Nie kamień! Stal do pizzy, taka 5-7mm, jest droższa od kamienia, ale znacznie lepsza jeśli chodzi o warunki domowe.
Tutaj masz spód domowej pizzy z piekarnika, bez stali i bez kamienia, jedyna różnica to włączenie piekarnika na maksa czyli 230C w moim przypadku i grzanie go przez godzinę, w między czasie robie sos i zostawiam rozciągnięte placki na blaszkach
@Megawonsz_dziewienc: no widzisz, ja kładę na odwróconej blaszce gdzieś po środku, grzanie góra dół i piekarnik na maksa. Następnym razem położę na sam dół.
@ratujemysaabine: Jak tak zrobisz to zanim zrobi się ciasto to góra będzie się paliła, łatwo sprawdzić kiedy jest gotowa jak mozarella się lekko rumieni, jak potrzymasz za długo to się oddzieli tłuszcz i będziesz miał pomarańczowe bloto.
, w między czasie robie sos i zostawiam rozciągnięte placki na blaszkach żeby jeszcze trochę podrosły. Piekarnik grzany tylko od spodu i blaszka położona bezpośrednio na spod piekarnika bez żadnej kratki pomiędzy.
@Megawonsz_dziewienc: Jak przekładasz ciasto nagrzaną blachę? Co robisz, żeby ciasto nie przywarło?
@Helix: Ja tylko piekarnik nagrzewam. Blaszka jest cienka bo jeszcze nie kupiłem stali. A robie to tak ze po prostu posypuje lekko maka blaszkę i rozciagam ciasto żeby dopasować do kształtu blaszki, później zostawiam je na niej żeby jeszcze trochę podroslo i robie sos jak tez przygotowuje inne składniki. Ciasto nigdy mi nie przywarlo
@Helix: Bo to są p0lskie przepisy ( ͡°͜ʖ͡°) które są na ciasto drożdżowe a nie pizze.
U mnie ciasto to: maka do pizzy 600g, 200ml cieplej wody, jakieś 10-15g drożdży, 4 łyżki oliwy, sol do smaku ale to musisz sam ogarnąć ile, mnie wystarcza niecała łyżeczka, No i łyżeczka cukru do drożdży. Zagniatasz i zostawiasz na minimum 2h, a najlepiej to cała noc w temperaturze pokojowej w misce która jest posmarowana oliwa - ciasto tez posmaruj żeby nie było suche na wierzchu i przykryte ściereczka. Wtedy po wyjęciu wystarczy podzielić na 2-3 porcje w zależności od wielkości blachy i grubości ciasta. Lekko zagnieść i rozciągnąć używając grawitacji ( ͡°͜ʖ͡°) Później posypać blaszkę mąką rozkładam ciasto i dalej to już robie to co pisałem
@Megawonsz_dziewienc: jak zostawiasz na całą noc to po kij tyle drożdży i cukier ( ͡°͜ʖ͡°)?
600 gramów mąki, 360 gramów wody, 15 gramów oliwy, 15 gramów soli, 6 gramów świeżych drożdży, z tego wychodzą 3 średniej wielkości placki (to zależy od tego jak cienkie ciasto zrobisz)
1. Wyrabiasz wszystko 10-15 minut aż ciasto będzie gładkie, przyjemne w dotyku i nie będzie kleić się do rąk. 2. Formujesz kulę, oprószasz mąką, nakrywasz WILGOTNĄ ściereczką, zostawiasz
Spokojnie, starczy dla wszystkich.
#pizza #gotujzwykopem
Nie kamień! Stal do pizzy, taka 5-7mm, jest droższa od kamienia, ale znacznie lepsza jeśli chodzi o warunki domowe.
Tutaj masz spód domowej pizzy z piekarnika, bez stali i bez kamienia, jedyna różnica to włączenie piekarnika na maksa czyli 230C w moim przypadku i grzanie go przez godzinę, w między czasie robie sos i zostawiam rozciągnięte placki na blaszkach
Następnym razem położę na sam dół.
@Megawonsz_dziewienc: Jak przekładasz ciasto nagrzaną blachę? Co robisz, żeby ciasto nie przywarło?
Blaszka jest cienka bo jeszcze nie kupiłem stali.
A robie to tak ze po prostu posypuje lekko maka blaszkę i rozciagam ciasto żeby dopasować do kształtu blaszki, później zostawiam je na niej żeby jeszcze trochę podroslo i robie sos jak tez przygotowuje inne składniki. Ciasto nigdy mi nie przywarlo
@Megawonsz_dziewienc: Ok, dzięki za protip. Zawsze w przepisach spotykałem się, ma być góra dół, ale chciałem tak spróbować.
U mnie ciasto to: maka do pizzy 600g, 200ml cieplej wody, jakieś 10-15g drożdży, 4 łyżki oliwy, sol do smaku ale to musisz sam ogarnąć ile, mnie wystarcza niecała łyżeczka, No i łyżeczka cukru do drożdży. Zagniatasz i zostawiasz na minimum 2h, a najlepiej to cała noc w temperaturze pokojowej w misce która jest posmarowana oliwa - ciasto tez posmaruj żeby nie było suche na wierzchu i przykryte ściereczka. Wtedy po wyjęciu wystarczy podzielić na 2-3 porcje w zależności od wielkości blachy i grubości ciasta. Lekko zagnieść i rozciągnąć używając grawitacji ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Później posypać blaszkę mąką rozkładam ciasto i dalej to już robie to co pisałem
600 gramów mąki, 360 gramów wody, 15 gramów oliwy, 15 gramów soli, 6 gramów świeżych drożdży, z tego wychodzą 3 średniej wielkości placki (to zależy od tego jak cienkie ciasto zrobisz)
1. Wyrabiasz wszystko 10-15 minut aż ciasto będzie gładkie, przyjemne w dotyku i nie będzie kleić się do rąk.
2. Formujesz kulę, oprószasz mąką, nakrywasz WILGOTNĄ ściereczką, zostawiasz