Wpis z mikrobloga

Co może być przyczyną zepsucia się dobrego wielotygodniowego zakwasu? Standardowo według przepisu trzymałem w lodówce i co mniej więcej tydzień wyciągałem, karmiłem, piekłem chleb i z powrotem do lodówki. Dzisiaj wyciągnąłem i czuć wyraźnie bardzo nieprzyjemny ocet oraz na powierzchni pojawiła się jakby pleśń/grzyb. #bojowkapiekarska
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tptak: po tym co piszesz i pisze @merho zdecydowałem się nakarmić, może rzeczywiście jest ok. Dzieki, szkoda byłoby wyrzucić zakwas działający a mam zamówienia na święta od rodziny na chlebek :)
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Fevx: wygląda spoczko, z tego co czytałem pleśń musi być czarna, Zielona, różowa, niebieska, a biała to nie pleśń tylko bakterie (ʘʘ)

ocet git, gorzej zjełczałe masło
  • Odpowiedz