Wpis z mikrobloga

Cieszę się że jako społeczeństwo w końcu dojrzewamy do progresywnych gospodarczo pomysłów takich jak dochód podstawowy. 1500 zł na miesiąc po prostu należy się każdemu niezależnie od tego czy jest noworodkiem, starcem lub człowiekiem w sile produkcyjnej. Skąd wziąć na to pieniądzie?
To proste, trzeba ograniczyć miesięczne dochody do 7000 zł a wszystko powyżej tego powinno iść na poczet państwa. Trzeba otwarcie powiedzieć że nikomu tak naprawdę nie jest potrzebne więcej pieniędzy. Nadwyżki z tego podatku mogłyby też zasilić rządowe projekty darmowych mieszkań dla młodych oraz wsparcie dla kobiet potrzebujących pomocy. Tak że widzę same plusy tego rozwiązania.

#razem #bekazprawakow #neuropa #mieszkaniedeweloperskie #nieruchomosci #zarobki #gospodarka #ekonomia
  • 8
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Scaab: Kiedyś myślałem że tylko prawicowcy w tych czasach to skrajni idioci. Teraz widzę że po lewej stronie też bywaj ludzie którzy nie znają histori i dobrze im się kojarzą czerwone ideologie.

Dlatego jest lekko lewicowym centrystą
  • Odpowiedz
@Azaajaszz: żałuję,że nie poszłam do polityki nic nie robisz dostajesz hajs, wynajęte mieszkanie, diety. Naciskasz guziczki i nikt nigdy cię za to nie rozliczy to jeśli łatwiejsze niż prostytucja
  • Odpowiedz
@Scaab: Wiem że to bajt żeby skompromitować razem, ale odpowiem jako sympatyk tej partii.

Jeśli opodatkujesz dochód powyżej 7000zł na 100%, to nikt z wyjątkiem pracoholików nie będzie pracował gdy już zarobi 7k. Skala podatkowa powinna mieć na celu długoterminową maksymalizacje wpływów z podatku dochodowego. Stąd poszczególne progi podatkowe to nie religijne dogmaty, tylko wyliczenia ekspertów na podstawie modeli analitycznych.

Co do dochodu podstawowego to oczywiście od biedy mógłby on
  • Odpowiedz