Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Mireczki, mam pytanie. Robimy z bratem Equinox IPA, wg przepisu z twojbrowar.pl. Po 10 dniach burzliwej fermentacji (poziom cukru w odstępie dwóch dni stały - 4 blg) zrobiliśmy cold crasha i przelaliśmy na cichą z chmieleniem na zimno. Od momentu przelania p--o znowu zaczęło bulgotać, czy to normalne? Wcześniej nigdy tak nie było, ale też to pierwsze nasze p--o z chmieleniem na zimno. #piwowarstwo
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pika_dmj: daj znać jaki efekt będzie. Ja ewidentnie praetrzymalem chmiel na cichej za długo i p--o wyszło z bardzo zalegająca goryczka - trawa, łyko, bardzo nieprzyjemne ogólnie. Tylko robiłem to dwa lata temu i gdzieś przeczytałem ze chmiel na cichej może leżeć długo i nie będzie minusów :D
  • Odpowiedz
chmiel może też podnieść blg


@drzwi_do_piwnicy: W jaki sposób?

p--o znowu zaczęło bulgotać


@pika_dmj: To nic nie znaczy, jak dociśniesz wieko to też zacznie bulgotać. Oczywiście p--o po przelaniu mogło jeszcze trochę dofermentować, ale chcę zwrócić uwagę na to że bulgotanie to wyznacznik zmiany ciśnienia, a nie fermentacji, nacisk zwiększa ciśnienie, zmiana temperatury itp, dlatego raczej polegaj na pomiarach BLG.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Goglez: i na tym staram się polegać. Wiem, że bulgotanie nie musi oznaczać fermentacji, ale od wczoraj regularnie bulgoce, jak pod koniec burzliwej, co mnie zdziwiło, stąd pytanie
  • Odpowiedz
chmiel ma w sobie związki rozkładające skrobie + jakieś tam cukry wnosi


@drzwi_do_piwnicy: Podczas chmielenia to skrobia już jest rozłożona po zacieraniu (a przynajmniej powinna być), a co do cukrów to pierwsze słyszę, masz jakieś źródło?

EDIT: Może mylisz wzrost BLG w wyniku odparowania wody z dodatkowym cukrem?
  • Odpowiedz