Wpis z mikrobloga

Na dnie wanny mam takie nieestetyczne pęknięcia. Czy możecie polecić jakiś sposób/środek, który by to zamaskował?

Są dostępne gotowe zestawy naprawcze, ale wydaje mi się, że one są bardziej przeznaczone do wypełniania dziur, odprysków.
Malowanie oczywiście nie wchodzi w grę (widziałem takie pomysły - wygląda okropnie, różni się połyskiem, gromadzi brud itp.)
Wanna chyba akrylowa, pęknięcia są prawie płaskie, ale co większe rysy da się wyczuć paznokciem.

#budujzwykopem #remontujzwykopem #renowacja
les - Na dnie wanny mam takie nieestetyczne pęknięcia. Czy możecie polecić jakiś spos...

źródło: comment_1606210724OGEX8lPyv1I1gkYIn4PxvI.jpg

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Silikon @southman Gdybym mógł, to bym wymienił. Niestety to jest jakaś dziwna wanna narożna obudowana kafelkami z każdej strony = remont całej łazienki (z kładzeniem kafelek na podłodze i ścianach włącznie). W tej chwili nie mogę sobie na to pozwolić.
  • Odpowiedz
@les: tego nie da się zrobić dobrze wałkiem czy pędzlem.
Jak zrobisz wyprawkę to będzie widać jak cholera. Możesz pomalować całość ale będą ślady po narzędziu malarskim. Chyba że użyjesz pistoletu. Ale wtedy technologia przygotowania powierzchni jak do malowania samochodu + zabezpieczenie całej łazienki.
  • Odpowiedz
@Silikon: @les: tylko że jak to jest tak porowate jak pisze OP t trzeba by to zaszpachlować i zeszlifować na gładko jeszcze, bo sama farba i tak nic nie da, wciąż będzie czuć i widać te rysy
  • Odpowiedz
@Silikon: @les: a żywice? zmatowić wanne papierem, położyć jakiś biały topcoat (topkot) i potem szlifowanie + wypolerowanie? Wanny kompozytowe chyba właśnie taki materiał mają na powierzchni. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mnie sprostował jeśli się mylę.
  • Odpowiedz
@Zrzyck: Najczęściej renowacje robi się podobnie do tego co piszesz - prostu płynnym akrylem z utwardzaczem. Wcześniej papier wodny, na końcu pasta polerska. Przy czym wydaje mi się, że te wszystkie emalie zaprawkowe, akryle itp. nadają się do rys i ubytków, które są nimi wypełniane, a nie do takich mikropęknięć, które nawet paznokciem ciężko wyczuć.
Niektórzy polecają po prostu zrobić polerkę (taką samochodową nawet) w przypadku takich płytkich pęknięć, ale
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@les: żeby zlikwidować te pajączki to musisz je że szlifować do zera. Na to mata z żywica jak głęboko weszły. I na to kładziesz topkot (czyli żelkot z korektorem parafinowym) szlifujesz i polerujesz.

Dużo roboty.
  • Odpowiedz
@Zrzyck: @Gruby_Wujo: Got it, dzięki. Zastanowię się jeszcze w takim razie czy warto to ruszać. Wanna jest gigantyczna. Do tego z jakimiś fantazjami typu wgłębienia na mydło na rantach itp. Pracy zatem byłoby ogrom. Miałem nadzieję, że da się to miejscowo zrobić (to tylko obszar ok. 20x10cm), ale wtedy pewnie widoczne łączenia oraz różnice w kolorze byłyby jeszcze gorsze niż te pajączki.
  • Odpowiedz