Wpis z mikrobloga

Mirki jak to jest z przejęciem ubezpieczenia i przerejestrowaniem auta. Na tym wycinku z ubezpieczalni mam stary numer rejestracyjny, a samochód już przerejestrowałem. Czy mam się zgłosić do ubezpieczalni żeby zaktualizowali mi ten kwitek?

#motoryzacja #samochody
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@JaTobieTyMi: Jak wyżej, powinieneś zaktualizować dane u ubezpieczyciela, chociaż teoretycznie chyba nie ma takiego obowiązku i polisa cały czas obowiązuje. Na kwitku są Twoje dane osobowe? Pytam, bo czasami ubezpieczyciel nie wie o przeniesieniu własności pojazdu i gdy kończy się okres obowiązywania polisy to są z tego powodu problemy.
  • Odpowiedz
@aksal89: @vertical: na kwitku są dane poprzedniego wlasciciela, ale w wydziale komunikacji powiedzieli mi, ze ich interesuje tylko numer VIN , babka sprawdzila w cepiku i po wpisaniu mojego nowego numeru rejestracyjnego widac ubezpieczenie ktore było na stary numer rejestracyjny. Tylko jak teraz zgłosiłbym zmianę danych osobowych to mogą mi zrobić rekalkulację prawda?
  • Odpowiedz
@JaTobieTyMi: Oczywiście, ubezpieczyciel ma takie prawo, ale jaka to różnica czy teraz zgłosisz czy pod koniec polisy skoro i tak w momencie zakupu tego pojazdu prawa i obowiązki wynikające z polisy przeszły na Ciebie? Przecież i tak jak robi rekalkulacje to zrobi, tyle że pod koniec polisy już nie będziesz mógł nic zrobić, jedynie zapłacisz. A jakbyś teraz poszedł do ubezpieczyciela, to jeżeli rekalkulacja będzie niekorzystna (o ile w ogóle
  • Odpowiedz
@vertical: @JaTobieTyMi: sprzedający ma obowiązek poinformować o zmianie wlasciciela ubezpieczalnie chyba w ciągu 14 dni wiec na pewno to zrobi bo byłby baranem inaczej.
wiec rekalkulacje składek i tak dostaniesz z liscikiem z nowej ubezpieczalni - no chyba ze ten ubezpieczyciel nie rekalkuluje składek - np pzu tak ma.
  • Odpowiedz