Aktywne Wpisy
bylem_zielonko +136
Jak to było? "Nareszcie koniec 'upałów'"?
Deszcz 24h na dobę, 10 stopni i porywy wiatru do 80km/h XD
Mordo przecież wystarczy ubrać płaszcz przeciwdeszczowy mordo żeby wyjść na spacer (i kurtkę zimową i kalosze po kolana, żeby się nie utopić w błocie, ale to nie problem jak na głowę spadnie ci gałąź)
Deszcz 24h na dobę, 10 stopni i porywy wiatru do 80km/h XD
Mordo przecież wystarczy ubrać płaszcz przeciwdeszczowy mordo żeby wyjść na spacer (i kurtkę zimową i kalosze po kolana, żeby się nie utopić w błocie, ale to nie problem jak na głowę spadnie ci gałąź)
saji +58
Nie mogę w tym kraju jeździć samochodem. Praktycznie wszyscy ignorują przepisy. Zaczyna się pewnie niewinnie: "50km/h"? Prosta droga, przecież można pocisnąć 70." I dzięki takiej furtce zaczyna się dalsze olewanie. Gdyby to była kwestia gapiostwa to jeszcze pół biedy, ale nie- to mentalność. Nawet jak kierowca kogoś zabije (no chyba, że jest bogaty i trafi na rodzinę z małym dzieckiem) to w komentarz pod artykułem zaczyna się obrona.
W ten weekend dalszy
W ten weekend dalszy
Wyciągnęłam z piekarnika kolejnego zakalca w ciągu 3 miesięcy. Mam piekarnik od 5 lat i do tej pory mi sie to nie zdarzało. Mąż twierdzi, ze grzałki są ok i wszystkie działają - poprosic go o sprawdzenie jeszcze raz?
Ciasta drożdżowe wychodzą ok, problem jest z takimi na proszku do pieczenia. Dzisiaj marchewkowe, wcześniej dwa razy kopiec Kreta (z torebki!). Na dniach spróbuje z biszkoptem.
Jeśli to nie wina grzałek to co moze być nie tak? Od zawsze używam tej samej mąki, pilnuje żeby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, nic się w kuchni nie zmieniło.
Jak coś ja lubię zakalce :P
@Keep_Calm: to może mieć znaczenie? Nie wydaje mi się ze jakoś długo, ale może coś w tym jest
Ciasto trafia donzimmnego czy rozgrzanego piekarnika, termostat działa?
@zaba34: jak piekarnik dochodzi do ustawionej temperatury i trzyma ją to jest ok.
Rzucę co mi przychodzi do głowy.
Nie mieszałbym masy ciasta za mocno mikserem, tylko do połączenia składników, oczywiscie wcześniej suche zmieszać razem. w marchewkowym marchew i ewentualnie jabłko na końcu tylko przemieszać. jabłko zbyt mocno starte albo za duża jego ilość tez może być przyczyną zakalca. receptura kreta jest raczej OK bo z torebki,a z marcheekowym to może za mało proszku do pieczenia, jeśli wcześniej wychodziło przy tej ilość to raczej nie, ale jak nie wyrasta to warto na to zwrócić