Aktywne Wpisy
konik_polanowy +1113
hacerking +126
Dobra, czas na wyznania, bo co chwilę jestem atakowany, że żebrakiem. Nie wstydzę się tego, lecz ja dzięki wsparciom choć przez jedną j----ą chwilę czuję się normalny i mogę sobie pozwolić na takie rzeczy jak MC, hottodga itp.
Pewnie zawsze już będę nosił swój krzyż, lecz to ja k---a przeżyłem śmierć siostry, to ja musiałem chodzić w g---o ubraniach, przeżyć j----ą biedę, to mi rodzina odmawiała psychiatry, bo będzie to w papierach.
Śmierć
Pewnie zawsze już będę nosił swój krzyż, lecz to ja k---a przeżyłem śmierć siostry, to ja musiałem chodzić w g---o ubraniach, przeżyć j----ą biedę, to mi rodzina odmawiała psychiatry, bo będzie to w papierach.
Śmierć
Słuchajcie Mirki, wygląda na to ze jesteście moją ostatnią deską ratunku.
Mam laptopa Lenovo Legion Y740 z dwoma dyskami: SSD (intel) oraz HDD. Na SSD stoi Windows 10.
Dysk systemowy był w całości zaszyfrowany przy użyciu VeraCrypt (full system disk encryption), wiec przy każdym uruchomieniu komputera prosił mnie najpierw o hasło i dopiero zaczynał się rozruch. Czasami zdarzało się że zamiast prośby o hasło otwierała sie automatyczna naprawa Windows, ale wtedy przy użyciu dysku ratunkowego dało się jakoś uratować temat.
Wczoraj jednak po powrocie z robo próbowałem włączyć sprzęt i ups - albo w ogóle nie dochodziłem do etapu wpisywania hasła, albo mimo wpisywania go poprawnie (nie ma mowy o pomyłce) wyskakiwało "Authorization failed". W ostatecznej desperacji wybrałem opcję "Decrypt OS". Udało się, 15 godzin trwało odszyfrowywanie, wydawało mi się że nic złego już się nie stanie... Ale nie. Znowu pętla rozruchowa - bios w ogóle nie widzi już dysku Intela i Windows (ani nawet jego elementy, jak autonaprawa) nie ma się z czego odpalić!
Przygotowuje teraz na starym, ledwo zipiacym lapku WindowsPE, ale nie wiem czy mi się to uda i czy cokolwiek to pomoże.
Pilnie potrzebuje odzyskać możliwość korzystania z lapka (korzystam z niego w pracy) - nawet za cenę utraty danych, wszystko co ważne mam zbackupowane na onedrive a najważniejsze - na dysku zewnętrznym.
Ktoś wie, jak mogę zmusić bios do "zobaczenia" SSD? Albo zrobić cokolwiek innego?
błagam, pomóżcie
@Ultimator: odpal dystrybucje linuxa z pendrive i sformatuj dysk.
Bios w ogóle go widzi?
@Mikuuuus: Intel, ale nie mam niestety dokładniejszych danych.
Komentarz usunięty przez autora
Procedura jest prosta, W razie gdy coś nie działa jak trzeba (np. włączasz komputer i zamiast prośby o hasło dostajesz np. autonaprawę Windows), wsadzasz dysk ratunkowy (w moim przypadku USB) - w trakcie szyfrowania dysku musisz go stworzyć, bo inaczej VC