Wpis z mikrobloga

@pablosik: xD oh tak ze skrajnosci w skrajnosc, nigdzie nie mowilem, ze jest to banalne, tylko powolywanie sie na argumentum ad autorytetum bo ktos klepal kody w it to JEST MADRY to beka, nigdzie nie umniejszam Zandbergowi zmyslowi politycznemu i sprytowi, ale gosc przegial w druga strone robiac z niego jakiegos nadczlowieka, prosty chwyt retoryczny
  • Odpowiedz
to ze ktos sobie dorabia poza stypendium nie ma znaczenia w kontekscie uposazenia doktoranta w szkole

@flumpy_bread: Ale ma znaczenie w kontekście oceny tego, czy doktorat jest głupkiem godzącym się na dymanie za pół darmo, czy jednak nie. A to o tym tutaj poniekąd rozmawiamy.

bardzo prosze, wraz ze zrodlem

Stypendium mogłem pomylić ze szkołą poznańską, patrząc po tym tutaj: http://www.psd-ipan.ibch.poznan.pl/PL/13-20/Konkurs_2020_013_psd_student_szkoly_doktorskiej.pdf
  • Odpowiedz
@kasztanowcowiaczek: nigdy nie slyszalem zeby Zandberg wskazal, ze dzialalnosc w mlodziewzowce skrajnej lewicy byla czyms czym sie wstydzi i wskazal, ze przeszedl ideologicznie w strone centrum, ale dobrze ty wiesz, ze przeszedl przemiane i zaluje swoich mlodzienczych wybrykow

tak jak wspomnialem, gdyby narodowcy biegali z podobizna teoretykow faszyzmu to mialbym w tym kierunku dokladnie takie samo podejscie, ale no jak widac Adrian nie wstydzi sie swojej rewolucyjnej przeszlosci
  • Odpowiedz
Ale ma znaczenie w kontekście oceny tego, czy doktorat jest głupkiem godzącym się na dymanie za pół darmo, czy jednak nie. A to o tym tutaj poniekąd rozmawiamy.

@szybki_lolo: dobrze, ale nie o tym mowimy xD, to ze sie znajduja doktoranci z glowa na karku to bardzo mnie cieszy, ale po pierwsze mowimy o sytuacji po reformie a nie kiedy Zandberg byl nauczycielem, a po drugie w wielu szkolach doktorskich,
  • Odpowiedz
@Walenciakowa: nie, w Polsce nie bylo pseudokomunizmu ani komunizmu, bo nie bylo wspolnosci srodkow produkcji i udzialu proletariatu we wladzy, czy tez spoleczenstwa bezklasowego, z powodu takiego, ze komunizm jak czysty kapitalizm jest utopia
w Polsce byl typowy socjalizm w wydaniu monopartyjnym, komunizmem nazywamy go tylko potocznie, to sa podstawy doktryn spol-ekonom, ucza tego nawet na wosie w klasach humanistycznych
  • Odpowiedz
@flumpy_bread: @JanuszSraczek
Ja już udzieliłem swojej odpowiedzi i nie mam specjalnie jakiegoś zamiaru zaspokajać waszego poczucia czym jest autorytet. Zapostowałem obiektywne przesłanki świadczące o tym że ktoś może być autorytetem i tyle.

I tak, pomimo, że bardzo mi nie po drodze z Duda czy Kaczyńskim to w prywatnej dyskusji ten duet legitymuje się nieporównywalnie większą wiedzą niż olbrzymia część użytkowników tego portalu.
  • Odpowiedz
dobrze, ale nie o tym mowimy xD

@flumpy_bread: A niby o czym? xD Ja odpowiedziałem wykopkowi, który twierdził, że na uczelniach pracują same melepety i przygłupy, albo ludzie z powołaniem, bo, jak twierdził, kto by chciał j---ć za mniej, niż dostaje pani w Biedronce. A prawda jest zupełnie inna i wiele zdolnych osób wybiera uczelnie ze względu na niezłe pieniądze za relatywnie luźną pracę, end of story ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
Razem nie dazy do prl bo jak sama nazwa wskazuje klada nacisk na demokracje, jak Roza Luksemburg, a PRL byl systemem autorytarnym, ekonomicznie jednak nie ma zadnego rozroznienia na socjalizm demokratyczny i autorytarny, mechanizmy dzialania i kontroli rynku sa tozsame, kwestia jest tylko jak mocno dokreci sie srobe i jak duza czesc rynku przejmie na siebie panstwo, a w wydaniu razem idziemy w dosc skrajne rozwiazania nacjonalizacji wielu branz "ciezkich" i socjalnych
  • Odpowiedz
@szybki_lolo: nie, ze trzeba byc w zdecydowanej wiekszosci malo rozgarnietym, aby decydowac sie na kariere naukowa na polskiej uczelni majac do wyboru intratne zarobki w branzy (co oczywiscie zalezy od dziedziny), za moich studenckich czasow magister nauczyciel prowadzacy zajecia zarabial na uczelni 1800zl. wiec tak, oczywiscie sa wyjatkowe przypadki, ktore powinny byc przykladem, ale 2,3tys dla doktoranta szkoly doktorskiej na prawniczych wydzialach jest generalizujac pojsciem na latwizne dla osob nie
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Zandberg bardzo boli wykopków, bo programista15k a nie chce budować płotów do umierania.
  • Odpowiedz
Ja już udzieliłem swojej odpowiedzi i nie mam specjalnie jakiegoś zamiaru zaspokajać waszego poczucia czym jest autorytet. Zapostowałem obiektywne przesłanki świadczące o tym że ktoś może być autorytetem i tyle.

I tak, pomimo, że bardzo mi nie po drodze z Duda czy Kaczyńskim to w prywatnej dyskusji ten duet legitymuje się nieporównywalnie większą wiedzą niż olbrzymia część użytkowników tego portalu.

@pablosik: a ja ci udzielilem odpowiedzi, ze bycie nauczycielem akademickim
  • Odpowiedz
@flumpy_bread: Ale o jakiej PJWSTK, jakie prawo – Zandberg doktoryzował się na Uniwersytecie Warszawskim na Wydziale Historycznym. Ani nie miał żadnych zakazów konkurencji, a nie miał alternatywnej kariery inżyniera przez sobą, to co w ogóle za przykłady.

wiec mam nadzieje, ze wyjasnilem, ze twoj doktorat zagraniczny moze ci troche przeklamywac rzeczywistosc, tym bardziej jak mowimy o szkole jaka jest PJWSTK, mozna pogooglowac :))

Może, po prostu całkiem sporo poznałem doktorów
  • Odpowiedz
@szybki_lolo: pracownikiem akademickim jako jego zrodlo zarobku to byl zatrudniony w szkole informatycznej i uczyl aplikacji moblinych, na uw tylko robil tytul
xD co to za przyklady? no przyklady takie, ze tak bycie obecnie zatrudnionym tylko w szkole doktorskiej za te dwa tysiace to jest debilizm, bo to sa uwlaczajace pieniadze, ty sie odwolales do jakichs grantow itd to ci podalem przyklad, ze sa branze w ktorych jest ZAKAZ dodatkowej
  • Odpowiedz
Może, po prostu całkiem sporo poznałem doktorów po polskich uczelniach i to bardzo konkretni ludzie.

@szybki_lolo: k---a, nikt tego nie neguje ja prdl xd, tylko mowimy o podjetej decyzji i korzysciach finansowych vide praktyka prywatna boze
  • Odpowiedz
Chociażby jest pracownikiem naukowym i specjalistą od IT co już stawia go wyżej intelektualnie niż 99,999999% wykopu. Nie trzeba się z nim zgadzać ale dorobku akademickiego i zawodowego nie można mu odmówić.

@pablosik:
Morawiecki ma 4 fakultety
Kaczyński doktorat z prawa z najlepszego polskiego uniwersytetu
Pawłowicz ma
  • Odpowiedz
tak jak wspomnialem, gdyby narodowcy biegali z podobizna teoretykow faszyzmu to mialbym w tym kierunku dokladnie takie samo podejscie

@flumpy_bread: Co to ma do rzeczy? xdddddddd

nigdy nie slyszalem zeby Zandberg wskazal, ze dzialalnosc w mlodziewzowce skrajnej lewicy byla czyms czym sie wstydzi

A ja ci mówię, że nie musi tego robić, jeśli faktycznie się zmienił, ale ty tego nie kumasz ;>
Najważniejsza jest zmiana, g---o z przeprosin, jeśli ktoś
  • Odpowiedz