Również chciałem zmienić odświeżanie bo coś z opóźnieniem wszystko chodzi jakby 30hz było i zerknąłem jak to zrobić:
you can use cvt or gtf to calculate a modeline, put that into xorg.conf (along with the Option "PreferredMode" pointing to the name you used for that modeline), then set it to that same name using xrandr. The trick is using the right output with xrandr, something like LVDS1 or VGA1
@UczesanyPedryl: jak rozumiem jesteś zwolennikiem jedynego słusznego systemu macOS? :) Wiesz nie ma się co czepiać, że masz jakieś błędy w logach na Linuxie czy Windowsie, często są to zresztą sytuacje oczekiwane. Nie da się zrobić softu działającego idealnie na każdej konfiguracji sprzętowej i systemowej, więc błędy są, ważne tylko aby je odpowiednio obsłużyć.
Faktycznie na macOS logi są zwykle bardziej czyste niż na Linuxach czy w szczególności Windows, gdzie nawet
@UczesanyPedryl: well, ja ostatnio zainstalowałem sobie opensuse tumbleweed na nowym lapku i wszystko działa od strzała. za wyjątkiem przełączania akceleracji, (bumblebee) ale to mam w dupie bo mam integrę na amd i działa fajnie. (bez instalacji sterów co było dla mnie wow) także się pozytywnie zaskoczyłem. nie wiem czy bait, ja się tylko dziele spostrzeżeniami
@wytrzzeszcz: W nowszych Ubuntu to jedna z podstawowych form instalacji oprogramowania z repo szczególnie oficjalnych ale ja uważam że to niepotrzebne gówno.
@UczesanyPedryl tak, dokładnie tak to wygląda. U mnie ubuntu 20.04 prosto po instalacji rzuca komunikatami z raportami błędów. I nie wiedzieć czemu pakiet zainstalowany z apta nie działa a po instalacji z snapa śmiga bez problemu. Dodatkowo nie było w repo najnowszej wersji, doinstalowałem ją ręcznie i mam 3 wersje tego samego programu XD Lepszy był tylko open office gdzie zmiana theme z jasnego na ciemny powoduje zniknięcie połowy funkcji w impressie.
@UczesanyPedryl: takie coś powinno być w ustawieniach. Jak masz grafikę nvidii możliwe że musisz ręcznie doinstalować sterowniki, bo nVidia ma zamknięty kod. Przy instalacji systemu możliwe że Cie pytało czy chcesz zainstalować zamknięto źródłowe stery. Co do opery raczej bym jej nie uruchamiał z konsoli i mam wrażenie że to są warningi które można olać o ile przeglądarka się jednak uruchomiła
Pamiętacie pizzerię z Jagodna, która dowoziła oczekującym na głosowanie 300 pizz? Otóż Konfedepisowcy do tej pory nie mogą im tego wybaczyć i są wyzywani, a ich auta oblewane farbą.
Podobno linux już od dawna działa wspaniale i nie jest już takim gównem jak 10 lat temu tymczasem przy zwykłym odpaleniu Opery:
xD
źródło: comment_1609111817KJQirEkYv1pFA3ArHUuEIz.jpg
Pobierzkomedia #!$%@?.
Wiesz nie ma się co czepiać, że masz jakieś błędy w logach na Linuxie czy Windowsie, często są to zresztą sytuacje oczekiwane. Nie da się zrobić softu działającego idealnie na każdej konfiguracji sprzętowej i systemowej, więc błędy są, ważne tylko aby je odpowiednio obsłużyć.
Faktycznie na macOS logi są zwykle bardziej czyste niż na Linuxach czy w szczególności Windows, gdzie nawet
Komentarz usunięty przez moderatora
nie wiem czy bait, ja się tylko dziele spostrzeżeniami
@UczesanyPedryl: A masz chociaż sterowniki do grafiki wgrane( ͡° ͜ʖ ͡°)
@wytrzzeszcz: W nowszych Ubuntu to jedna z podstawowych form instalacji oprogramowania z repo szczególnie oficjalnych ale ja uważam że to niepotrzebne gówno.
Jak będziesz próbować wsadzać części z Toyoty do Ferrari to też raczej nie będą od razu pasować i nie jest to bynajmniej wina Ferrari.
Lepszy był tylko open office gdzie zmiana theme z jasnego na ciemny powoduje zniknięcie połowy funkcji w impressie.