Aktywne Wpisy

yourgrandma +111
#wykopoweprzeboje
Zdecydowaliście, że następną kategorią będą ballady rockowe.
Tradycyjnie pod tym wpisem podawajcie swoje propozycje, które chcecie widzieć w konkursie.
WAŻNA PROŚBA:
Jak chcecie wstawić kilka utworów to błagam nie w postaci listy (nawet z linkami) tylko jako pojedyncze komentarze. Dodatkowo proszę o dopisanie, z jakiego serialu pochodzi piosenka dla formalności.
Zdecydowaliście, że następną kategorią będą ballady rockowe.
Tradycyjnie pod tym wpisem podawajcie swoje propozycje, które chcecie widzieć w konkursie.
WAŻNA PROŚBA:
Jak chcecie wstawić kilka utworów to błagam nie w postaci listy (nawet z linkami) tylko jako pojedyncze komentarze. Dodatkowo proszę o dopisanie, z jakiego serialu pochodzi piosenka dla formalności.
źródło: Ballady_r
Pobierz
dorszcz +87

Szanowni - pytanie.
Szkole się z podatków które musiałbym zapłacić od inwestowania na giełdzie. Zastanawiam się jak wyglądałoby to w przypadku pozycji które kupował bym na krotki okres czasu. Chciałbym potwierdzić czy dobrze rozumiem jedna (chyba kluczową tutaj) sprawę.
Kupuje Bitcoina za 52k i sprzedaje za kilka dni za 42k ( ͡º ͜ʖ͡º). Daje to: -10k
Kupuje złoto za 10k i sprzedaję za 20k. +10k
Pytania:
1) rozliczam się po całym roku, tak?
2) czy sumuje powyższe bilanse z poszczególnych instrumentów i od tego obliczam podatek? Tj (-10+10)*0.19=0?
Gdzieś wyczytałem tutaj że podatek płaci się od transakcji z zyskiem a tam gdzie sprzedaż była z strata to nie ma to wpływu na sumaryczna kwotę podatku..
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
Tutaj sugerują jednak mój podpunkt drugi. Strata jest jak najbardziej możliwa. Gdy byśmy brali pod uwagę tylko zysk i podatek od niego to nie osiągnięcie starty chyba byłoby niemożliwe.
Hm, tylko jak mam +10k na BTC -20k na giełdzie... to nie wiem jak wypełnić pit :)
@salamon https://kryptowaluty.info.pl/jak-rozliczac-podatki-z-kryptowalut-za-2019-rok/
czlowiek uczy sie cale zycie, czyli jezeli bawie sie na xtb od tego roku btc bede musial rozliczyc krypto osobno niz swoje akcje czyli de facto jak bede mial tu zysk i tu zysk mimo ze gram tym samym kapitalem ze sprzedazy akcji to mnie te oszolomy opodatkuja 2x 19 % ?
@salamon
- jezeli masz i tu i tu zysk to proste, sumujesz i odporowadzasz podatek
- jezeli masz zysk na btc i strate na gieldzie.... zysk - strata -> odprowadzasz podatek
- jezeli masz strate na btc i zysk na gieldzie... tego nie mam zielonego pojecia. Da się rozliczyć 2x pit-38 w tym samym roku?
#pit
@PrzywodcaFormacjiSow: Ah, mója mózgownica się włączyła.... w tej sytuacji to normalnie, całość rozliczenia wklepuje w pita, a strate z giełdy i tak rozlicze w następnym roku.