Aktywne Wpisy
Vladimis +87
K---a jak żyć w tym kraju.
Moja matula kupiła używane auto i przez to, że jeszcze było ubezpieczone na poprzedniego właściciela to ubezpieczalnia nie poinformowała o końcu OC a jej się miesiące pomyliły i cyk będzie 8600 cebulionów kary, czyli ""2 miesiące minimalnej" a w realiach praktycznie 3 bo podatki.
Kobieta która przez całą karierę kierowcy w najgorszym wypadku przytarła lakier albo doprowadziła do małego wgniecenia dostaje większą karę od kogoś kto
Moja matula kupiła używane auto i przez to, że jeszcze było ubezpieczone na poprzedniego właściciela to ubezpieczalnia nie poinformowała o końcu OC a jej się miesiące pomyliły i cyk będzie 8600 cebulionów kary, czyli ""2 miesiące minimalnej" a w realiach praktycznie 3 bo podatki.
Kobieta która przez całą karierę kierowcy w najgorszym wypadku przytarła lakier albo doprowadziła do małego wgniecenia dostaje większą karę od kogoś kto
patryk-kabacinski-1 +171
Morderstwo na bezdomnym w okolicach Muzeum Morskiego w Rotterdamie
https://youtu.be/rRd_eV8Q9sg?t=39
#holandia #mordercy
https://youtu.be/rRd_eV8Q9sg?t=39
#holandia #mordercy
Spokojnie, starczy dla wszystkich.
#pizza #gotujzwykopem
Nie kamień! Stal do pizzy, taka 5-7mm, jest droższa od kamienia, ale znacznie lepsza jeśli chodzi o warunki domowe.
Tutaj masz spód domowej pizzy z piekarnika, bez stali i bez kamienia, jedyna różnica to włączenie piekarnika na maksa czyli 230C w moim przypadku i grzanie go przez godzinę, w między czasie robie sos i zostawiam rozciągnięte placki na blaszkach
Następnym razem położę na sam dół.
@Megawonsz_dziewienc: Jak przekładasz ciasto nagrzaną blachę? Co robisz, żeby ciasto nie przywarło?
Blaszka jest cienka bo jeszcze nie kupiłem stali.
A robie to tak ze po prostu posypuje lekko maka blaszkę i rozciagam ciasto żeby dopasować do kształtu blaszki, później zostawiam je na niej żeby jeszcze trochę podroslo i robie sos jak tez przygotowuje inne składniki. Ciasto nigdy mi nie przywarlo
@Megawonsz_dziewienc: Ok, dzięki za protip. Zawsze w przepisach spotykałem się, ma być góra dół, ale chciałem tak spróbować.
U mnie ciasto to: maka do pizzy 600g, 200ml cieplej wody, jakieś 10-15g drożdży, 4 łyżki oliwy, sol do smaku ale to musisz sam ogarnąć ile, mnie wystarcza niecała łyżeczka, No i łyżeczka cukru do drożdży. Zagniatasz i zostawiasz na minimum 2h, a najlepiej to cała noc w temperaturze pokojowej w misce
600 gramów mąki, 360 gramów wody, 15 gramów oliwy, 15 gramów soli, 6 gramów świeżych drożdży, z tego wychodzą 3 średniej wielkości placki (to zależy od tego jak cienkie ciasto zrobisz)
1. Wyrabiasz wszystko 10-15 minut aż ciasto będzie gładkie, przyjemne w dotyku i nie będzie kleić się do rąk.
2. Formujesz kulę,