Wpis z mikrobloga

#nieruchomosci #kredythipoteczny #doradcakredytowy

Siema! I tak po pięciu miesiącach od ostatniego wpisu nt. doradców kredytowych znalazłem interesującą nas nieruchomość, znam naszą sytuację finansową i piszę z zapytaniem odnośnie listy banków do rozpatrzenia pod kątem kredytu hipotecznego przy założeniach:

- nieruchomość za 470 tys. w Szczecinie, po uwzględnieniu prowizji, notariusza, PCC lekko ponad 500 tys.
- prowadzę działalność gospodarczą od półtora roku (grudzień '20 straty), żonka pracuje na UOP na czas nieokreślony od ok. 2 lat.
- interesuje mnie bank, który oferując niską marżę kredytu nie poukrywa absurdalnych kosztów ukrytych.
- kredyt będzie nadpłacany. Raczej nie w ciągu pierwszych 3 lat, ale potem już na pewno.

Byłem już u doradcy w expanderze i w biurze nieruchomości zajmującym się sprzedażą wspomnianej nieruchomości. W drugim przypadku Pani doradca wzbudziła moje podejrzenia wychwalając ofertę mBanku z kontem intensive, bo jednym z wymagań jest dokonanie 15 (!) transakcji miesięcznie kartą płatniczą. A co jak się nie wyrobię to już się nie zająknęła.

Aha: oboje z małżonką mamy osobne konta w banku Millenium. Czy to może być jakiś atut?
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@nissun93: ja wciaz bym polecal udac sie do dobrego doradcy. Ja współpracuje z takim, gdzie ludzie po kredycie są tak nim zachwyceni że mi kupują a-----l w podzięce za przekierowanie ( ͡° ͜ʖ ͡°) to calkiem mile zawsze.
  • Odpowiedz
@KromkaMistrz Mieszkam w Szczecinie. Poza tym jak to jest z tymi doradcami kredytowymi? Niby ustawa zabrania im brać kasę w łapę, bo żyją z prowizji z kredytu za nagonienie klienta, co może sugerować stronniczość i działanie we własnym interesie. Próbowałem znaleźć w Szczecinie kogoś, kto by odpłatnie zajął się moją sprawą i nie naganiał do mBanku, ale bez skutku. Co mam wpisać w google? Doradca kredytowy? Ekspert finansowy? Doradca finansowy?
  • Odpowiedz
@nissun93: No zabrania i nie mogą. Warto udać się do kogoś z polecenia na pewno - oni na poleceniach żyja. Z moim gadam średnio kilka razy w tygodniu - w piątek jak z nim gadałem, miał w procesie 40 kredytów (w tym z 5-6 tematów ode mnie) - to wszystko są zazwyczaj ludzie z polecenia, nie za google, czy przypadku.
On działa w Krakowie ale obsługuje całą polskę - nie
  • Odpowiedz
@nissun93: Brałem kredyt w sierpniu w mBank. Nieruchomość 500 tys zł, wkład 20%. Mam założone te konto intensive i generalnie jestem zadowolony. Jeśli chodzi o transakcje to w celu wzięcia udziału w promocji na obniżenie marzy do 1,9pp. Musiałem założyć kartę kredytową i zrobić przez 3 miesiące 15 transakcji miesięcznie. Jeśli chodzi o konto, to wpływ miesieczny 7 tys zł, bo inaczej z tego co pamiętam 25zl (lub 50zl) miesięcznie.
  • Odpowiedz
Aha: oboje z małżonką mamy osobne konta w banku Millenium. Czy to może być jakiś atut?

@nissun93: posiadanie kont w banku w którym się starasz o kredyt to nie koniecznie atut :D analityk ma wtedy dokładny wgląd w historię konta całą, nie tylko ostatnie 3-6 miesięcy
  • Odpowiedz
@nissun93: nie wiem jak w Twoim banku, ale u mnie jak pokazałem pracownikowi najkorzystniejszą ofertę od zewnętrznego doradcy (w moim przypadku było to ING), to zostały dla mnie przygotowane warunki indywidualne, które przebiły konkurencję.
Mój bank to PKO BP.
  • Odpowiedz
@nissun93 ogólnie to różnice w prowizji z Banku są ale bardzo małe, ja jestem doradca kredytowym z Łodzi ale działam w całej Polsce, mogę Ci zrobić ofertę z każdego dostępnego Banku i sam sobie wybierzesz który atakujemy, jeśli chcesz
  • Odpowiedz