Wpis z mikrobloga

Jak przechowujecie pudełka i zapasowe części po zestawach? U mnie za jakiś czas pojawi się problem odnośnie tego, gdzie szukać miejsca na pudełka, szczególnie tych dużych zestawów np. Saturn, Yoda, Mustang (a kolejny duży zestaw właśnie do mnie jedzie). Mam w sumie 10 zestawów, jedenasty będzie w piątek. Mam kilka małych pudełek, jeden polybag i zastanawiam się czy jest sens chomikować pudełka z tych małych zestawów po 70-250 elementów.
Drugi problem, który mnie męczy, to fakt, iż po złożeniu każdego zestawu zostaje mnóstwo ponumerowanych worków, które nijak nadają się do ponownego użytku. W przypadku, gdy chciałbym w dalekiej przyszłości sprzedać jakiś zestaw jako używany, ponowne użycie tych torebek nie ma sensu. Jak sobie z tym radzicie?
#lego
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@hoppek: Dodatkowo wszystkie instrukcje i sticker sheety (jeśli zostały) w jednym dużym kartonie a klocki zapasowe i inne klocki z danego zestawu (jak mam zbudowane cos innego) też w kartonie ale każdy zestaw ma swój opisany woreczek.

Te kartony na kciuki najlepiej rozgrzać suszarką i wtedy nóż tapicerski wchodzi jak w masło i bardzo mało się uszkadza aczkolwiek im mniejsze kartony, tym są cieńsze i na początku zdarzało mi się
  • Odpowiedz
@fizzly: @dobrzecisiewydaje: pomysł z kartonami w formie matrioszki wydaje się być dobrym (ale nie na dłuższą metę) rozwiązaniem problemu. Do pudła z Mustangiem włożyłem pudło z Fiata 500 i weszło na styk. :D Jutro pokombinuje z innymi pudłami.
  • Odpowiedz
@uciti: pudełko z pierwszego zestawu od którego zaczęła się zajawka na Lego okrutnie rozbebeszyłem, bo jeszcze wtedy nie wiedziałem, że z tymi pudełkami warto obchodzić się jak z jajkiem :D
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@hoppek: mam tego największego byggleka, jest wypchany po brzegi, mam tam w woreczkach ok 1300 klocków technicowych (całe sety 42093, 42104, 42103, kilka tych mniejszych zestawów po 150 klocków) i pewnie ok setki drobnicy po speed championsach i innych złożonych zestawach. Ogólnie pudełko jest dość małe ale ma spoko kształt i pasuje do białego regału
  • Odpowiedz
@kamdz: a możesz polecić jakąś sensowną alternatywę dla bygglek? Bo ja go nie mogę kupić, bo Ikea nie ma na stanie w sprzedaży online, a na ebay musiałbym przepłacić, jeśli chciałbym to kupić.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@hoppek: nie bardzo, nie robiłem żadnego rozeznania w tym temacie, to było pod ręką blisko więc kupiłem :D a skąd jesteś? U mnie tego było dużo w sklepie, jak chcesz to mogę Ci kupić i wysłać :P
  • Odpowiedz
@kamdz: mieszkam w Londynie, więc raczej tak trochę nie bardzo po drodze, żeby zamówić z Polski, bo pewnie wysyłka wyjdzie więcej niż kosztuje taki bygglek w Polsce.
  • Odpowiedz
@dobrzecisiewydaje: ja tez mam cycki, ale u mnie odwrotnie. niebieski chce wszystkie woreczki zachowac, a ja bym wyrzucila z moich zestawow ale nie pozwolil ( ͡° ʖ̯ ͡°)
narazie mamy malo wiec tez matrioszka jak sie da. a jak nie to po katach wciskam. chyba sie zasugeruje i wsadze w pojemnik na posciel w lozku. a co nie wejdzie to na szafe w streachu
  • Odpowiedz