@maciorqa: bo jak pisałeś w SF i musisz coś zrobić w L to jest to trochę bolesne przejście. Sam piszę w obu i doceniam L za szybkość, ale czasem aż oczy pieką
@aso824: Czyli mam rozumieć, że z Laravela można bez problemu przejść na Symfony, ale odwrotnie może być ciężej?
I jeszcze jedno: to prawda, że Laravel ma mniejszy próg wejścia i jest łatwiejszy dla początkujących niż Symfony (wołam do tego pytania jeszcze @SuslogonPreriowy: )?
@maciorqa: Tak, ma mniejszy próg wejścia i jest łatwiejszy z powodu dużej ilości magii i uproszczeń, z tym że ten FW zaczyna być problemem gdy wiesz jak i chcesz napisać porządną appkę. Pierwszy przykład z brzegu, Eloquent i metody statyczne na modelach, albo dorabiasz repo albo zapomnij o testowaniu jednostkowym. Jak się uczysz to jest fajnie, ale jak popiszesz trochę na takim SF, zrobisz fajny projekt z wzorcami itp to potem
@aso824: Więc z przejściem na Symfony nie będzie problemu, gorzej byłoby w drugą stronę (wybacz, ale chcę dopytać o pierwsze pytanie, bo Twoja odpowiedź wyglądała trochę tak, jakbyś tylko odpowiedział na drugie)?
@maciorqa: To nie jest tak że przechodzisz z jednego na drugi i koniec, drzwi zamknięte. Po prostu pisząc w SF możesz (i powinieneś) tworzyć piękny kod zgodny z dobrymi praktykami, wzorcami itp. W larwie bywa to ciężkie, chociażby z powodu który przytoczyłem wyżej, i kiedy już się znasz i sobie popiszesz w SF, to potem jak wskakujesz na larwę to patrzysz i się odechciewa. Larwa jest super do mniejszych projektów ogólnie,
@maciorqa: a, jeszcze dodam, bo może porównanie z autami nie jest dobrze trafione; SF jest super frameworkiem ale nie ma tam za dużo magii i generalnie ma wyższy próg wejścia. W laravelu sporo rzeczy jest out-of-the-box co też boli przy przejściu na SF, gdy nagle połowę rzeczy które robiłeś w chwilę jednak zajmuje sporo czasu. Niemniej elastyczność SF to rekompensuje, stąd moja opinia że L jest fajny do małych (=szybkich) projektów,
@maciorqa może chodziło o Laminas, dawny Zend. Chociaż IMO to najlepszy framework jeśli chcę się mieć kontrolę nad wszystkimi aspektami. Symfony jest świetny, dużo spraw upraszcza, Laravela jeszcze nie poznałem, ale słyszałem opinie, że wiele rzeczy na temat tego, że powiela wiele antywzrowców.
@aso824: Tak z ciekawości, bo laravela znam tylko z dokumentacji i tutoriali, które ogladałem - co zajmuje więcej czasu w symfony w porównaniu do laravela? Ja mam wrażenie, że wszystko jest dość proste.
@szczesc_borze: przykładowo jakbyś miał zrobić prostego bloga z systemem użytkowników i jakąś kolejką to w larwie masz autoryzację prawie że out-of-the-box, panel admina też znajdziesz w ekosystemie (Nova) jak i monitoring kolejek (Horizon), a to wszystko działa prawie bez żadnej konfiguracji, po prostu wpisujesz komendę i masz. Jeżeli piszesz w SF to sam wiesz że chociażby dodanie obsługi userów to nie jest jedna komenda.
co zajmuje więcej czasu w symfony w porównaniu do laravela?
@szczesc_borze: Doctrine. Data mapper wymaga znacznie więcej czasu. Prócz tego query builder DQLa nie jest tak rozbudowany i wygodny jak Eloquent więc bardziej skomplikowane rzeczy trzeba robić w Native SQL i ręcznie mapować do modelu. Prócz tego, to co Laravel dostarcza out-of-the-box, fantastycznie prosty w obsłudze system kolejkowania, broadcasty, websocket server, cały ekosystem: Forge, Nova, Vapor, Jetstream, nawet webpack jest już
@aso824: W symfony też to jest 1, czy 2 komendy make:auth i make:entity. Tylko kto od kogo zrzyna? :) Co do sposobu pisania kodu, to tu sprawa jest dość oczywista. Laravel wybierają początkujacy, bo jednak ogarnięcie DI, service oriented i event-driven nie jest takie proste - trzeba wiele zrozumieć zanim się doceni te podejścia do programowania.
@nowiutki: Przecież gruby procent laravela to komponenty symfony ( ͡°͜ʖ͡
Nie ma chyba sensu w moim przypadku uczyć się laravela, jeśli znam dość dobrze symfony
@szczesc_borze: no nie ma sensu, ale pytałeś co zajmuje więcej czasu - gdybyś znał dobrze Laravela to proste appki byś szybciej w nim napisał niż znając dobrze SF, chociażby z powodu potrzeby naklepania większej ilości klas :P ale nie uczyłbym się L tylko po to żeby go znać, SF jest przyjemniejszy w aplikacjach średnich i większych
@aso824: Tak, to prawda, że do średnich i większych na pewno symfony, bo to co widzę w laravelu wogóle do mnie nie przemawia. Myślałem jednak, że więcej jest tam killer featurów, a tu trochę wychodzi na to, że porobili nakładki, np na messengera symfonowego :D. Ponadto, mając w symfony ogarnięte bundle + trochę własnych rozwiązań, to postawienie przysłowiowego bloga to godzinka. Dlatego właśnie się zastanawiam, czy to nie jest bardziej kwestia
Chłopa dobija jednak samotność. Już wolałby chyba mieć toksyczną żonę i słuchać jej darcia ryja po powrocie z pracy niż być sam. Jakieś to wszystko takie nie wiem.
O co w tym chodzi? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#programowanie #php #backend #symfony #laravel #programista15k #naukaprogramowania
I jeszcze jedno: to prawda, że Laravel ma mniejszy próg wejścia i jest łatwiejszy dla początkujących niż Symfony (wołam do tego pytania jeszcze @SuslogonPreriowy: )?
Od SF5 jest już w miarę szybko,
@szczesc_borze: Doctrine. Data mapper wymaga znacznie więcej czasu. Prócz tego query builder DQLa nie jest tak rozbudowany i wygodny jak Eloquent więc bardziej skomplikowane rzeczy trzeba robić w Native SQL i ręcznie mapować do modelu. Prócz tego, to co Laravel dostarcza out-of-the-box, fantastycznie prosty w obsłudze system kolejkowania, broadcasty, websocket server, cały ekosystem: Forge, Nova, Vapor, Jetstream, nawet webpack jest już
Co do sposobu pisania kodu, to tu sprawa jest dość oczywista. Laravel wybierają początkujacy, bo jednak ogarnięcie DI, service oriented i event-driven nie jest takie proste - trzeba wiele zrozumieć zanim się doceni te podejścia do programowania.
@nowiutki: Przecież gruby procent laravela to komponenty symfony ( ͡° ͜ʖ ͡
@szczesc_borze: no nie ma sensu, ale pytałeś co zajmuje więcej czasu - gdybyś znał dobrze Laravela to proste appki byś szybciej w nim napisał niż znając dobrze SF, chociażby z powodu potrzeby naklepania większej ilości klas :P ale nie uczyłbym się L tylko po to żeby go znać, SF jest przyjemniejszy w aplikacjach średnich i większych
Ponadto, mając w symfony ogarnięte bundle + trochę własnych rozwiązań, to postawienie przysłowiowego bloga to godzinka. Dlatego właśnie się zastanawiam, czy to nie jest bardziej kwestia