Wpis z mikrobloga

@Darknov: cebule przypiekam z jednej strony, ale chyba tym razem trochę za mało ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@krzykrzy1995: standardowo włoszczyzna - seler, marchew, pietruszka, por + cebula, czosnek oraz kapusta włoska. Daje generalnie dużo marchwi, bo lubię oraz pora, bo daje mocny smak.
Do tego liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, pieprz. Na koniec gotowania vegeta do smaku oraz świeża natkę i dodaje oleju albo
  • Odpowiedz
@deeprest: czyli generalnie to jest bulion warzywny, taka baza do zup, ale rozumiem że świat wege musi wszystko odkrywać i nazywać na nowo i to jest wege rosół ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@gdyzgasnieswiatlo: Tak, ja jestem zwolennikiem glutaminianu. Smak jest głębszy i potrzeba mniej soli.
Dużo go jest naturalnie w pomidorach i parmezanie, więc jak robię spaghetti to już glutaminian tam jest bez potrzeby dodawania ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz