Aktywne Wpisy
mickpl +1127
Dziennikarz TVN24 zadał Glapie przydługie pytanie że kredyty som no drogie i co możemy z tym zrobić, jak zwiększyć dostępność.
Glapa pedzioł, że w Polsce jest bardzo silne lobby deweloperskie, które uniemożliwia masowe, tanie budownictwo państwowe.
A potem dodał, że zawsze byli przeciwni kredytom 2% i 0%, bo one nie zwiększają dostępności tylko bogacą się na nich deweloperzy.
#nieruchomosci
Glapa pedzioł, że w Polsce jest bardzo silne lobby deweloperskie, które uniemożliwia masowe, tanie budownictwo państwowe.
A potem dodał, że zawsze byli przeciwni kredytom 2% i 0%, bo one nie zwiększają dostępności tylko bogacą się na nich deweloperzy.
#nieruchomosci
Yuri_Yslin +72
Rocznik 87. Sporo z moich rówieśników z okresu 2012-2017 nie kupiło mieszkania. Ba, mało kto o tym myślał wtedy.
Czemu?
Bo nie było fomo. Mieszkania taniały lub przynajmniej nie rosły w zauważalny sposób. Wiele osób odkładało kasę, by kupić coś większego /docelowego, gdy przyjdzie pora. Mieszkało się na wynajmie, u rodziców, etc. Temat nieruchomości praktycznie nie istniał w rozmowach.
Dopiero
Czemu?
Bo nie było fomo. Mieszkania taniały lub przynajmniej nie rosły w zauważalny sposób. Wiele osób odkładało kasę, by kupić coś większego /docelowego, gdy przyjdzie pora. Mieszkało się na wynajmie, u rodziców, etc. Temat nieruchomości praktycznie nie istniał w rozmowach.
Dopiero
Hej!
Pracuje od jakiegoś czasu w #korposwiat w podatkach- prawie rok, mimo tego od dłuższego czasu czuję, że się nie rozwijam i mało tam merytoryki + dochodzi okresowy zapierdziel i czasem sporo nadgodzin. Odkryłem, że interesuje mnie #powerbi więc zacząłem się go uczyć w wolnych chwilach, dodatkowo staram się ogarniać #sql bo ponoć BI+SQL to taki "must have". Mimo tego, że skończyłem całkowicie inny kierunek (prawo) to jakieś ogólne pojęcie o IT i technologiach mam,
Stąd też pytanie do Was, czy warto zmienić branżę na IT i co w zasadzie trzeba umieć żeby dostać się na jakieś juniorskie stanowisko związane z BI/SQL czy też tak ogólnie- analizą danych? Może istnieje jakiś roadmap dla newbies takich jak ja ( ͡° ͜ʖ ͡°) A może polecilibyście coś innego?
Skąd takie zainteresowanie Power BI? W sumie to od dziecka interesowały mnie jakieś dane, analizy czy różnego rodzaju mapki pokazujące w graficzny sposób pewne informacje. Jedyny problem jaki w tym wszystkim widzę, to to, że moja matma jest na raczej średnim poziomie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#pracbaza #korpo #bazydanych #naukaprogramowania
Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #5fe8c3d6fee674000a285de2
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: Precypitat
Doceń mój czas włożony w projekt i przekaż darowiznę
Duży obszarem raportowym jest chociażby controlling, więc być może Twoje aktualne doświadczenie też można wykorzystać.
Sam pracę w
I tak SQL to jest podstawa - ale też bez przesady, są eksperci od wizualizacji i od hurtowni czy ETLa.
Analiza biznesowa to jest spora część sukcesu, implementacja to potem idzie szybko - jak wiesz czego chcą i Ktoś to zrozumiale ułoży. Już za dużo razy prostowałem tematy które urosły do nie wiadomo jakich rozmiarów a biznes chciał coś prostego i skutecznego, a dostał kombajn którego nikt nie rozumie(tutaj królują wszelkiego rodzaju Data Science i inne wodotryski).
Tutaj fajne podsumowanie na
@matti05: @ktose: mega dzięki za takie wyczerpujące odpowiedzi i porady, sprawdzę podane stronki i poczytam- szczerze powiedziawszy, nie spodziewałem się aż takich konkretów. Dzięki!
@wiecek3: Odezwę się jak będę miał wolną chwilkę. Super, że są tacy
Mógłbyś sprecyzować, co dla Ciebie oznacza ogarnianie SQL?
Grupowanie, joiny, funkcje agregujace, tworzenie constraintow i tabel wystarczy? Czy trzeba iść dalej w kierunku podzapytań, funkcji analitycznych, triggerów, procedur składowanych, widoki, indeksy?
Mogę powiedzieć, że pytania
Dzięki za poradę, rozumiem, że chodzi o jakieś VBA i raportowanie i wizualizacje tylko w Excelu? I właśnie, jak to jest z tym VBA? Potrzebne czy wręcz przeciwnie bo część ogłoszeń w ogóle o tym nie wspomina a w części jest jako
Komentarz usunięty przez autora
@AnonimoweMirkoWyznania: Dokładnie o to chodzi. VBA nie jest potrzebne, ja go nigdy nie użyłem, a jeśli było w wymaganiach to omijałem ofertę. Ale też nie widziałem ofert z pensją 15k gdzie byłoby wpisane VBA w wymaganiach też. Taki argument chyba jest najlepszy.