Wpis z mikrobloga

#veracrypt #windows #windows10 #ssd #informatyka #pomocy

Słuchajcie Mirki, wygląda na to ze jesteście moją ostatnią deską ratunku.

Mam laptopa Lenovo Legion Y740 z dwoma dyskami: SSD (intel) oraz HDD. Na SSD stoi Windows 10.

Dysk systemowy był w całości zaszyfrowany przy użyciu VeraCrypt (full system disk encryption), wiec przy każdym uruchomieniu komputera prosił mnie najpierw o hasło i dopiero zaczynał się rozruch. Czasami zdarzało się że zamiast prośby o hasło otwierała sie automatyczna naprawa Windows, ale wtedy przy użyciu dysku ratunkowego dało się jakoś uratować temat.

Wczoraj jednak po powrocie z robo próbowałem włączyć sprzęt i ups - albo w ogóle nie dochodziłem do etapu wpisywania hasła, albo mimo wpisywania go poprawnie (nie ma mowy o pomyłce) wyskakiwało "Authorization failed". W ostatecznej desperacji wybrałem opcję "Decrypt OS". Udało się, 15 godzin trwało odszyfrowywanie, wydawało mi się że nic złego już się nie stanie... Ale nie. Znowu pętla rozruchowa - bios w ogóle nie widzi już dysku Intela i Windows (ani nawet jego elementy, jak autonaprawa) nie ma się z czego odpalić!

Przygotowuje teraz na starym, ledwo zipiacym lapku WindowsPE, ale nie wiem czy mi się to uda i czy cokolwiek to pomoże.

Pilnie potrzebuje odzyskać możliwość korzystania z lapka (korzystam z niego w pracy) - nawet za cenę utraty danych, wszystko co ważne mam zbackupowane na onedrive a najważniejsze - na dysku zewnętrznym.

Ktoś wie, jak mogę zmusić bios do "zobaczenia" SSD? Albo zrobić cokolwiek innego?

błagam, pomóżcie
  • 21
@lotos10: Tak, jest skojarzony, bo sporadycznie (u mnie chyba ze dwa razy przez 1,5 roku) może się zdarzyć, że coś z bootloaderem VC się schrzani i mimo wpisywania dobrego hasła będzie uporczywie twierdził, że jest błędne. Wtedy dysk ratunkowy ma opcję przywrócenia oryginalnych danych, dzięki czemu hasło powinno znowu działać normalnie. Co za tym idzie, jeśli zmienisz hasło do dysku, to powinieneś wygenerować nowy dysk ratunkowy a stary usunąć - bo