Wpis z mikrobloga

Cześć!
12 listopada nastawiłem piwo z brekwitu na fermentację do piwnicy (13stopni w pomieszczeniu), 21 nie widziałem już aby fermentowało, więc przeniosłem do mieszkania, i przelałem na cichą (20 stopni w pomieszczeniu) fermentacja znów ruszyła, dzisiaj chciałbym rozlewać, czasem coś bulknie jeszcze, tak raz na pół godziny, może rzadziej.
Nie za wcześnie ?

i ile dać glukozy na 18l piwa do butelkowania ?
#piwowarstwo
  • 6
  • Odpowiedz
@PanTokarz: Prawdopodobnie w mieszkaniu nie ruszyła fermentacja, tylko brzeczka się ogrzała więc zaczął się ulatniać rozpuszczony CO2. Bulkanie to nie wyznacznik fermentacji.
  • Odpowiedz
@PanTokarz: w internecie są kalkulatory do obliczania ilości surowca do refermentacji jak na początek maksymalna bezpieczna wartość nagazowania to 2,2. jak brewkit to mogłeś nawet na cichą nie przelewać
  • Odpowiedz