Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
#gielda

Szanowni - pytanie.

Szkole się z podatków które musiałbym zapłacić od inwestowania na giełdzie. Zastanawiam się jak wyglądałoby to w przypadku pozycji które kupował bym na krotki okres czasu. Chciałbym potwierdzić czy dobrze rozumiem jedna (chyba kluczową tutaj) sprawę.

Kupuje Bitcoina za 52k i sprzedaje za kilka dni za 42k ( ͡º ͜ʖ͡º). Daje to: -10k

Kupuje złoto za 10k i sprzedaję za 20k. +10k

Pytania:
1) rozliczam się po całym roku, tak?
2) czy sumuje powyższe bilanse z poszczególnych instrumentów i od tego obliczam podatek? Tj (-10+10)*0.19=0?

Gdzieś wyczytałem tutaj że podatek płaci się od transakcji z zyskiem a tam gdzie sprzedaż była z strata to nie ma to wpływu na sumaryczna kwotę podatku..
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@salamon:

Przychody z obrotu walutami wirtualnymi kwalifikowane są do przychodów z kapitałów pieniężnych. Poniesiona strata z obrotu walutami wirtualnymi, nie może być odliczona od innych dochodów podatnika, np. ze sprzedaży akcji, czy też z prowadzonej działalności gospodarczej.

Hm, tylko jak mam +10k na BTC -20k na giełdzie... to nie wiem jak wypełnić pit :)

@salamon https://kryptowaluty.info.pl/jak-rozliczac-podatki-z-kryptowalut-za-2019-rok/
  • Odpowiedz
@mccloud
czlowiek uczy sie cale zycie, czyli jezeli bawie sie na xtb od tego roku btc bede musial rozliczyc krypto osobno niz swoje akcje czyli de facto jak bede mial tu zysk i tu zysk mimo ze gram tym samym kapitalem ze sprzedazy akcji to mnie te oszolomy opodatkuja 2x 19 % ?
@salamon
  • Odpowiedz
@magnat32: hm, jak dobrze mysle to:
- jezeli masz i tu i tu zysk to proste, sumujesz i odporowadzasz podatek
- jezeli masz zysk na btc i strate na gieldzie.... zysk - strata -> odprowadzasz podatek
- jezeli masz strate na btc i zysk na gieldzie... tego nie mam zielonego pojecia. Da się rozliczyć 2x pit-38 w tym samym roku?

#pit
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@salamon:

Przychody z obrotu walutami wirtualnymi kwalifikowane są do przychodów z kapitałów pieniężnych. Poniesiona strata z obrotu walutami wirtualnymi, nie może być odliczona od innych dochodów podatnika, np. ze sprzedaży akcji, czy też z prowadzonej działalności gospodarczej.

Hm, tylko jak mam +10k na BTC -20k na giełdzie... to nie wiem jak wypełnić pit
  • Odpowiedz
Podatek od kryptowalut i podatek Belki się nie łączy, więc w przypadku zysku na crypto płacisz podatek od crypto, a z giełdy masz stratę.

@PrzywodcaFormacjiSow: Ah, mója mózgownica się włączyła.... w tej sytuacji to normalnie, całość rozliczenia wklepuje w pita, a strate z giełdy i tak rozlicze w następnym roku.
  • Odpowiedz