Aktywne Wpisy
zdarza mi się podejmować nierozsądne decyzje finansowe, ale potem słyszę, że ktoś robi wesele za 80k z którego nawet połowa się nie zwróciła.
no ale musi być z pompą, DJ radiowy za 8k żeby sąsiedzi widzieli xD
To trzeba mieć coś z deklem
no ale musi być z pompą, DJ radiowy za 8k żeby sąsiedzi widzieli xD
To trzeba mieć coś z deklem
#praca #integracja #warszawa #programowanie #programista15k
Za dwa tygodnie mamy zjazd naszego polskiego oddziału. Macie może jakiś fajny pomysł co zrobić w ramach integracji? Kręgle? Billard? Trochę to jest oklepane -_-
Za dwa tygodnie mamy zjazd naszego polskiego oddziału. Macie może jakiś fajny pomysł co zrobić w ramach integracji? Kręgle? Billard? Trochę to jest oklepane -_-
Padła mi płyta główna, a że i tak planowałam modernizację mojego zestawu, chciałabym od razu kupić płytę i CPU, a w niedalekiej przyszłości także grafikę (gdy nie będzie już takiej biedy z dostępnością RTX 3070).
Zapewne wiąże się to z wymianą prawie całego zestawu, ale w pierwszej kolejności potrzebuję tego, co niezbędne, czyli płyty (i w konsekwencji procesora), aby w ogóle mieć teraz działający sprzęt.
Moglibyście doradzić co nieco w kwestii zakupu?
Zastanawiałam się nad Intel Core i5-10600K + MSI MPG Z490 Gaming Plus (lub MSI Z490-A PRO?) - czy to dobry wybór w tej półce cenowej?
To jakieś 2000zł, do tego trzeba zapewne doliczyć chłodzenie, bo nie wiem, czy stare się nada.
Dodatkowo, jeśli zdecyduję się na zakup RTX 3070, to pewnie czeka mnie też wymiana zasilacza.
Pewnie całość wyjdzie coś pod 6k :P Nie interesują mnie używane podzespoły.
Mój obecny zestaw poniżej.
Co z niego mogę ostatecznie zostawić, a co trzeba bezwzględnie wymienić? Z tego, co widziałam, ta pamięć 16GB jest kompatybilna z płytą, którą rozważam, a dokupowałam te kości jakieś pół roku temu, by mieć w sumie 24 GB.
Gigabyte GA-Z170-GAMING K3 - R.I.P. ( ͡° ʖ̯ ͡°) - do wymiany
Intel Core i5-6600K - do wymiany
Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2
Palit GeForce GTX 1070 JetStream 8GB GDDR5 (256 bit) - do wymiany na jakiegoś RTX 3070, jak będzie dostępny
G.Skill Ripjaws V, DDR4, 8 GB, 3200MHz, CL16 (F4-3200C16D-8GVKB)
+ G.Skill Ripjaws V, DDR4, 16 GB, 3200MHz, CL16 (F4-3200C16D-16GVKB)
Zasilacz XFX Core TS 550W
Obudowa SilentiumPC Pax M70 Pure Black V2
Do tego:
SSD GoodRam 240 GB 2.5'' SATA III (SSDPR-IRIDPRO-240)
Toshiba 1 TB 3.5" SATA III (DT01ACA100)
LG SuperMulti GH24NSD1
Po co mi ta modernizacja? Ano, Sylwester się zbliża, więc będę grała w grę.
@PurePC_pl, kiedyś pomogliście złożyć fajny zestaw, który dał mi niezliczone godziny rozrywki. Doradzicie coś i tym razem?
Z góry dzięki za pomoc!
#komputery #pc #pytanie #kiciochpyta i trochę też #skladamkomputer
Co do mobo na przeczekanie - nie mam pewności, czy procesor jest w 100% sprawny. Sama doszłam do tego, że to mobo lub CPU są problemem, ale nie miałam zapasowych części, by sprawdzić dokładniej, więc dałam do serwisu - tam powiedzieli, że "najprawdopodobniej" padła płyta. Więc za mobo "na przeczekanie" musiałabym dać pewnie
Powiem Ci tak - zawsze będą pojawiać się głosy, że to nie jest dobry czas na zmianę podzespołów. Słuchając takich ludzi to nigdy nie będzie dobrego czasu na to. ;)
No wiem, zawsze chyba tak było :) Wiele razy słyszałam, że lepiej poczekać, bo zaraz premiera nowych procesorów, potem premiera nowych kart (po tych premierach czasem okazuje się, że to porażka i jednak trzeba było kupować wcześniej). Albo wakacje, albo święta, albo sezon komunijny, albo kurs dolara niekorzystny... :D Mam wrażenie, że to dotyczy w sumie wielu obszarów: elektroniki, samochodów,
Gdyby to była kwestia paru tygodni, to spoko, ale do końca roku już się pewnie niewiele zmieni.
@brodatakozax: @Niedotykalna: nie ma na co czekać, wszystko jest dostępne od ręki.
Polecam zestawik z 5600X i RTX 3060Ti.
Możesz oczywiście wybrać tańszego Ryzena 3600 lub nawet złożyć zestaw z intela. Polecam swoje usługi: https://allegro.pl/uzytkownik/km2_pl (mogę odkupić stary sprzęt w rozliczeniu).