Wpis z mikrobloga

w formularzu informacyjnym dotyczącym kredytu hipotecznego mam zapis: "Kredyt spłacany będzie w ratach miesięcznych, w tym 4 rat obejmujących jedynie odsetki oraz ..."

czy takie coś jest standardem? zawsze jak widziałem tabelki z symulowaniem rat to spłata kapitału była od początku.

#kredythipoteczny #kredyt
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kozerus: To jest kredyt tylko na mieszkanie z rynku wtórnego bez remontu. No właśnie nasz posrednik kredytowy, dal nam do podpisania wniosek o zmiane warunków kredytu tj. wyplate kredytu w 2 transzach, pierwsza to spłata kredytu obecnego wlasciciela a druga to wpłata na jego konto. Będę z nim rozmawiał jutro, ale chce się upewnić dodatkowo.
  • Odpowiedz
@fnzavrjvrz: Jest to ustalona indywidualnie karencja w spłacie kapitału. Nie jest to standardem. Wynika to z decyzji analityka lub podanych we wniosku parametrów. Jaki to bank?
  • Odpowiedz
@marcpol: Millennium, czy ja coś na tym tracę płacąc pierwsze 4 raty samych odsetek? czy to po prostu zmniejsza mi odsetki i w pozostałych ratach będę spłacał więcej kapitału?

Kolejny raz mam, że u doradcy kredytowego mam pewne warunki wstępne elegancko przedstawione w tabeli a potem im dalej w las to wszystko idzie w górę. Całkowita kwota spłaty kredytu wzrosła mi o 18k przy tym samym oprocentowaniu.
  • Odpowiedz
@marcpol: Millennium, czy ja coś na tym tracę płacąc pierwsze 4 raty samych odsetek? czy to po prostu zmniejsza mi odsetki i w pozostałych ratach będę spłacał więcej kapitału?

@fnzavrjvrz: Tak, w tym czasie zupełnie nie spłacasz kredytu, płacisz jedynie puste odsetki.
  • Odpowiedz
@marcpol: ale ogólnie przez to kredyt jest droższy?

@fnzavrjvrz: Tak, nie są to jednak bardzo duże różnice.

Jak to się ma do całkowitej kwoty kredytu? Wiesz może kiedy bank takie coś proponuje?

@fnzavrjvrz: Na rynku wtórny dzieje się tak najczęściej w przypadku, gdy taka informacja jest podana we wniosku, czasami też może być to decyzja analityka. W tym przypadku mogły być ku temu podstawy - wypłata
  • Odpowiedz
@marcpol: ok dzięki, nie wiedzialem, że masz stronę, to zaczynam czytac "Czego nie powie Ci bank? Ukryte opłaty kredytowe – o czym musisz wiedzieć biorąc kredyt hipoteczny" chociaz troche pozno :D
  • Odpowiedz
@marcpol: ok dzięki, nie wiedzialem, że masz stronę, to zaczynam czytac "Czego nie powie Ci bank? Ukryte opłaty kredytowe – o czym musisz wiedzieć biorąc kredyt hipoteczny" chociaz troche pozno :D

@fnzavrjvrz: Pisałem o tym kilka dni temu na Wykopie.
  • Odpowiedz