Wpis z mikrobloga

@kalasznikowbumbumbum: Ładna ale niestety ma wady użytkowe.
Palenisko powinno być pod samą wędzarnia. Im dłuższy kanał tym trudniej utrzymać prawidłową temperaturę wewnątrz. Przez co musisz mocniej palić a niestety im więcej ognia tym wędzenie mniej zdrowe.
Komin powoduje że dym nierównomiernie dym przepływa przez wędzonki. Lepszy był by uchylny dach. Dodatkowo z takiego komina po kilku wędzeniach będzie spływać czarna kwaśna maź. Jak spadnie na wędzonkę to trzeba to miejsce wykroić
  • Odpowiedz
@2xpapanalepiku: latem przejdzie. zimą kanał się nie sprawdza. Wędzę od 5 lat. Przerobiłem 3 wędzarnie i wyciągnąłem wnioski. Teraz mam wędzarnie bez kanałów. Dół murowany gdzie palę. Góra drewniana gdzie wędzę.
  • Odpowiedz
@Silikon: no dobra ale rozumiesz, że zmieniłeś metodę wędzenia z wędzenia na zimno do wędzenia na ciepło? Palenisko z boku to zmiana metody a nie wada wędzarni. Wada jest to co opisujesz, ale powodem nie jest to że palenisko jest obok, tylko złe wykonanie wędzarni z paleniskiem obok.
  • Odpowiedz