Wpis z mikrobloga

#anime #animedyskusja

https://myanimelist.net/anime/14293/Nerawareta_Gakuen

Psychic School Wars

@CralencSeedorf
Coś ty mi polecił, ten tytuł w absolutnie żaden sposób nie wpisuje się w to czego szukałem, ba, jest tego absolutnym przeciwieństwem xDD

Film jest bardzo ładny, poziom Shinkaia ładny, wymieszasz kilka scen z jego szlagierami i nikt się nie połapie, które jest które. Na plus bardzo żywa animacja postaci, mnóstwo gestykulacji, niewerbalnego wyrażania emocji itp. Choć postacie są stereotypowe (trójkąt miłosny MC/childhood friend tsundere/niedostępna piękność) to posiadają przez to sporo autentyczności, to nie są gadające głowy. Trochę też jest to minus bo kogoś poniosło miejscami aż do przesady, nikt w nawet najbardziej żywiołowej dyskusji nie #!$%@? salt, fikołków i piruetów, które możemy tu zaobserwować. No ale #!$%@?ąc - całkiem przyjemnie się to ogląda, zwłaszcza postać Natsuki przypadła mi do gustu.

Nie spodobał mi się za to aspekt technologiczno/paranormalny, gdzie wszystko jest dosłownie zarzygane efekciarskim CGI oraz cały idący za tym motyw przejęcia szkoły. Nie dość, że w ogóle to się nie trzyma kupy, robi się z tego jakiś nieczytelny miszmasz, to zawsze mam do takich rzeczy potężną wrodzoną awersję i tym razem nie jest inaczej. Zdecydowanie bardziej wolałbym realistyczną historię, bo ten aspekt w mojej ocenie mocno ciągnie drugą część tego filmu w dół. Tak Hand Shakerowo się robi.

Jest to bardzo prosty romans o szczeniackiej miłości i jej perturbacjach, ale całkiem przyzwoicie zrealizowany.
  • 5