Wpis z mikrobloga

To jest przykład "inteligencji" współautorki książki "Dalej jest noc". Pani Barbara Engelking i Jan Grabowski w podobnym tonie opowiadają bajki o złych Polakach. Ale aj waj się zrobił jak sąd kazał przeprosić za ewidentne kłamstwo... Na całą Europę kwik ¯_(ツ)_/¯ #bekazlewactwa, #bekazpodludzi, #takaprawda i #polityka historyczna
BezDobry - To jest przykład "inteligencji" współautorki książki "Dalej jest noc". Pan...

źródło: comment_1613489667Vgq0i864q0qyEqJ8uy63EH.jpg

Pobierz
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
Tak przeczytałem. Odnoszę się do argumentu, że "polskie państwo podziemne za mało robiło żeby zwalczać szmalcowników" a nie do życiorysu. Co więcej sam był częścią polskiego państwa podziemnego, więc móglby powiedzieć, że sam za mało zwalczał szmalcowników

@ozomidaf On wszystko wyjaśnia. Sens jest taki, że żydzi byli również obywatelami Polski, a ta w czasie próby zostawiła ich w dużej części samymi sobie. Jeszcze raz zachęcam do lektury, bo nie chce mi
  • Odpowiedz
@Halbr:

On wszystko wyjaśnia. Sens jest taki, że żydzi byli również obywatelami Polski, a ta w czasie próby zostawiła ich w dużej części samymi sobie. Jeszcze raz zachęcam do lektury, bo nie chce mi się powielać całej argumentacji.

Problem z takimi wyjaśnieniami i marudzeniem "że możnabyło inaczej" post factum jest taki, że można się cofać do dowolnej części historii i stwierdzać, że możnabyło inaczej.
Możnabyło oddać Niemcom eksterytorialną Autostradę do Prus
  • Odpowiedz
  • 0
@ozomidaf Serio przeczytaj tę książkę. W pewnych warstwach się nie zgadzałem z jej narracją, szczególnie z jej autorami (rzadziej z samym Aronsonem, który wydaje się być lżejszy w sądach), ale pozwala szerzej spojrzeć na sprawę. Szególnie, że postac Aronsona jest dość unikatowa, facet wiele widział i w wielu rzeczach brał udział.
  • Odpowiedz
@Halbr: W kolejce do czytania mam już sporo rzeczy(aktualnie męczę Smitha 2gi tom "Bogactwa Narodów", wcześniej czytałem "Przepych i P-----c" Bozarslana analizujące Ibn Chalduna, a na horyzoncie mam Dialogi Konfucjusza, Dialogi Seneki, Manufacturing Consent Chomskiego i sporo beletrystyki pomiędzy żeby nie zwariować), a czasu i nawet chęci coraz mniej - bo ja czytam i poszerzam wiedzę, a później kopie się z koniem i słyszę bzdury od niewykształconych i nieoczytanych indolentów,
  • Odpowiedz
  • 0
@Halbr Jedynym narodem i państwem jakie można oskarżać o holokaust są Niemcy i ich kolaboranci Francuzi. Zarówno obywatele tych państw jak i instytucje rządowe były aktywnie zaangażowane w mordowanie mniejszości narodowych w tym min. Romów i Żydów. Państwo polskie a potem podziemne państwo oraz naród polski byli aktywnie zaangażowani w POMOC i ratowanie życia wszystkich obywateli polskich w tym mniejszości żydowskiej i romskiej. Pomimo faktu, że na ziemiach zajętych przez sowietów,
  • Odpowiedz
  • 0
@BezDobry Ale o czym Ty do mnie piszesz i po co? Bo chyba Tobie się coś uroiło, nigdzie Polaków za holokaust nie obwiniam. Tylko wytykam manipulację tym cytatem. Nie powinno się mataczyć i manipulować wypowiedziami. Chcesz punktować, to to rób, ale bez manipulacji.
  • Odpowiedz