażenia.
@NaChuiMiTaCHata: w moim doświadczeniu bardzo często pogarsza się smak
r/MealPrepSunday/
@Dziczek3000: Też tak robię. Dwa razy w tygodni stoję przy garach te 3 godziny żeby mieć obiady na następne 3 dni.
I co ważne przed włożeniem do lodówki czekam aż wszystko wystygnie do zimna. Termicznie obrobione warzywa nie dają rady być świeże po 4 dniach w lodówce :D
@michu_13: ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Taki mini tip: postaraj się wyciągnąć mięso z lodówki przynajmniej 30 minut przed smażeniem. Dzięki temu szybciej sie będzie smażyć bo po wrzuceniu na patelnie nie obniżysz aż tak bardzo temperatury.
Oprócz chilli con carne można też zrobić sos bolognese w dużych ilościach i mrozić - najczęściej jest na tyle aromatyczny że smak za bardzo nie ucierpi.
Czasami piękne też w niedzielę 1-1.5kg schabu, porcjuje i część mrożę, a później
Ja robie w piekarniku wiec 20-30 minut srednio 400 gram, mycie 10 minut. Powtarzasz codziennie to samo. Mam 1 kg ciagle zamrozone a reszta « w rotacji »
Dla zmiany mozesz kupic chude mielone lub rybe.
Gdy calosc sie robi to w takcie tre 200 g marchewki np.