Wpis z mikrobloga

marzy mi się samochód z wolnossącym silnikiem który brzmi jak ferrari, najlepsza opcja to mercedes s600 z lat 90-tych, jakie mogą być koszty ewentualnych napraw takiego sprzętu i co może się tam najprawdopodobniej rozwalić?
myślę o czymś takim: https://suchen.mobile.de/fahrzeuge/details.html?id=307540346&damageUnrepaired=NO_DAMAGE_UNREPAIRED&isSearchRequest=true&makeModelVariant1.makeId=17200&makeModelVariant1.modelId=93&pageNumber=2&scopeId=C&sfmr=false&sortOption.sortBy=specifics.mileage&sortOption.sortOrder=DESCENDING&searchId=3ef609e5-7113-5702-06f3-563a9f384511
#samochody
#motoryzacja
#mercedes
  • 42
@brudny_boks: V12, to pewnie z 12 świec i innych dupereli, nie masz google? Post z 2012 roku, teraz pewnie dolicz z 40% więcej:
Wystarczy obliczyć jaki jest koszt kabli+świec+kopułek do silnika V8 to szczeka opada a co dopiero do V12...

Sprawdziłem w katalogu IC z ciekawości jaki jest koszt:
- kabli zapłonowych BOSCH - 1624PLN
- jakieś świece 240PLN licząc sztukę po 20PLN
- kopułki 2 szt BERU - 950PLN
-
@brudny_boks: silnik zaprojektowany przez gościa z Ferrari. Nawet niektóre części są wspólne pomiędzy tym silnikiem AR, a niektórymi modelami Ferrari. Miałem wersję 2,5 V6 i dźwiękowo to jest po prostu petarda. Wielu uważa, że to najlepiej brzmiące V6-tki ever.
@brudny_boks: a czemu by się nie mogła rozwalić, wszystko się może zepsuć w starym aucie. Układ zapłonowy to rzecz eksploatacyjna, którą trzeba co jakiś czas wymienić, a takich rzeczy jest w aucie więcej, np tarcze, klocki, olej, amortyzatory, wahacze, tuleje, drązki, przeguby itp..Wejdź na jakiś sklep online i zobacz sobie ceny części a nie głupio pytasz na wykopie xd
@brudny_boks: wydech? Przy tym silniku aż tak nie robi, ja miałem jakieś badziewie, a i tak dźwięk był soczysty, tu nie ma co podkręcać. Mam niedaleko domu ponad kilometrowy tunel i potrafiłem nim jeździć tam i spowrotem jak głupi. Jak chcesz namiastkę Ferrai jak najtańszym kosztem to serio polecam. Na M5 E60 sam bym sie skusił ale to już totalnie inny pułap cenowy.
jakie mogą być koszty ewentualnych napraw takiego sprzętu i co może się tam najprawdopodobniej rozwalić?

@brudny_boks: może się rozwalić wszystko, dosłownie, a koszty mogą być ogromne.
Chociażby z wymienionego wyżej powodu, że masz 12 cylindrów i całego osprzętu 4 razy więcej niż w zwykłym golfie.
Bardzo możliwe, że unikatowe dla wersji hamulce itd.
Do tego W140 jest bardzo wyrafinowane, może nie na poziomie W100, gdzie masz niewyobrażalnie dużą instalację pneumatyki, ale