Wpis z mikrobloga

@Maseuko: Wchodzę wczoraj po 12 do sklepu 9 na 10 osób, to stare baby macające wszystko ci im wpadnie w ręce. Zdążyłem zrobić rundkę po markecie, zajęło mi to jakieś 10 minut, wracam do punktu wyjścia, a tam ciągle ta sama stara baba stoi grzebie w lodówce z mięsem, c--j wie czego ona tam szukała. Może 13 emerytury?
  • Odpowiedz
@ZjadaczPrzegrywu: Paskudna jest dlatego, że to ty sobie arbitralnie wybrałeś stereotypowe grupy, Nie jest prawdą, że jak ktoś jest starszy to się nie spieszy, a młodszy to już tak.

Wypracowywanie dobrych praktyk

Taka praktyka wypracowuje się sama. Ludzie w większości unikają tłoku, więc z zasady w tych godzinach będzie dużo mniej osób które mają więcej wolnego czasu niż w innych. Wykopki zrobiły sobie ze starszych osób obiekt do wyładowania frustracji,
  • Odpowiedz
@niebieskatrytytka: Nie wybrałem ich, po prostu widzę jak te poranki czasem wyglądają i na podstawie tego wysnuwam wnioski. I nie unoś się, "pracujący wykopek" nie jest przeciw seniorom, tylko stara się ustalić reguły, które sprawią że wszystkim będzie żyło się odrobinę wygodniej. Bardzo dobrze mi się z Tobą dyskutowało, umiesz bronić swojej tezy. Życzę wspaniałego dnia( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Kosciex: Mam ten sam problem. W dodatku trzy razy zapomniałem o tym idiotyźmie i trzy razy zostałem wygoniony ze sklepu. Raz też przypomniałem sobie przed sklepem i musiałem iść do pracy bez jedzenia, bo chciałem sobie kupić po drodze i byłem cały dzień głodny w pracy. Nie wspominając nawet o wstawaniu wcześniej, żeby sobie zrobić zakupy na obiad, bo czasami po pracy nie zdążę. Strasznie mnie to w-----a ( ͡
  • Odpowiedz
@asmodeus666 miałem zwyczaj robienia zakupów właśnie o 10-11, teraz muszę albo wstać wcześniej (co przy pracy do 22 i r------------m zegarze biologicznym nie jest takie super) albo zrobić szybko po 12. Każdorazowo widząc 60+ w sklepie poza ich godzinami to łapie w----a na to gownorozporzadzenie
  • Odpowiedz
nie ma zadnego zakazu dla nie-seniorow. to propaganda. pisalem o tym w znalezisku kilka dni temu.

@Karoleer: wszystko OK, nikt nikogo pewnie nie ukaże mandatem, ale na drzwiach w paru sklepach widziałam kartki, że w godzinach 10-12 obsługują tylko seniorów. Nie ma natomiast informacji, że seniorów obsługują tylko w godzinach 10-12 ¯\_(ツ)_/¯

a powinien być nakaz dla seniorów, bo to oni najczęściej prostują nogi z powodu
  • Odpowiedz
@deryt: Nie, w Toruniu. Wprawdzie jestem sam serniorem, ale szkoda bylo zachodu bo mama weszla bez problemu. Widocznie zauwazyli ze jestem z kims duzo starszym, i pomysleli ze po prostu poszedlem z niedolezna mama do sklepu.
  • Odpowiedz
obsługują tylko seniorów

@faramka:
Ssłowo-klucz "obsługują". Tak samo jest w ustawie. Więc jeśli jest kasa SAMO-obsługowa to śmiało uderzaj ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Więc jeśli jest kasa SAMO-obsługowa to śmiało uderzaj ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@deryt: słuszna uwaga ( )
Akurat ja w tych godzinach pracuję, ale czasem zdarzało mi się wyskoczyć do małego sklepu po coś na śniadanie. A teraz się nie zdarza, bo najbliższe sklepy bez takich udogodnień :(
  • Odpowiedz
@Kosciex: Dokładnie to samo mogę powiedzieć o sobie. Ludzie pracujący na dwie zmiany zostali zmuszeni przez rząd do ustawiania sobie czasu przed pracą i długości snu pod ludzi niepracujących, którzy na zakupy, ugotowanie obiadu, itp mają cały dzień do dyspozycji, a nie 2-3 godziny :/

A jak muszę wcześniej wstać, żeby zdąrzyć z zakupami i widzę w sklepie stare baby robiące sobie zakupy tuż przed czasem, w którym ja ich
  • Odpowiedz
to samo miałem dziś, 12:30 skoczyłem sobie do marketu, a tam oczywiście wapniaki wybierają wędliny pół godziny xD
  • Odpowiedz
@kubelek_klasik: To jak o to nie prosili i nie chcą być temu winni, to wystarczy, że wyrażą jasno, że nie są im te godziny potrzebe, chcą robić zakupy, kiedy mają na to ochotę i nie chcą blokować innym dostępu do sklepu.
Rząd wprowadził to, żeby im się podlizać, więc i zrezygnowałby z tego z tego samego powodu.
Tylko oni mogliby w tej sprawie coś zdziałać.

Dlaczego więc seniorzy, tacy dobrzy,
  • Odpowiedz
@asmodeus666: serio? oczekujesz że któryś z seniorów zadziała w myśl "niech ktoś"? gdyby mieli zakaz robienia zakupów w innych godzinach, to pewnie by zareagowali. a tak to w żaden sposób nie wpływa na ich tryb życia, więc się im nie dziwię że nic nie robią.
  • Odpowiedz
@kubelek_klasik: Nic nie oczekuję, po prostu oni również są odpowiedzialni za zaistniałą sytuację, tym bardziej, że rząd to zrobił dla nich. To albo są w porządku i niech powiedzą, że tego nie chcą, skoro utrudniają innym życie niepotrzebnie, albo są kutasiarzami, którzy mają wszystkich innych w dupie i niech nie robią absolutnie nic ponad własny interes, ale niech nie oczekują ani zrozumienia, ani szacunku, tyle ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz