Wpis z mikrobloga

@ratujemysaabine: Wyglada zajebiscie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Nie kamień! Stal do pizzy, taka 5-7mm, jest droższa od kamienia, ale znacznie lepsza jeśli chodzi o warunki domowe.

Tutaj masz spód domowej pizzy z piekarnika, bez stali i bez kamienia, jedyna różnica to włączenie piekarnika na maksa czyli 230C w moim przypadku i grzanie go przez godzinę, w między czasie robie sos i zostawiam rozciągnięte placki na blaszkach
Megawonsz_dziewienc - @ratujemysaabine: Wyglada zajebiscie ( ͡° ͜ʖ ͡°) 

Nie kamień! ...

źródło: comment_1614355971MLKuTGQdrjmPtcSYABIkPp.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
, w między czasie robie sos i zostawiam rozciągnięte placki na blaszkach żeby jeszcze trochę podrosły. Piekarnik grzany tylko od spodu i blaszka położona bezpośrednio na spod piekarnika bez żadnej kratki pomiędzy.


@Megawonsz_dziewienc: Jak przekładasz ciasto nagrzaną blachę? Co robisz, żeby ciasto nie przywarło?
  • Odpowiedz
@Helix: Ja tylko piekarnik nagrzewam.
Blaszka jest cienka bo jeszcze nie kupiłem stali.
A robie to tak ze po prostu posypuje lekko maka blaszkę i rozciagam ciasto żeby dopasować do kształtu blaszki, później zostawiam je na niej żeby jeszcze trochę podroslo i robie sos jak tez przygotowuje inne składniki. Ciasto nigdy mi nie przywarlo
  • Odpowiedz
Piekarnik grzany tylko od spodu i blaszka położona bezpośrednio na spod piekarnika bez żadnej kratki pomiędzy


@Megawonsz_dziewienc: Ok, dzięki za protip. Zawsze w przepisach spotykałem się, ma być góra dół, ale chciałem tak spróbować.
  • Odpowiedz
@Helix: Bo to są p0lskie przepisy ( ͡° ͜ʖ ͡°) które są na ciasto drożdżowe a nie pizze.

U mnie ciasto to: maka do pizzy 600g, 200ml cieplej wody, jakieś 10-15g drożdży, 4 łyżki oliwy, sol do smaku ale to musisz sam ogarnąć ile, mnie wystarcza niecała łyżeczka, No i łyżeczka cukru do drożdży. Zagniatasz i zostawiasz na minimum 2h, a najlepiej to cała noc w temperaturze pokojowej w misce
  • Odpowiedz
@Megawonsz_dziewienc: jak zostawiasz na całą noc to po kij tyle drożdży i cukier ( ͡° ͜ʖ ͡°)?

600 gramów mąki, 360 gramów wody, 15 gramów oliwy, 15 gramów soli, 6 gramów świeżych drożdży, z tego wychodzą 3 średniej wielkości placki (to zależy od tego jak cienkie ciasto zrobisz)

1. Wyrabiasz wszystko 10-15 minut aż ciasto będzie gładkie, przyjemne w dotyku i nie będzie kleić się do rąk.
2. Formujesz kulę,
  • Odpowiedz