Wpis z mikrobloga

Hej Mirki z #pcmasterrace

Padła mi płyta główna, a że i tak planowałam modernizację mojego zestawu, chciałabym od razu kupić płytę i CPU, a w niedalekiej przyszłości także grafikę (gdy nie będzie już takiej biedy z dostępnością RTX 3070).

Zapewne wiąże się to z wymianą prawie całego zestawu, ale w pierwszej kolejności potrzebuję tego, co niezbędne, czyli płyty (i w konsekwencji procesora), aby w ogóle mieć teraz działający sprzęt.
Moglibyście doradzić co nieco w kwestii zakupu?

Zastanawiałam się nad Intel Core i5-10600K + MSI MPG Z490 Gaming Plus (lub MSI Z490-A PRO?) - czy to dobry wybór w tej półce cenowej?
To jakieś 2000zł, do tego trzeba zapewne doliczyć chłodzenie, bo nie wiem, czy stare się nada.
Dodatkowo, jeśli zdecyduję się na zakup RTX 3070, to pewnie czeka mnie też wymiana zasilacza.
Pewnie całość wyjdzie coś pod 6k :P Nie interesują mnie używane podzespoły.

Mój obecny zestaw poniżej.
Co z niego mogę ostatecznie zostawić, a co trzeba bezwzględnie wymienić? Z tego, co widziałam, ta pamięć 16GB jest kompatybilna z płytą, którą rozważam, a dokupowałam te kości jakieś pół roku temu, by mieć w sumie 24 GB.

Gigabyte GA-Z170-GAMING K3 - R.I.P. ( ͡° ʖ̯ ͡°) - do wymiany
Intel Core i5-6600K - do wymiany
Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 3 HE1425 v2
Palit GeForce GTX 1070 JetStream 8GB GDDR5 (256 bit) - do wymiany na jakiegoś RTX 3070, jak będzie dostępny
G.Skill Ripjaws V, DDR4, 8 GB, 3200MHz, CL16 (F4-3200C16D-8GVKB)
+ G.Skill Ripjaws V, DDR4, 16 GB, 3200MHz, CL16 (F4-3200C16D-16GVKB)
Zasilacz XFX Core TS 550W
Obudowa SilentiumPC Pax M70 Pure Black V2

Do tego:
SSD GoodRam 240 GB 2.5'' SATA III (SSDPR-IRIDPRO-240)
Toshiba 1 TB 3.5" SATA III (DT01ACA100)
LG SuperMulti GH24NSD1

Po co mi ta modernizacja? Ano, Sylwester się zbliża, więc będę grała w grę.

@PurePC_pl, kiedyś pomogliście złożyć fajny zestaw, który dał mi niezliczone godziny rozrywki. Doradzicie coś i tym razem?

Z góry dzięki za pomoc!

#komputery #pc #pytanie #kiciochpyta i trochę też #skladamkomputer
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@RYSZARD69: Porównywalny wydajnością byłby chyba Ryzen 5 5600X, ale jest jakieś 4 stówki droższy niż i5-10600K. Natomiast prawie w tej samej cenie co i5-10600K jest Ryzen 5 3600X, a ten z kolei jest już chyba słabszy (i starszy)?
  • Odpowiedz
@masiej: Dzięki! Widziałam, że powinien być kompatybilny, ale nie byłam pewna, czy da radę. W sumie zawsze mogę po prostu sprawdzić, jak sobie radzi i wymienić, jeśli się okaże, że jest taka konieczność ;)
  • Odpowiedz
@Niedotykalna: ja to osobiscie bym tylko mobo kupil narazie na przeczekanie, ceny elektroniki z kosmosu na ten moment, ryzen 3600 w ciagu niecalego roku podrozal o 1/4 swojej ceny, 3070 prawie sie nie da dostac chyba ze chcesz u skalperow na allegro o kilkaset zl przeplacac lub wyczekiwac w rtvagd lub mediaexpertach na to ze wrzuca akurat na strone jakies
  • Odpowiedz
@Zerp: Ale wydaje mi się, że i5-10600K stoi nie najgorzej, chociaż nie śledziłam cen od samego początku.
Co do mobo na przeczekanie - nie mam pewności, czy procesor jest w 100% sprawny. Sama doszłam do tego, że to mobo lub CPU są problemem, ale nie miałam zapasowych części, by sprawdzić dokładniej, więc dałam do serwisu - tam powiedzieli, że "najprawdopodobniej" padła płyta. Więc za mobo "na przeczekanie" musiałabym dać pewnie
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Niedotykalna: ja mam z490-plus Asusa z i5 10600k na chłodzeniu cryorig h7 (wygląda w sumie podobnie do Twojego chłodzenia) i mam na procku max 65 stopni, tak więc trochę pola do popisu byś nawet miała do OC :)
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Niedotykalna: bardzo, do tego mam 2060 super. W fullhd bardzo daje radę, jedyne co bym kiedyś zmienił to monitor na 2k i może wodne na procka (bardziej dla estetyki bo szumu i tak nie słyszę w Bose QC35II).

Powiem Ci tak - zawsze będą pojawiać się głosy, że to nie jest dobry czas na zmianę podzespołów. Słuchając takich ludzi to nigdy nie będzie dobrego czasu na to. ;)
  • Odpowiedz
@kabelodneta:

Powiem Ci tak - zawsze będą pojawiać się głosy, że to nie jest dobry czas na zmianę podzespołów.

No wiem, zawsze chyba tak było :) Wiele razy słyszałam, że lepiej poczekać, bo zaraz premiera nowych procesorów, potem premiera nowych kart (po tych premierach czasem okazuje się, że to porażka i jednak trzeba było kupować wcześniej). Albo wakacje, albo święta, albo sezon komunijny, albo kurs dolara niekorzystny... :D Mam wrażenie, że to dotyczy w sumie wielu obszarów: elektroniki, samochodów,
  • Odpowiedz
@kabelodneta: Budżet nie jest jakoś sztywno narzucony, tylko nie wiem, czy warto dopłacać 400zł do 5600X, czy po prostu te ceny nie są teraz w jakiś chory sposób wywindowane. Zaraz się okaże, że skoro warto, to może dobrze by było wziąć pod uwagę coś jeszcze lepszego :D Tę górną granicę można sobie tak przesuwać w nieskończoność.
  • Odpowiedz
@Niedotykalna: Łączę się z Tobą w bólu bo jestem dokładnie w takiej samej sytuacji. 2 miesiące padła mi płyta (taka diagnoza w serwisie) i zmobilizowało mnie to do zakupów nowego sprzętu. Jak się niestety okazuje jest na to niestety najgorszy czas. Ja zdecydowałem się na MSI B550 GAMING PLUS i... czekam na dostępność Ryzenów 5 5600x i już mnie szlag chce trafić. W listopadzie była świetna promocja na podzespoły MSI
  • Odpowiedz
@brodatakozax: Kurczę, też mnie szlag trafi, jeśli przyjdzie mi tak czekać do usranej :P Widziałam Ryzeny 5 5600x za ponad 1600zł - to duża dopłata w stosunku do tej i5 :/
Gdyby to była kwestia paru tygodni, to spoko, ale do końca roku już się pewnie niewiele zmieni.
  • Odpowiedz
@Niedotykalna: Chyba to wylanie swoich żali na brak dostępności nowych Ryzenów przyniosło mi trochę szczęścia. Procki pojawiły się właśnie na RTV-EURO-AGD z możliwością zakupu w 30 ratach 0% (bo niezamożny ze mnie Mirek) i przesyłeczka ma być u mnie w piątek. Cena niższa niż u konkurencji więc polecam
  • Odpowiedz