Wpis z mikrobloga

@p4wl: przytaczasz interpretację dla "robót budowlano montazowych"
tutaj luzzz przecież jednym wozi się na dogadanie kontraktu, drugim po budowach. Nie pojedzie przecież astrą w las na budowę.

Ale co innego programista15k, ale przecież ja nie mówię że kategorycznie NIE.

@MroczekBall3D: nie rzucisz się w oczy zwrotami vat czy innymi takimi to nikt Cię przez całe życie nie skontroluje.
@kuncfot: przytaczam pierwsza interpretacje z rzedu, a sam rozmawialem z ksiegowa i mam 2 pojazdy i nie mam problemu. to ze w przytoczonym przykladzie jest wzmianka o budownictwie nie ma znaczenia
Można mieć i 10 aut jeżeli wszystkie są przeznaczone do użytku prywatnego czyli VAT 50% to nie ma się czego bać, chciałeś to sobie kupiłeś i tyle, na każdy dzień tygodnia inne auto ( ͡° ͜ʖ ͡°)
> masz tu nawet jakies stanowisko dyrektora

@p4wl: to się na niej nie opieraj

Miałeś kontrolę? Ja wiem, Twoja księgowa to chyba ta mityczna "księgowa kolegi" która wszystko zaksięguje i problemu nie będzie.

Mam nadziej, że mylnie odnoszę wrażenie, że mnie atakujesz za moje poglądy podatkowe ( ͡º ͜ʖ͡º)

Urząd ma prawo podważyć jakikolwiek wydatek, jeżeli nie służył osiągnięciu przychodu, mało tego ma prawo podważyć wydatek
@kuncfot: jaki delikatny, nie wiem gdzie tu z mojej strony atak. sam za to robisz z mojej ksiegowej 'ksiegowa kolegi' i to wg ciebie w porzadku ( ͡° ͜ʖ ͡°) szkoda mi tchu na taka dyskusje
@kuncfot: @p4wl: @hagendagen: @MroczekBall3D: A nie panuje niepisana zasada, że możesz mieć wszystko w liczbie 2? W dodatku wytłumaczenie posiadania dwóch aut jest dosyć proste. To jak wiedźmin ma dwa miecze, jeden na ludzi, drugi na potwory. Tak i auto możesz mieć do miasta i w trasy. Inne wytłumaczenie: musisz być zawsze mobilny, dlatego w razie awarii jednego pojazdu masz drugi. Kolejne: planowane zatrudnienie pracownika, dlatego na początku
Czy któryś z wykopków - może #programista15k ma na jdg dwa samochdy w leasingu? Jak US na to patrzy przy kontroli? Jakie uzasadnienia można powiedzieć?

:)

@MroczekBall3D: Po to są ograniczenia podatkowe w przypadku samochodów osobowych (50% VAT, 75% KUP od eksploatacji, limit 150 tys. zł), żeby nie było takich dylematów i żeby można było bez przeszkód wykorzystywać samochody do celów prywatnych i służbowych jednocześnie. Nie ma żadnych ograniczeń co do