Wpis z mikrobloga

Norylsk? Workuta? Kirkenes? Nie - to Poznań. Ten sam Poznań, który latem omija większość burz, a zimą - śnieg. Może to dlatego miasto okazało się całkowicie nieprzygotowane na nadciągającą śnieżycę. Kiedy dziś rano widoczność spadła niemal do zera, temperatura przekroczyła dziesięć stopni na minusie, a świeży śnieg natychmiast zasypywał wszelkie ślady, komunikacja publiczna dzielnie walczyła o resztki Rozumu i Godności Tramwajów.

Fikcją stały się nie tylko rozkłady jazdy, ale nawet... trasy. Wszystko jeździło bez ładu i składu, byle przed siebie. A trzy minuty przed zrobieniem tego zdjęcia byłem świadkiem krótkiej dyskusji na Rondzie Kaponiera. - Przepraszam, chciałam tylko spytać... - zaczęła nieśmiało pasażerka, dobiegając do motorniczego "trzynastki". Ten jednak przerwał jej brutalną szczerością: - Nie wiem, dokąd jadę. Dojedziemy tam, gdzie się uda.

I choć pewnie narażę się tramwajarzom oraz pasażerom, do teraz nie mogę wyjść z zachwytu. To jest prawdziwa zima, za którą tak bardzo tęskniłem przez kilka niemal bezśnieżnych lat. Aż chce się żyć! ()

#podrozefilipa -> mój tag
#poznan #tramwaje #komunikacjamiejska #transport #polska #zima ##!$%@? #mojezdjecie
ff_91 - Norylsk? Workuta? Kirkenes? Nie - to Poznań. Ten sam Poznań, który latem omij...

źródło: comment_1612795857yoBvSLhxBgs7vdOCltFfvG.jpg

Pobierz
  • 85
  • Odpowiedz
@ff_91: Myślałam, że jestem jedynym dziś szczęśliwym człowiekiem w Poznaniu, ale widzę, że jest nas tu więcej! (ʘʘ)

• Odpowiedz
@ff_91: wejdę tutaj trochę w buty obrońcy komunikacji i powiem tyle, że chyba wszystkie większe miasta dzisiaj leżą i kwiczą jeżeli chodzi o ten konkretny aspekt. Co oczywiście nie zmienia faktu, że służby dały ciała. Niemniej jestem pewien że jutro już będzie wszystko funkcjonować normalnie (czyli jako tako, ale jednak).

czy ktoś ma sanki pożyczyć :D

@a__s: koleżanka mi pisała, że wystawiła ostatnio kilkudziesięcioletnie sanki na OLX i ludzie się
  • Odpowiedz
To jest prawdziwa zima, za którą tak bardzo tęskniłem przez kilka niemal bezśnieżnych lat. Aż chce się żyć!

Dokładnie to samo sobie od wczoraj myślę
  • Odpowiedz
Ha! Czaskoski się nie przygotował... zaraz, czekaj, nie to miasto... :D eee, to i tak wina Czaskoskiego, no i PO. I lewicy i tego no, wszystkich poza ***.
#pdk
  • Odpowiedz
@ff_91: Na dłuższą metę nie ma się czym cieszyć. W Białymstoku "prawdziwa" zima trwa już prawie miesiąc i utrudnień związanych ze śniegiem końca nie widać.
  • Odpowiedz
Przekracza się zawsze w górę.

@Juzef:
Metę też?
Co drugie zdanie w życiu codziennym pomija jakieś słowo.
Sam przecież pominąłeś choćby "stopni Celsjusza" pisząc tylko "-9", czy "10".
Więc nie jest błędem pominiecie "w dół", bo i tak każdy wie o co chodzi.
  • Odpowiedz
@ff_91 byś Mirek Wrocław zobaczył :D jeśli się nie pogubiłem to mamy od wczoraj 15 wykolejeń i regularnie zamarzające zwrotnice :D ale zima śliczna ()
  • Odpowiedz
  • 4
@ff_91 dzisiaj 13 jeździła Głogowską, a motorniczy rozbrajająco przyznał, że po tej głogowskiej jeździ już od godziny, bo nie może dotrzeć na Junikowo
  • Odpowiedz
@ff_91: Dziś jeżdżąc 193 zaliczyłem podczas przejazdu z os. Sobieskiego na Górczyn 45 minut opóźnienia ;) Natomiast, gdy jechałem później w kierunku os. Sobieskiego pasażerowie, dziękowali mi, że przyjechałem, bo nic nie jedzie na Piątkowo ;)
  • Odpowiedz