Aktywne Wpisy
Zupa-jeza +299
Marzy mi się Polska w której takie komentarze są wyśmiewane, a nie lajkowane. Całe nasze życie w stadzie polega na stawianiu sobie ograniczeń, żebyśmy się nie pozabijali i żeby to jakoś działało. C--j tam, że 2tys zginie, 10tys zostanie rannych i 100tys postronnych osób będzie miało traumy do końca życia. Prawo do mojego z--------u jest najważniejsze. Gdybyśmy wszyscy mieli taki mental to dalej byśmy siedzieli w pubie w oparach dymu i śmierdzieli
nie_odpisuj +1
Dajcie mi jakąś randomową (bardzo) dobrą radę. Obojętnie jaką ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#kiciochypyta #tinder #zwiazki #samotnosc #wygryw #gruparatowaniapoziomu
#kiciochypyta #tinder #zwiazki #samotnosc #wygryw #gruparatowaniapoziomu
Siemka Mirki,
Dawno wypadłem z obiegu, więc przychodzę z prośbą o poradę. Przymierzam się do ulepszenia swojego kompa (na razie grafika + ram i powiększenie pamięci). Sprzęt ma już grubo ponad 4 lata, więc chyba pora na mały upgrade.
No więc zacznę może od tego, do czego będzie używany - w sumie to do wszystkiego. Przede wszystkim do pracy: praca na wielu kartach, multitasking, obróbka zdjęć i hobbystyczny montaż filmów w premierze. No i oczywiście do gier - jak 99% osób robię to dla Cyberpunka.
Mój obecny setup jest na screenie. Zmieniłem tylko procek. Mam i7-7700 (bez K).
A w co celuje? Celuje w RTX-a 3070, 32 GB RAM-u i jakiś SSD 1 TB.
Wiem, że docelowo warto wymienić też procek, bo będzie "wąskim gardłem" w takim zestawie. No i tutaj też od razu pytanie, na jaki procek najlepiej w przyszłości się przesiąść? Domyślam się, że taka przesiadka wiązałaby się raczej z wymianą płyty głównej.
Dodatkowo też doszły mnie słuchy, że obecnie ceny RTX-a 3070 są znacznie zawyżone i jeśli poczekam do marca, to kupię taniej o 500-700 zł. Prawda to? Jest sens czekać? Czy to raczej takie gdybanie?
Z góry dzięki za wszelkie sugestie.
Ceny kart są teraz mocno zawyżone. Sam poluje na 3080 i model, który chcę kupić figuruje w sklepach z markupem 500-1000+ zł, więc straszne zdzierstwo.
@snwe: sam nie wiem ile. 5600x wygląda jeszcze całkiem spoko cenowo. Więcej rdzeni tak naprawdę przydałoby się tylko do montażu filmów, a z tego pieniędzy nie mam, więc w sumie nie ma
Jak będziesz zmieniał procesor i kartę na mocniejsze to 500W może nie wystarczyć IMO
Spadek o 400-500 zł na przestrzeni stycznia/marca bardzo realny moim zdaniem
Jeżeli chodzi o RAM pod ZEN2/ZEN3 to
Szukać jakichś konkretnych płyt głównych, jak chcę tylko dyski przełożyć? Czy to są uniwersalne złącza i nie ma co się tym martwić?
W pierwszej kolejności RTX + zasilacz + SSD. W drugiej kolejności płyta główna + ram + za jakiś czas procek.