Aktywne Wpisy
elzevir +199
#zalesie #gorzkiezale #januszebiznesu #wroclaw #gastronomia
TLDR: Zwykła herbata w restauracji za 20 zł to jakiś absurd.
Coś we mnie wczoraj pękło. Byłem w sobotę i w niedzielę w dwóch restauracjach. W obu herbata kosztowała 20 zł. Czy to ja straciłem kontakt z rzeczywistością czy restauratorzy? Uprzedzając pytania:
- zwykła herbata, nawet bez dzbanuszka, tak żeby sobie móc zrobić dolewkę ;)
- bez żadnych miodów, konfitur, udziwnień, zwykła herbata szt. 1
- restauracje
TLDR: Zwykła herbata w restauracji za 20 zł to jakiś absurd.
Coś we mnie wczoraj pękło. Byłem w sobotę i w niedzielę w dwóch restauracjach. W obu herbata kosztowała 20 zł. Czy to ja straciłem kontakt z rzeczywistością czy restauratorzy? Uprzedzając pytania:
- zwykła herbata, nawet bez dzbanuszka, tak żeby sobie móc zrobić dolewkę ;)
- bez żadnych miodów, konfitur, udziwnień, zwykła herbata szt. 1
- restauracje
Myślałem o tym żeby usmażyć mus z jabłek i dodać do niego galaretkę żeby zastygły w zwarta masę ale potrzebuje pomysłu na spód i górę. Jakieś ciasteczka/herbatniki pewnie tylko z czym? Potrzebuje czegoś w miarę możliwości oryginalnego
Trochę #gotujzwykopem
Trochę #pieczzwykopem ale nie do końca
#jedzenie #kuchnia
Ewentualnie spód-budyń-jabłka-płatki migdałów
Na sam wierzch można pomyśleć o polewie karmelowej.
borze tucholski czemu o tym nie pomyślałem? to żadna czarna magia, a faktycznie wtedy ma szansę się udać
@matra:
ooo herbatniki+masło zwykłe lub orzechowe+kokos w sumie brzmią nieźle, a na górę karmel i/lub prażone płatki migdałów ʕ•ᴥ•ʔ
Galaretkę do masy jabłkowej czasami dodaje moja mame wiec jakoś jestem przyzwyczajony. Jak się doda nie za dużo i w jakimś neutralnym smaku (cytrynowa) to wcale obrzydliwe nie
Jak chcesz mimo wszystko bez podpiekania, albo nawet z podpiekaniem na zwykłym kruchym, a chcesz dużo jabłek, weź tortownicę z wyższym rantem i wyklej ciastem po brzegi, żeby warstwa jabłek była wyższa :D
Btw jak dodasz do masy orzechy/rodzynki/żurawinę to też może wyjść spoko.
Zrobiłem w sumie coś w stylu amerykańskiego Apple pie. Warstewka ciasta kruchego jest tam cieniutka wiec się upiekla, a w środku są praktycznie same pokrojone Jablka które wystarczy że zmiękły i nie było ryzyka że jak się nie dopieka to będą niejadalne. A i piekłem w naczyniu żaroodpornym bo grubsze ścianki lepiej temperaturę trzymają
Wyszła obłędnie dobra.