Wpis z mikrobloga

https://allegro.pl/oferta/extractor-hdmi-hdmi-audio-spdif-jack3-5-sph-ae02-9915971435

Czy ten ekstraktor pomoże mi w podłączeniu moich nowych głośników z wyjściem optycznym i podłączniem do telewizora przez złącze HDMI ARC? Mój model telewizora: Philips 49PUS8303 a głośniki Edifier R1280DBs. Niestety w moim TV wejście optyczne popusło się (kabel nie chce wejść a nawet jak wejdzie to TV ma problem z odczytem no generalnie za chu chu nie da się go wcisnąć, złączne na 99,999% jest popsute) i szukam obejścia problemu jednak zastanawiam się czy TV ogarnie to czy nie zrobi fikołka i stwierdzi (eee ja tam nic cyfrowego tu nie wykrywam wypad). Ewentualnie jest ktoś z Gdańska lub Trójmiasta kto by chciał looknąć na te złącze w moim TV? Przyznam, że nie chcę odsyłać TV na reklamację bo i tak pewnie uznają, że to moja wina. Na ściszaniu/podgłaszaniu mi totalnie nie zależy ale generalnie chcę żeby dźwięk był przesyłany cyfrowo a nie analogowo tymbardziej, że przez złącze słuchawkowe idzie marnej jakości dźwięk i jest cichy :(

Btw. sprawdzałem dwa kable Toslinkowe, jeden z zestawu głośnikowego i swój który kiedyś kupiłem.

#audio #telewizory #pytaniedoeksperta #hifi #glosniki
  • 5