Aktywne Wpisy
ChwilowaPomaranczka +632
Drogie dzieci, nie bajtujcie na wykopie bo was zmiecie z planszy xD Dzwoniono właśnie do mnie z Komendy rejonowej Warszawa Ochota celem stawienia się na komendzie i złożenia wyjaśnień w sprawie mojego małego bajta xD mam być o 16. Wgl jakim cudem ustalono moją tozżsamosc w ciągu 2h? @a__s wy te dane użytkowników rozdajecie na priv czy co? Dajcie plusa a zawolam co mi powiedzą i co ja powiem im. #wykop #
Kasahara +190
Powoli zaczynam być zmęczony jakimś losowymi zdarzeniami, na które nie mam wpływu, jakieś fatum. Tym razem genetyka po dziadku do tłuszczaków. Miałem jednego miedzy bicepsem a tricepsem, w piatek się w niego uderzyłem. Zaczął puchnąć - stan zapalny, krwiak - szpital zabieg - cała łapa #!$%@? i miesiąc+ będzie się goić jak się zagoi to wycięcie tego tłuszczaka (ogromny z 8-9 cm). I znowu w #!$%@?ę 2-3 miesiące albo więcej. A już
Spokojnie, starczy dla wszystkich.
#pizza #gotujzwykopem
Nie kamień! Stal do pizzy, taka 5-7mm, jest droższa od kamienia, ale znacznie lepsza jeśli chodzi o warunki domowe.
Tutaj masz spód domowej pizzy z piekarnika, bez stali i bez kamienia, jedyna różnica to włączenie piekarnika na maksa czyli 230C w moim przypadku i grzanie go przez godzinę, w między czasie robie sos i zostawiam rozciągnięte placki na blaszkach żeby
Następnym razem położę na sam dół.
@Megawonsz_dziewienc: Jak przekładasz ciasto nagrzaną blachę? Co robisz, żeby ciasto nie przywarło?
Blaszka jest cienka bo jeszcze nie kupiłem stali.
A robie to tak ze po prostu posypuje lekko maka blaszkę i rozciagam ciasto żeby dopasować do kształtu blaszki, później zostawiam je na niej żeby jeszcze trochę podroslo i robie sos jak tez przygotowuje inne składniki. Ciasto nigdy mi nie przywarlo
@Megawonsz_dziewienc: Ok, dzięki za protip. Zawsze w przepisach spotykałem się, ma być góra dół, ale chciałem tak spróbować.
U mnie ciasto to: maka do pizzy 600g, 200ml cieplej wody, jakieś 10-15g drożdży, 4 łyżki oliwy, sol do smaku ale to musisz sam ogarnąć ile, mnie wystarcza niecała łyżeczka, No i łyżeczka cukru do drożdży. Zagniatasz i zostawiasz na minimum 2h, a najlepiej to cała noc w temperaturze
600 gramów mąki, 360 gramów wody, 15 gramów oliwy, 15 gramów soli, 6 gramów świeżych drożdży, z tego wychodzą 3 średniej wielkości placki (to zależy od tego jak cienkie ciasto zrobisz)
1. Wyrabiasz wszystko 10-15 minut aż ciasto będzie gładkie, przyjemne w dotyku i nie będzie kleić się do rąk.