Wpis z mikrobloga

@komentarze:
Z tego 2 małe bochenki:

zakwas żytni [g] 175
m. pszenna [g] 650
woda [g] 355
Sól [g] 14

Liczę sobie tym: https://www.moja-piekarnia.pl/wp-content/uploads/2009/10/hydracja.xls

Ciasto obecnie wyrabiam w planetarnym, wcześniej ręcznie
Wstępne wyrobienie ze 2 minuty, zostawiam na 20 minut na autolizę
Potem kolejne ok 5 minut wyrabiania (ręcznie byłoby 10)

Przekładam do miski i zostawiam na 1,5 - 2h
Potem kolejno 3-4 składania aż mam wyrobioną siatkę glutenową z przerwami
  • Odpowiedz
Po ilu dniach masz ten zakwas?


@Torrent5: to jest właśnie ciekawostka, poprzedni zakwas zaniedbałem przez okres przerwy świąteczno noworocznej i poszedł do kosza. Zresztą to był eksperyment z pszennym który mnie zawiódł.
Nowy żytni nastawiłem w poprzednią sobotę ale na bazie zakwasu do żurku bo właśnie gotowałem.
Wypiek w czwartek rano dał takie efekty https://www.wykop.pl/wpis/54755515/po-licznych-niepowodzeniach-z-wypiekami-na-pszenny/.
Sam zakwas zasuwa jak szalony. Zostawiłem 1/3 słoika podkarmionego na noc na ekspresie do kawy i
  • Odpowiedz