Jaką polecacie grę żeby pojeździć F1 w jak najrealistyczniejszy sposób? Może być trudna, żmudna i dużym progiem wejścia. Zależ mi żeby była fajna fizyka, wyścigi na rzeczywistych torach w pełnej długości itp. Do grania na kierownicy z FFB i dwoma pedałami.
Raczej interesuje mnie offline + opcja online taka żeby pojechać z kilkoma kolegami w wyścigu z albo bez AI. Czyli ważne dla mnie żeby kierowcy AI nie robili głupich rzeczy.
Z dodatkowych rzeczy które byłyby na plus, ale nie muszą być koniecznie: - inne klasy aut niż F1 - możliwość pojeżdżenia Nordschleife (może być mod albo DLC)
I raczej do około 100zł w normalnych serwisach (typu Steam, Epic - nie podejrzane klucze czy podejrzane konta z G2A itp.) i nie subskrypcja (czyli nie iRacing, bo za rzadko mam czas grać żeby mi się subskrypcja kalkulowała). Jako że z racji ograniczenia ceny interesują mnie gry trochę starsze, to zakładam że na RTX2060 pewnie wszystko i tak będzie chodzić gładko w 4k.
Póki co z gier gdzie można pojeździć F1 mam tylko LFS, ale tam jest jedno auto F1, mało tras (i jakieś dziwne), słaby tryb wyścigów offline, a online wszyscy jeżdżą po 2-3 okrążenia, a dziwna fizyka setupów wymaga jeżdżenia na jakiś dziwacznych (jak się chce robić jakiekolwiek sensowne czasy)
Tak z krótkiego rozejrzenia się pośród kandydatów: - Automobilista 1 - Asseto Corsa (stara) - F1 oficjalne z roczników do 2018 (ale tu pytanie który, bo jak patrzę po forach to nie ma konsensusu które wersje są "prawdziwą symulacją", a które "arcadową zabawką" - rFactor (ale jak patrzę na YT to ten chyba brzydki pod względem graficznym - ale nie jest to dla mnie najważniejsze)
@hellfirehe: Assetto Corsa (Ultimate) - masz DLC z bolidami Ferrari, do tego mnóstwo modów rFactor 2 -są bolidy F1, trochę modów, możliwość jazdy w deszczu w przeciwieństwie do Assetto
F1 od Codemasters to simcade (coś pomiędzy symulatorem a arcade)
@hellfirehe: LFS ma sztuczne (nieistniejące) tory. Jak i samochody (oprócz bolidów BMW). Kwestie licencji. Tylko, że te auta zadziwiająco przypominają te rzeczywiste ;)
Słabo znam inne, ale Assetto Corsa jest ok. Nie wiem czy w AC Competizione jest Nordschleife. Ale jeździć bolidem F1 po Nordschleife to IMHO słaby pomysł - tor zbyt nierówny jest (zresztą był skanowany laserowo).
@hellfirehe: Spójrz w co grają prawdziwi kierowcy F1, ja polecam rfactor2 Alonso i Max w tym jeżdżą. Natomiast jeżeli chcesz odwzorowanie luźniejsze ale z większą ilością urozmaiceń to masz asetto i masę modów.
@hellfirehe: I nikt nie wspomina o iRacing? Wydaje mi się, że dwa różne auta klasy F1 mogą być dostępne, kojarzy mi się Williams z 2009 roku, i chyba McLaren z 2015?
@hellfirehe: Assetto Corsa, masz masę modów z samochodami F1 z różnych lat do tego kilka już w podstawowej wersji gry. Pobierasz Content Manager, do tego Custom Shader Patch + SOL z modów i masz najlepiej wyglądającą grę spośród wymienionych z dobrą fizyką jazdy.
@satch_: No właśnie powoli skłaniam się ku rFactor 2 w (z lekkim nagięciem budżetu).
O tyle fajnie że oba rFactory mają demo do ściągnięcia ze Steama. Przyjemna gładka fizyka, całkiem fajnie się jeździ bez ułatwień no i dużo lepszy FFB w porównaniu do LFS.
@Gentleman_Adrian: zdanie maxa o grze f1 jest dobrze znane w srodowisku, chodzi o kierowców jak gekon czy leclerc, a reszta w rf2 gra jak jest jakiś event, a na co dzień możesz ich spotkać w iracing
Może być trudna, żmudna i dużym progiem wejścia.
Zależ mi żeby była fajna fizyka, wyścigi na rzeczywistych torach w pełnej długości itp.
Do grania na kierownicy z FFB i dwoma pedałami.
Raczej interesuje mnie offline + opcja online taka żeby pojechać z kilkoma kolegami w wyścigu z albo bez AI.
Czyli ważne dla mnie żeby kierowcy AI nie robili głupich rzeczy.
Z dodatkowych rzeczy które byłyby na plus, ale nie muszą być koniecznie:
- inne klasy aut niż F1
- możliwość pojeżdżenia Nordschleife (może być mod albo DLC)
I raczej do około 100zł w normalnych serwisach (typu Steam, Epic - nie podejrzane klucze czy podejrzane konta z G2A itp.) i nie subskrypcja (czyli nie iRacing, bo za rzadko mam czas grać żeby mi się subskrypcja kalkulowała).
Jako że z racji ograniczenia ceny interesują mnie gry trochę starsze, to zakładam że na RTX2060 pewnie wszystko i tak będzie chodzić gładko w 4k.
Póki co z gier gdzie można pojeździć F1 mam tylko LFS, ale tam jest jedno auto F1, mało tras (i jakieś dziwne), słaby tryb wyścigów offline, a online wszyscy jeżdżą po 2-3 okrążenia, a dziwna fizyka setupów wymaga jeżdżenia na jakiś dziwacznych (jak się chce robić jakiekolwiek sensowne czasy)
Tak z krótkiego rozejrzenia się pośród kandydatów:
- Automobilista 1
- Asseto Corsa (stara)
- F1 oficjalne z roczników do 2018 (ale tu pytanie który, bo jak patrzę po forach to nie ma konsensusu które wersje są "prawdziwą symulacją", a które "arcadową zabawką"
- rFactor (ale jak patrzę na YT to ten chyba brzydki pod względem graficznym - ale nie jest to dla mnie najważniejsze)
Ale może coś jeszcze innego?
#simracing #formula1 #f1 #grykomputerowe
@hellfirehe: żadne. Na temat innych to nie wiem nic, ale F1 nie jest symulacją, dość arcade'owy model jazdy
Asseto Corsa / Assetto Corsa Competizione albo na poważnie iRacing
Assetto Corsa (Ultimate) - masz DLC z bolidami Ferrari, do tego mnóstwo modów
rFactor 2 -są bolidy F1, trochę modów, możliwość jazdy w deszczu w przeciwieństwie do Assetto
F1 od Codemasters to simcade (coś pomiędzy symulatorem a arcade)
później AC z dlc Ferrari
i jeżeli chodzi o bolidy to tyle.
WRC? - Richard Burns rally. kropka.
klasa gt3? ACC. teraz to najlepszy SIM na rynku, ale robią tylko auta serii blancpain
tak ogólnie? stare assetto corsa.
masa pojazdów z jakimiś rzeczywistymi odnośnikami telemetrii od kunos i nieskończona liczba modow
Słabo znam inne, ale Assetto Corsa jest ok. Nie wiem czy w AC Competizione jest Nordschleife. Ale jeździć bolidem F1 po Nordschleife to IMHO słaby pomysł - tor zbyt nierówny jest (zresztą był skanowany laserowo).
O tyle fajnie że oba rFactory mają demo do ściągnięcia ze Steama.
Przyjemna gładka fizyka, całkiem fajnie się jeździ bez ułatwień no i dużo lepszy FFB w porównaniu do LFS.
czyli iracing, a i alonso i max jeżdżą głównie w iracing ( ͡° ͜ʖ ͡°)
baa, jeszcze komuś wyżej zwrócili uwagę na brak umiejętności czytania ze zrozumieniem xD
Tutaj masz pierwsze lepsze nagrania, a znalazłbym ich dużo więcej.
https://www.youtube.com/watch?v=fWmZzcVBupU
https://www.youtube.com/watch?v=4z7Hqvn4KeE&t=66s
https://www.youtube.com/watch?v=TgXeqK7-bSA
https://www.youtube.com/watch?v=M4LuMZmtaho