Wpis z mikrobloga

• 108
Zdradzę jeden sekret, być może ważny, albo nieważny w tej całej dyskusji - Polacy nie pracują rekordowo długo z pasji i zamiłowań do z--------u. Może przyczyną takiego stanu rzeczy jest... bieda? Polecam dowiedzieć się jak wygląda Twoja wypłata netto, jak brutto, a jak koszt pracodawcy. Jak się dowiecie to pewnie zrobicie oczy jak Paciorek, który by jeszcze podatki podniósł. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

https://youtu.be/11H_dBUtt_g?si=hIcQkcB5bCxKnzij
U.....o - Zdradzę jeden sekret, być może ważny, albo nieważny w tej całej dyskusji - ...

źródło: IMG_6913

Pobierz
  • Odpowiedz
@trololo55: mi się wydaje, że poza tymi pracodawcami, którzy zbankrutują, reszta sobie poradzi, a ostatecznie poszkodowanymi będą ci, którzy postulowali te zmiany plus niewinni całej sytuacji.

Przy Nowym Ładzie mój kolega musiał zwolnić z magazynu prawie 1/3 wszystkich pracowników. Przy covidzie, podczas którego Lewica, PiS i KO zamykały całe branże, kilkoro moich klientów albo zamknęło czy zawiesiło firmy, albo zwalniało pracowników. Ale celebryci za to dostali milionowe przelewy.

Nawet wprowadzenie
  • Odpowiedz
@USSCallisto szkoła ekonomii imienia paróweczek Korwina. W krajach bogatszych od nas podatki są jeszcze wyższe a ludzie są bogatsi. Może dlatego, że nie mają w genach j------o polskiego złodziejstwa i wyzysku własnych rodaków jak to jest z polskimi pciembiorcami
  • Odpowiedz
  • 12
@tomekruslan A może dlatego, że kraje zachodu były od nas lepiej rozwinięte przez wieki, a w ostatnim stuleciu nie zostali zgruzowani w takim stopniu jak my przez wojnę oraz nie mieli prawie 50 lat komunizmu? Status buduje się przez dziesiątki czy setki lat.
  • Odpowiedz
  • 9
@tomekruslan Zabory też są bardzo istotne. Dla każdego z mocarstw byliśmy peryferiami, a większość kraju była pod butem stosunkowo słabo rozwiniętej Rosji. Nie było dobrej okazji do rozwoju.

Nie rozumiem, jak można to ignorować. Trudno dogonić kogoś, kto ciągle był przed Tobą, a Tobie ciągle utrudniano rozwój.
  • Odpowiedz
@USSCallisto: Zawsze ta sama śpiewka. Nie można wprowadzić żadnych pomysłów propracowniczych, bo przedsiębiorca sobie nie poradzi i biedny będzie musiał przerzucić koszty na konsumenta. Czyli zostaje nam marazm i nic nie robienie.

Pomijam już fakt, że w branżach, gdzie można wprowadzić ten pomysł (bo nie wszędzie będzie to możliwe), wydajność raczej na spadnie, a nawet może wzrosnąć, bo pracownicy będą w lepszej kondycji psychicznej.

Pracownik to zawsze koszt w neoliberalnej
  • Odpowiedz
@BenAli czyli bycie pod butem zaborców, potem wojny i komuna są dla ciebie usprawiedliwieniem wyzysku własnych współobywateli jaki był i jest uprawiany przez polskich biznesmenów? I naprawdę uważasz, że po obniżce podatków ci sami ludzie zapłaciliby swoim pracownikom więcej a nie zatrzymali tej nadwyżki dla siebie?
  • Odpowiedz
  • 4
@tomekruslan Nie wiem, nie czytałem badań. Wiem natomiast, że głownym powodem dla którego w 2024 r. jesteśmy biedniejsi niż zachód jest to, że zawsze zachód goniliśmy, a ten pościg nam utrudniano. I o tym piszę - nie dopowiadaj mi innych slow.
  • Odpowiedz
@USSCallisto: polecam sprawdzić profile zwolenników stanu rzeczy takiego jak jest teraz i zobaczyć ile postów niektórzy n----------ą w czasie pracy, może gdyby pracownicy wzięli się za robotę a nie scrollowanie neta i p---------e to by się okazało że mogą zrobić swoją robotę w te 5-6 godzin i sobie iść do domu i wcale nie muszą siedzieć 8h i 4 dniowy tydzień pracy jest jak najbardziej możliwy ( ͡° ͜
  • Odpowiedz
@tomekruslan: no wcale nie mają w genach polskiego złodziejstwa, bo mają w genach zachodnie złodziejstwo. Te twoje bogate i uczciwe kraje przez wieki drenowały swoje kolonie i zarabiały na wojnach. No ciekawe skąd wzięli pieniądze na swoje bogactwo i za co je zbudowali. XD
  • Odpowiedz
@Walimbrachol: jakie nic nie robienie? Skoro to takie proste to zróbcie to, czego domagam się od zawsze w tym temacie - stwórzcie kilka firm i wprowadzajcie u siebie swoje rewolucje. Sprawdzimy na żywym organizmie jak sobie poradzicie na rynku. Człowiek z podstawową wiedzą i doświadczeniem w przedsiębiorczości wie, jak to się skończy. Ale dlaczego nie stworzycie czegoś nowego i nie udowodnicie nam, że się mylimy?
  • Odpowiedz
  • 20
@USSCallisto a co mnie obchodzi jakiś przedsiębiorca, ja tam idę zawsze tam gdzie aktualnie płacą więcej, jak mu się przestanie spinac biznes to niech go po prostu zamknie. W dzisiejszym świecie luka nie pozostanie zbyt długo. Korpo marnują tyle pieniędzy na jakieś bzdury, że ja sam się często zastanawiam jak te firmy funkcjonują, a one jeszcze nawet zyski przynosza, w mig zapełnia lukę, tak jak np. Żabka wygryzła osiedlowe sklepy.
  • Odpowiedz