Aktywne Wpisy
Matis666 +101
olcayn +32
Trzymajcie mnie, bo ja zaraz zdechnę ze śmiechu. Mamy dobrą sytuacje gospodarczą, niskie bezrobocie, wysoką konsumpcje, opanowaną inflacje i stoimy u progu rewolucji technologicznej na miarę nowej rewolucji przemysłowej.
A jakiś pożalsięboże teoretyk codziennie ostrzega, grzmi i wieszczy krach na giełdzie lub długotrwałą bessę, bo tak mu wyszło z korelacji sp500 do miedzi i połowów łososia atlantyckiego pomniejszonych o produkcje soku pomarańczowego XD I jeszcze jak on sam siebie odurza tym szurskim kadzidłem to naprawdę #!$%@? z nim, ale jak się pojawia ktoś nowy na tagu, pyta o to jakie ETF na nasdaq czy sp500 kupić na longterm, a ten mu pisze, żeby "poczekać, aż będzie tanio, bo stoimy u progu końca hossy" to to już jest poziom bycia szkodnikiem na poziomie mickapl, który od 2020 mówi ludziom, żeby nie kupować mieszkań, bo zaraz będzie taniej XD
Już sam nie wiem z czego gnije bardziej: z przemądrzałego buca nierozróżniającego korelacji od przyczynowości i giełdy od gospodarki, z tego, że ten ekspert z bożej łaski na poprzedniej bessie(według własny słów) stracił kasę, na obecnej hossie #!$%@? zarobił i uważa, że jest mądrzejszy od innych, czy w końcu z tego, że pamiętam, że ktoś napisał mu w komentarzu, że jego posty stanowią większość wartości na tym tagu XDD W każdym razie z każdej z tych rzeczy mam większą beke niż nawet z tych szurów od shortsqueeza na jsw.
A jakiś pożalsięboże teoretyk codziennie ostrzega, grzmi i wieszczy krach na giełdzie lub długotrwałą bessę, bo tak mu wyszło z korelacji sp500 do miedzi i połowów łososia atlantyckiego pomniejszonych o produkcje soku pomarańczowego XD I jeszcze jak on sam siebie odurza tym szurskim kadzidłem to naprawdę #!$%@? z nim, ale jak się pojawia ktoś nowy na tagu, pyta o to jakie ETF na nasdaq czy sp500 kupić na longterm, a ten mu pisze, żeby "poczekać, aż będzie tanio, bo stoimy u progu końca hossy" to to już jest poziom bycia szkodnikiem na poziomie mickapl, który od 2020 mówi ludziom, żeby nie kupować mieszkań, bo zaraz będzie taniej XD
Już sam nie wiem z czego gnije bardziej: z przemądrzałego buca nierozróżniającego korelacji od przyczynowości i giełdy od gospodarki, z tego, że ten ekspert z bożej łaski na poprzedniej bessie(według własny słów) stracił kasę, na obecnej hossie #!$%@? zarobił i uważa, że jest mądrzejszy od innych, czy w końcu z tego, że pamiętam, że ktoś napisał mu w komentarzu, że jego posty stanowią większość wartości na tym tagu XDD W każdym razie z każdej z tych rzeczy mam większą beke niż nawet z tych szurów od shortsqueeza na jsw.
jedni obniżają podatki w czasie kryzysu by ulżyć mieszkańcom, a nasz premier zapowiada nowe podatki - dla naszego dobra oczywiście :)
i tak jak można było reformować system podatkowy w czasach prosperity, to nie. no ale czego się spodziewać po ludziach (PiS) którzy kompletnie niczego nie przeprowadzili sensownego przez 5 lat? ręce opadają
#ekonomia #podatki #bekazpisu #polityka
Nie zmienia to faktu, ze rzadza nami socjalisci i dyletanci.
To samo mowilem o DE - u nas zapchaj dziury, tarcza w kolejnej wersji, tam powszechna obnizka vat i pare innych. Ogolnie zaimponowali mi tym, pokazali, ze ich core jest zdrowy.
Komentarz usunięty przez autora
co ciekawe - część "komentatorów" w Niemczech była bardzo niezadowolona z tego co robił rząd niemiecki - tj. z odkładkania kasy na "górkę". częśc nawet sugerowała, że to znaczyło, że rząd "zabiera zbyt dużo pieniędzy"
ja myślę że dobrze jeśli na takie sprawy jak wsparcie w czasach kryzysu są realne pieniądze. mam znajomych pracujących w DE. tam wsparcie dla przedsiębiorców było wypłacane natychmiastowo (w przeciągu kilku dni). kontrole przychodziły potem. dlaczzego tak? jak to mówił jeden z rządzących "żeby biznesy nie upadały".
@Dr_Killjoy: no ja wiem, że to nie są groszowe sprawy. a u nas co się szykuje? od 01.01.2021 przede wszystkim podwyżka cen prądyu. a to przecież prognostyk do podwyższenia cen wszystkiego (artykułów przemysłowych również - bo
Warto też zauważyć, że sama obniżka VAT ma tam
co do VAT - ten w Niemczech i tak jest niższy niż w Polsce
@secret_passenger: tak, wiem :) nawet dałem tam komentarz.
tak, choć ogólnie można by podsumować że chodzi o państa Azji południowo-wschodniej (w przybliżeniu).
co więcej - gdybyśmy po prostu jako Polacy szanowali innych ludzi w normalnych czasach i gdy czujemy że jesteśmy przeziębieni mocno - nie chodzili do pracy, ale zostali dzień lub 2 w domu, a na zewnątrz nosili maseczki (jak w większości wymienionych krajów robią ludzie gdy są chorzy - bez pandemii) to by było dużo lepiej i być może rząd by nie musiał wykonywać tak głupich ruchów (choć po tych głupkach wszystkiego można
Problem polskiej prawicy (mówię o tej rzeczywistej,
a widzisz, a przecież czołowi konfederaci dalej mają inne zdanie na ten temat. gdzie tu sens, gdzie logika? moja siostra pracuje w szpitalu (nie na oddziale covidowym, ale robi badania również pacjentom z covidem i bez w przychodni). wiesz że nadal jest wiele osób, które "nie wierzą" w wirusa? szkoda tylko, że ze szpitala prawie codziennie wynoszone są z odziału covidowego nowe ciała. szkoda
@secret_passenger: też mi się to
Jedno pytanie: czy podatki w Polsce są wyższe niż w Czechach lub w Niemczech? Bo dla mnie są ważne liczby, a nie to, że jakieś dwa posty są obok siebie na portalu wykop. Naprawdę uważasz, że nagłówki tych postów mówią wszystko o Polska i Czechy? Mogę zapytać, jak długo robiłeś tak biznes lub pracowałeś?
@andrzej-roman: a nie wiem ¯\_(ツ)_/¯ ( ͡° ͜ʖ ͡°)