@testaccount9432: okej, czyli kurde dalej nie wiem czy wentylator mi cyka czy cewki na karcie graficznej, ale jest szansa, że to stary wentylator na procesorze cyka a nie cewki
Czy jak karta graficzna w PC się nagrzewa to wentylator na procesorze też szybciej się kręci?
@SynuZMagazynu: 'to zależy' ogólnie nie. sterowanie prędkością wentylatora grafiki i procesora odbywa się osobno, na podstawie innych czujników.
karta graficzna jak pracuje to wydziela ciepło, ciepło podnosi temperaturę wewnątrz obudowy i tym samym nieco podnosi temp na procesorze (bo zasysa ciepłe powietrze z wnętrza obudowy jego chłodzenie).
@testaccount9432: kupiłem, bo taką mi zaproponowali wsklepo-servisie prowadzonym przez dwoje starszych ludzi aby mieć wgląd w internet po zniszczeniu się starego radeona 1gb
@SynuZMagazynu: A co ma wspólnego karta graficzna z chłodzeniem CPU? Może jakbyś podał poszczególne modele - np. to, że jest to karta graficzna zintegrowana z procesorem mogło by rzucić cień podejrzenia na ten temat.
@maniek50005: ok ok, czyli to pewnie cewki na nowokupionej karcie mi cykają, cholera a nie mam już ochoty składać reklamacji i czekać będąc bez karty, kurła, że takie badziewia sprzedają na każdym kroku
@SynuZMagazynu: najprostszą metodą aby zlokalizować dzięki jest zwinięcie kartki a4 i nasłuchiwanie przez przyłożenie do ucha kierując drugi koniec tuby na różne elementy
Czy jak karta graficzna w PC się nagrzewa to wentylator na procesorze też szybciej się kręci?
@SynuZMagazynu: 'to zależy'
ogólnie nie. sterowanie prędkością wentylatora grafiki i procesora odbywa się osobno, na podstawie innych czujników.
karta graficzna jak pracuje to wydziela ciepło, ciepło podnosi temperaturę wewnątrz obudowy i tym samym nieco podnosi temp na procesorze (bo zasysa ciepłe powietrze z wnętrza obudowy jego chłodzenie).
jeżeli Twoja karta to 710 to absolutnie nie.
Może jakbyś podał poszczególne modele - np. to, że jest to karta graficzna zintegrowana z procesorem mogło by rzucić cień podejrzenia na ten temat.