Wpis z mikrobloga

Pytanie do #emigracja w #niemcy o #praca , #pracbaza i koszty życia w Niemczech Essen. Robię równolegle research na innych stronach, ale może ktoś z was żyje tam na miejscu, czy 50k euro/rok brutto to spoko pensja jak na niemieckie warunki? Jakie są koszta życia i wynajmu w 'mniejszym' mieście w Niemczech? Czy po za kosztem jedzenia i wynajmu można coś jeszcze odłożyć za taką pensje?
  • 19
@pompastic: Ja mieszkam w Essen, Rozstrał cenowy wynajmu mieszkania jest ogromny i tu wszystko żależy od dzielnicy. Ja mieszkam w dobrze skomunikowanej dzielnicy, dość "białej", jest bardzo mało turków i za mieszkanie 70m2, bez balkonu ale z kominkiem płace 500e warm +Prąd(90e)+Gaz(50). Są też dzielnice gdzie za małe mieszkanie bedziesz musiał płacić 900e Kalt(np. Heisingen, Kettwig i inne w pobliżu rzeki.) ale są też takie gdzie zapłacisz 400e kalt za trzy
@oskar_15: Dzięki za informacje, ile szacunkowo wydajesz miesięcznie na jedzenie? Jak z samym miastem i okolicą, jest tam co robić? (Pytam bardziej o np. trasy rowerowe wokoł miasta, kluby sporów walki, tripy weekendowe.)
@pompastic zależy co i ile lubisz jeść ;D Dla przykładu ja wydaje ~200€ i głodny nie chodzę. Powiedzmy, że 300€ dla jednej osoby to góra. @oskar_15 to niedrogo jak za takie mieszkanie. Myślałem, że to będzie w okolic 1000€. Jak to wygląda w środku? 2 pokoje + łazienka + kuchnia?
@Major_Kogz: Jest jeden duzy pokój w którym jest mocno zabudowana antresola, mam jeszcze drugi mniejszy pokój.

@pompastic: Jedzenie między 350 a 400e na miesiąc na dwie osoby. Zakupy głównie w Lidlu i Rewe.
Jeżeli chodzi o trasy rowerowe to zobacz aplikacje komoot, ja tam wyszukuje ciekawe miejsca w okolicy.
Essen jest dobrze skomunkowane z resztą kraju wiec wypad na weeken nie bedzie probemem.