Wpis z mikrobloga

Mirki będę budował chatę w tym roku i waham się czy robić kominek czy nie. Dom ogrzewany pompą ciepła więc funkcja dekoracyjna (lub w razie jakiejś długiej awarii prądu). Powiedzcie mi ze swojego doświadczenia czy macie kominek, czy z niego korzystacie regularnie, czy raz rozpalony a później się nie chce. Warto, nie warto? #budownictwo #kominek #pytanie
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tldr: zależy czy lubisz taki klimacik siedzenia pod kocem przy palącym się kominku i czy pasuje Ci robota związana z rąbaniem drewna, układaniem na podwórku itp. ( ͡° ͜ʖ ͡°). Ja osobiście jak kiedyś będę się budował to rozważę kominek ale np. moja siostra teraz się buduje i nie będzie mieć ani jednego komina w domu a co za tym idzie kominka też nie chcą (ogrzewanie
  • Odpowiedz
czy lubisz taki klimacik siedzenia pod kocem przy palącym się kominku i czy pasuje Ci robota związana z rąbaniem drewna,

@pwcr: no właśnie z jednej strony chciałbym, ale z drugiej strony trauma dzieciństwa na wsi z piecem na drewno( ͡° ͜ʖ ͡°) pytam przede wszystkim ludzi, którzy ten kominek już mają, bo w planach wszystko wygląda fajnie, ale rzeczywistość dopiero weryfikuje ten pomysł.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@tldr: mieszkam 3 zimę, zapalone z 15x. Fajny wygląda, a jak zapale to tylko zdycham z ciepła przez parę godzin. Jak nie liczysz każdego grosza to 10k wydaj i się ciesz.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@tldr: mam i używam często bo lubię a nie, że muszę bo trzeba dogrzewać. Jak jesteś typem człowieka co nie lubi prac w około domu to odpuść. Dla mnie relaksem i frajdą jest przywieźć wiosną drewno, pociąć, porąbać, ułożyć. Często palę w sezonie zimowym, średnio pewnie gdzieś co drugi dzień. Nie wierzę, że będzie jakiś przymus likwidowania, co najwyżej może w dalekiej przyszłości i takich miejscach jak Kraków będzie zakaz
  • Odpowiedz
@tldr kupiłem kozę za 4500 bo nie chciałem z zabudową zapłacić 12-15k i nie żałuję.
Palone 5 razy tylko dla klimatu i frajdy dzieci, przy paleniu w domu okno otwarte i tak jest sauna.
Dla wrażeń ognia zawsze można ognisko zrobić na zewnątrz, a zostanie Ci 15k
  • Odpowiedz