Wpis z mikrobloga

@losbaltica: Teoretycznie, bazując na karcie technicznej i podanym międzynarodowym oznakowaniu styropianu, większym reżimem wymiarowym jest objęta druga pozycja. Praktycznie, w zastosowaniu w budownictwie jednorodzinnym nie będzie miało to większego znaczenia. Natomiast na Twoim miejscu, bardziej skupiłbym się na samej wyprawie elewacyjnej, której warstwy powinny być oparte o analizę cieplno-wilgotnościową, aby wykluczyć kondensację pary wodnej w elewacji lub na jej powierzchni, co w późniejszym czasie będzie skutkować wykwitami.
@losbaltica: bardziej bym chciał sprawdzić czy któryś nie jest krzywy, ja robiłem na knaufie i swissporze i było git. Biały nie byłby tańszy? Przy grubości 20cm nie ma za bardzo różnicy miedzy grafitem a białym
@bb89: wydaje mi się że jak robisz 15-20 cm to już lepiej dać ten grafitowy. Lambde ma lepszą - wszystko trzeba wyliczyć żeby też mieć pewność że nowe wymogi techniczne spełni budynek co do termoizolacji. A skąd info że nie bedzie roznicy miedzy grafitem i białym przy tej grubości?
@excelfinance: krąży po necie wykres stosunku grubości styropianu i lambdy do przepuszczalności cieplnej i praktycznie już przy 15cm graficie i białym jest nieznaczna roznica na rzecz grafitu, a przy 20cm są to już bardzo małe ułamki różnicy, typu 500zl za ogrzewanie a 490zl. Wiadomo ze jeśli cena jest taka sama można brać grafit byle go nie trzymać na słońcu