Wpis z mikrobloga

Płonie auto dostawcze, na Bystrzyckiej przy zjeździe z Gądowianki, nie wiem czemu ale pewnie jutro jakaś gazeta będzie o tym pisać. Tak trochę się patrzyłem jak taki pożar wygląda i jak wygląda akcja gaśnicza i naszła mnie taka refleksja że przymus posiadania gaśnicy w aucie osobowym, coroczny przegląd itp. to tylko "iluzja bezpieczeństwa" i tak naprawdę dużo się tym nie zrobi niestety...
#wroclaw
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Tichy233: dzięki za informację, postaram się zapamiętać bo takie widoki jak dziś widziałem mogą utrwalać takie praktyki
  • Odpowiedz
@Cin tak ale jak już masz dwie-trzy takie gaśnice i sprawnych operatorów to można zdusić ogień nim zacznie się on rozprzestrzeniać
  • Odpowiedz
@witam12: Niby tak, ale akurat w swoim aucie muszę włożyć kluczyk pod znaczek na przednim grillu, otworzyć maskę i zabezpieczyć by nie upadła lub trzymać ją ręcznie takie to sobie rozwiązanie. Generalnie najpierw trzeba ułatwić/stworzyć bezpośredni dostęp do źródła ognia, wtedy takie 2-3 połączone strumienie mogą zadziałać, ale tutaj akurat myślę o sytuacjach gdzie nie ma dużego ruchu a będę potrzebował gaśnicy. Mam 2 (gaśnice), ale czy coś z tym
  • Odpowiedz
@Cin: slyszalem ze szerokie Otworzenie maski na tyle wzmaga dopływ powietrza że w tym momencie jest już po zawodach. Że jedyna szansa to sranie gaśnica na ślepo przez jak najmniej uchylona maskę. Ale nie wiem ile w tym prawdy
  • Odpowiedz
@murison: No to w takim razie jedyna szansa to chyba pchanie jak największej ilości środka w grill, bo w strzeliny od strony błotników czy szyby nie ma chyba większego sensu
  • Odpowiedz
@murison: @Cin: jeśli pali się komora silnika to uchylasz klapę i psikasz przez tę wnękę. Przez grill to tam nic nie przeleci.

Ważne żeby sprawdzić jaki masz typ gaśnicy i przeczytać instrukcje - często ludzie myślą że wiedzą jak obsługiwać gaśnicę a okazuje się że na przykład używają jej do góry nogami.
  • Odpowiedz
@Cin: nigdy, ale to NIGDY nie podnos na maksa maski gdy sie pali w komorze silnika. Lekko, LEKKO, uchylasz i psikasz.

Jak wprowadzisz za duzo tlenu to pozamiatane
  • Odpowiedz