Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Hej!
Pracuje od jakiegoś czasu w #korposwiat w podatkach- prawie rok, mimo tego od dłuższego czasu czuję, że się nie rozwijam i mało tam merytoryki + dochodzi okresowy zapierdziel i czasem sporo nadgodzin. Odkryłem, że interesuje mnie #powerbi więc zacząłem się go uczyć w wolnych chwilach, dodatkowo staram się ogarniać #sql bo ponoć BI+SQL to taki "must have". Mimo tego, że skończyłem całkowicie inny kierunek (prawo) to jakieś ogólne pojęcie o IT i technologiach mam,

Stąd też pytanie do Was, czy warto zmienić branżę na IT i co w zasadzie trzeba umieć żeby dostać się na jakieś juniorskie stanowisko związane z BI/SQL czy też tak ogólnie- analizą danych? Może istnieje jakiś roadmap dla newbies takich jak ja ( ͡° ͜ʖ ͡°) A może polecilibyście coś innego?

Skąd takie zainteresowanie Power BI? W sumie to od dziecka interesowały mnie jakieś dane, analizy czy różnego rodzaju mapki pokazujące w graficzny sposób pewne informacje. Jedyny problem jaki w tym wszystkim widzę, to to, że moja matma jest na raczej średnim poziomie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#pracbaza #korpo #bazydanych #naukaprogramowania

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #5fe8c3d6fee674000a285de2
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Precypitat
Doceń mój czas włożony w projekt i przekaż darowiznę
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Do samego PBI/SQL nie potrzebujesz jakiejś matmy. Raczej chodzi o logiczne myślenie i rozumienie dlaczego rezultat Twojej pracy jest taki, a nie inny, bo DAX używany w Power BI czasami potrafi zaskoczyć. PBI sam w sobie ma wbudowane pewne mechanizmy AI, a do jakichś grubszych tematów, to i tak w firmach są dedykowane zespoły.
Duży obszarem raportowym jest chociażby controlling, więc być może Twoje aktualne doświadczenie też można wykorzystać.

Sam pracę w
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: W tym korpo to nie macie jakiegoś IT które czasem coś robi? Makra, automatyzacja, zaciaganie z bazy? Weź się spróbuj zakręcić od strony funkcjonalnej przy tym - testujac, zbierając wymagania, przygotowując makiety/prototypy. Najlepsza opcja zacząć, możesz też samemu zacząć sobie usprawniać życie. Z doświadczenia patrząc takich ludzi wyłapują i pozwalają cisnąć coraz więcej :) Nawet jak to jest kontraktornia w Indiach.

I tak SQL to jest podstawa - ale też bez przesady, są eksperci od wizualizacji i od hurtowni czy ETLa.
Analiza biznesowa to jest spora część sukcesu, implementacja to potem idzie szybko - jak wiesz czego chcą i Ktoś to zrozumiale ułoży. Już za dużo razy prostowałem tematy które urosły do nie wiadomo jakich rozmiarów a biznes chciał coś prostego i skutecznego, a dostał kombajn którego nikt nie rozumie(tutaj królują wszelkiego rodzaju Data Science i inne wodotryski).

Tutaj fajne podsumowanie na
  • Odpowiedz
LuksusowyZwyrodnialec: @AnonimoweMirkoWyznania: Nie warto, a to, że za dziecka miałeś ogromną "pasję" udowadnia, że jesteś kolejnym z tych, którzy powtarzają kolejny raz ten sam schematyczny wpis. Jakbyś się rzeczywiście interesował to nie poszedłbyś na prawo. Jeśli zależy Ci na pieniądzach to idź w streaming, youtube, bycie influencerem - mniejsza presja, mniejsza konieczność pochłaniania wiedzy i większą kasa plus fejm. Co ty sobie wyobrażasz, że kiedyś stawiałeś g---o stronki na
  • Odpowiedz
OP: @Mitur: Kraków/południe śląska (HO), w przyszłości chciałbym się przenieść do Wwa lub Wrocka albo na stałe do Krakowa.

@matti05: @ktose: mega dzięki za takie wyczerpujące odpowiedzi i porady, sprawdzę podane stronki i poczytam- szczerze powiedziawszy, nie spodziewałem się aż takich konkretów. Dzięki!

@wiecek3: Odezwę się jak będę miał wolną chwilkę. Super, że są tacy
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Spoko, ja to akurat Wwa. Będąc na twoim miejscu chyba zacząłbym już coś atakować. A ten atak powinien polegać już powoli na aplikowaniu na juniorskie pozycje/staże. Nie bój się też aplikować na pozycje regularów, jak już dojdzie do rozmowy i się spodobasz to ktoś może zdecydować, że jednak przyjmą cię na juniora. Takie historie się zdarzały dosyć często w przeszłości ale nie wiem jak to wygląda w obecnej sytuacji
  • Odpowiedz
@Mitur:

Jeśli chodzi o umiejętności to na juniora wystarczy ogarnianie SQL na jakimś średnim poziomie

Mógłbyś sprecyzować, co dla Ciebie oznacza ogarnianie SQL?

Grupowanie, joiny, funkcje agregujace, tworzenie constraintow i tabel wystarczy? Czy trzeba iść dalej w kierunku podzapytań, funkcji analitycznych, triggerów, procedur składowanych, widoki, indeksy?
  • Odpowiedz
@Hybris: Myślę, że na początek wystarczy, do pierwszej grupy dorzuciłbym jeszcze podzapytania i funkcje analityczne z drugiej grupy. Na juniorskim stanowisku raczej nikomu nie pozwalają za mocno dotykać baz, co oczywiście nie oznacza że ktoś zajmujący się BI nie będzie się w to bawił. Ale nie od samego początku. Po roku, dwóch dobrze byłoby wiedzieć o co chodzi w drugiej grupie + jakieś elementy optymalizacji zapytań.
Mogę powiedzieć, że pytania
  • Odpowiedz
OP: @Mitur: Twoje komenty to taka esencja starego i pomocnego mirko, mega dzięki za pomoc- pokazało mi to co jeszcze będę musiał ogarnąć a co przypomnieć :) I fajnie poczytać o kimś z branży, kto ewidentnie się zna na tym o czym mówi. Jeszcze raz dzięki!

O, i omijaj Excela najbardziej jak się da. Na pewno nie pakuj się w jakieś automatyzacje oparte na plikach ekselowych, jak będziesz miał takie tematy to się ewakuuj.

Dzięki za poradę, rozumiem, że chodzi o jakieś VBA i raportowanie i wizualizacje tylko w Excelu? I właśnie, jak to jest z tym VBA? Potrzebne czy wręcz przeciwnie bo część ogłoszeń w ogóle o tym nie wspomina a w części jest jako
  • Odpowiedz
Dzięki za poradę, rozumiem, że chodzi o jakieś VBA i raportowanie i wizualizacje tylko w Excelu? I właśnie, jak to jest z tym VBA? Potrzebne czy wręcz przeciwnie bo część ogłoszeń w ogóle o tym nie wspomina a w części jest jako warunek konieczny.

@AnonimoweMirkoWyznania: Dokładnie o to chodzi. VBA nie jest potrzebne, ja go nigdy nie użyłem, a jeśli było w wymaganiach to omijałem ofertę. Ale też nie widziałem ofert z pensją 15k gdzie byłoby wpisane VBA w wymaganiach też. Taki argument chyba jest najlepszy.

Jak myślisz, jaka firma byłaby najlepsza na początek (wiadomo, tam gdzie uda się dostać ( ͡° ͜ʖ ͡°) ale żeby wiedzieć czego ew. unikać)? Jakieś duże znane korpo, jakiś mniejszy ale znany SSC (ew. bank)
  • Odpowiedz