Wpis z mikrobloga

#rolnictwo #wies

Jaka jest teraz sytuacja z przydomowym chowem trzody?

Nie jestem na bieżąco ale kiedyś wiele osób miało 2-3 świnie na własny użytek, potem świniobicie i kiełbasa na święta gotowa. Wiem, że są obostrzenia co do uboju gospodarskiego ale co się stało z tymi świnkami? Wprowadzono coś związanego z chorobami czy ludziom się zwyczajnie nie chce? Czy jeśli ktoś serio chce i mu zależy na własnym mięsie to może hodować kilka świń w chlewiku czy to nielegalne?
luk04330 - #rolnictwo #wies 

Jaka jest teraz sytuacja z przydomowym chowem trzody?...

źródło: comment_1611136898wP3mO2daTywOGQ8H6FZEiV.jpg

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nie wiem czy odpowiem Ci dokładnie, moze ktos mnie poprawi, ale teraz bardziej dokladnie weryfikuja ile masz swini i jaki jest ich stan, musisz robic co chwile badania. Nawet sprzedaz sasiadowi nie jest taka prosta bo przyjdzie do Ciebie kontrola i sie zapyta gdzie jest zguba..
@luk04330
  • Odpowiedz
obostrzenia w związku z asf i niskie ceny mięsa powodują że nikt juz nie trzyma po kilka sztuk

@Kazdyziomzbierazlom: rozumiem obostrzenia ale kilka sztuk to raczej dla siebie więc opłacalność jest drugorzędna. Rozumiem, dzięki.
  • Odpowiedz
@luk04330 Powiem tak, możesz sobie hodować swinki tak jak robi wielu, czyli po cichu ale tutaj musisz mieć dobrych sąsiadów lub mieszkać troszkę dalej od nich. Druga opcja jest taka, że możesz wszystko legalnie robic, ale musisz spełnić warunki bioasekuracji takie jak ogrodzenie "hodowli" plotem minimum 150cm z fundamentem, wszystkie możliwe okna itp muszą być albo na stale przykręcone albo z siatkami, maty na każdym możliwemu wejsciu do budynku z swinkami
  • Odpowiedz
Jednak nic nie zastąpi smaku swojej wieprzowinki

@CocoJambo14: Cieszę sie, ze jednak Cię zawołałem, bo okazuje sie, ze jak komuś zależy to się da i nie ma dramatu. Dzięki za informacje!
  • Odpowiedz
@luk04330: za grosze to niech sami sobie to hodują pare lat temu wykończyli świnie a teraz biorą się za bydło , j----e komuchy szkoda że zabili Leppera bo teraz rolnicy nie mają nawet przedstawicieli i wszystko upada przetrwają tylko PGRowcy którzy mają kolegów w rządzie
  • Odpowiedz
za grosze

@PodlaskiRolnik: Rozchodzi się Panie Gospodarzu o chów przyzagrodowy wyłącznie na własny użytek. W takim wypadku nie zachodzi sprzedaż więc nie można mówić o niskiej opłacalności.
  • Odpowiedz