Wpis z mikrobloga

w sumie to nie ma co pisać, bo te dwa znaleziska jedno pod drugim mówią wszystko o #polska i o #czechy

jedni obniżają podatki w czasie kryzysu by ulżyć mieszkańcom, a nasz premier zapowiada nowe podatki - dla naszego dobra oczywiście :)

i tak jak można było reformować system podatkowy w czasach prosperity, to nie. no ale czego się spodziewać po ludziach (PiS) którzy kompletnie niczego nie przeprowadzili sensownego przez 5 lat? ręce opadają

#ekonomia #podatki #bekazpisu #polityka
secret_passenger - w sumie to nie ma co pisać, bo te dwa znaleziska jedno pod drugim ...

źródło: comment_1606335622EOztiqeDJAuxSIptnzzN54.jpg

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Student_AWAS: bo DE i Niderlandy / Holandia w czasie ostatnich kilku lat robiły porządki w finansach.
co ciekawe - część "komentatorów" w Niemczech była bardzo niezadowolona z tego co robił rząd niemiecki - tj. z odkładkania kasy na "górkę". częśc nawet sugerowała, że to znaczyło, że rząd "zabiera zbyt dużo pieniędzy"

ja myślę że dobrze jeśli na takie sprawy jak wsparcie w czasach kryzysu są realne pieniądze. mam znajomych pracujących w DE. tam wsparcie dla przedsiębiorców było wypłacane natychmiastowo (w przeciągu kilku dni). kontrole przychodziły potem. dlaczzego tak? jak to mówił jeden z rządzących "żeby biznesy nie upadały".

@Dr_Killjoy: no ja wiem, że to nie są groszowe sprawy. a u nas co się szykuje? od 01.01.2021 przede wszystkim podwyżka cen prądyu. a to przecież prognostyk do podwyższenia cen wszystkiego (artykułów przemysłowych również - bo
  • Odpowiedz
@secret_passenger: uważam, że pierwszy lockdown, jak i zamykanie biznesów teraz jest - po prostu przesadzone, jednkaże nigdy nie będę mówił źle na kogoś, kto jest odpowiedzialny finansowo - a Niemcy takie były, jak widać - to popłaca. Oczywiście Niemcy nie są żadnym państwem minimum, które bym widział, ale - jak mówię - dali rade, pokazali, że są finansowo odpowiedzialni - brawo.

Warto też zauważyć, że sama obniżka VAT ma tam
  • Odpowiedz
@Student_AWAS: wiesz, co do wiosny - to było dużo strachu, dużo niepewności - więc tutaj rozumiem trochę polityków działajacych trochę na wyrost. wystarczyło jednak bardziej ufać w doświadczenie Chin, Tajwanu, Singapuru, Japonii, Wietnamu, Tajlandii etc. i po prostu nakazać bezwzględnie nosić maseczki w miejscach publiczbych (ale niekoniecznie na ulicy). w Niemczech nie zamknięto parków nigdy :)

co do VAT - ten w Niemczech i tak jest niższy niż w Polsce
  • Odpowiedz
@Student_AWAS:

zapomniałeś o Korei :).

tak, choć ogólnie można by podsumować że chodzi o państa Azji południowo-wschodniej (w przybliżeniu).
co więcej - gdybyśmy po prostu jako Polacy szanowali innych ludzi w normalnych czasach i gdy czujemy że jesteśmy przeziębieni mocno - nie chodzili do pracy, ale zostali dzień lub 2 w domu, a na zewnątrz nosili maseczki (jak w większości wymienionych krajów robią ludzie gdy są chorzy - bez pandemii) to by było dużo lepiej i być może rząd by nie musiał wykonywać tak głupich ruchów (choć po tych głupkach wszystkiego można
  • Odpowiedz
@secret_passenger: ogólnie masz rację, o ile nie jestem za powtarzaniem lockdownu, bądź obostrzeniami, które mamy dziś, to maski + dystans + zdrowy rozsądek to po prostu mus, jak najbardziej to popieram. Prywatnie nawet głupio byłoby mi wejść do sklepu, bądź na stacje benzynową bez maski - choćby z jakiegoś szacunku dla ludzi, którzy tam pracują i musza chodzić w tej masce te 8h.

Problem polskiej prawicy (mówię o tej rzeczywistej,
  • Odpowiedz
@Student_AWAS:

Prywatnie nawet głupio byłoby mi wejść do sklepu, bądź na stacje benzynową bez maski - choćby z jakiegoś szacunku dla ludzi, którzy tam pracują i musza chodzić w tej masce te 8h.

a widzisz, a przecież czołowi konfederaci dalej mają inne zdanie na ten temat. gdzie tu sens, gdzie logika? moja siostra pracuje w szpitalu (nie na oddziale covidowym, ale robi badania również pacjentom z covidem i bez w przychodni). wiesz że nadal jest wiele osób, które "nie wierzą" w wirusa? szkoda tylko, że ze szpitala prawie codziennie wynoszone są z odziału covidowego nowe ciała. szkoda
  • Odpowiedz
a widzisz, a przecież czołowi konfederaci dalej mają inne zdanie na ten temat. gdzie tu sens, gdzie logika? moja siostra pracuje w szpitalu (nie na oddziale covidowym, ale robi badania również pacjentom z covidem i bez w przychodni). wiesz że nadal jest wiele osób, które "nie wierzą" w wirusa? szkoda tylko, że ze szpitala prawie codziennie wynoszone są z odziału covidowego nowe ciała. szkoda gadać.

@secret_passenger: też mi się to
  • Odpowiedz
@secret_passenger:
Jedno pytanie: czy podatki w Polsce są wyższe niż w Czechach lub w Niemczech? Bo dla mnie są ważne liczby, a nie to, że jakieś dwa posty są obok siebie na portalu wykop. Naprawdę uważasz, że nagłówki tych postów mówią wszystko o Polska i Czechy? Mogę zapytać, jak długo robiłeś tak biznes lub pracowałeś?
  • Odpowiedz