Wpis z mikrobloga

Czy ktoś z Was miał problem, że RPI 4 wykrywa sieci a nie chce się z nimi połączyć? Jeszcze czasami załapie sieć 5 GHz, ale zrywa połączenie. 2.4 GHz w ogóle nie chce załapać. Malinka jest podłączona do płytki x825 i siedzi w metalowej obudowie i chodzi na SSD. Rozkręcenie obudowy nie przyniosło poprawy. Czytałem, że może to być powiązane z dużą rozdzielczością ekranu, ale u mnie chodzi na FHD. Zmniejszenie rozdzielczości nic nie daje.
#raspberrypi
  • 11
Pozostaje połączenie internetu po kablu?

@Szym3kSzym3k: Nie wiem, po prostu odpal system z karty sd i sprawdź czy problem występuje bo to nie musi być to. Po za tym jeśli to to to wystarczy że sobie jakeś ekranowanie zrobisz, nawet z folli aluminiowej by sygnał usb3 nie zakłócał wifi. problem się ogólnie pojawia bo usb3 nachodzi na częstotliwość pracy wifi 2.4 GHz
@Kryspin013: jak robiłem ubgrade firmware rpi to wifi działało. Jak już wszystko skręciłem to się zaczęły schody. Pomyślałem że metalowa obudowa blokuje sygnał, ale jak jak ją rokrecilem to było to samo. Więc pewnie to będzie to co mówisz. Później odpalę system z karty i zobaczymy. Jak zrobić to ekranowanie? Folia nie może dotykać płytki? Obłożyć tylko metalową obudowę USB 3?
@Szym3kSzym3k: nie wiem jak ci to wytłumaczyć. Trochę jakbyś chciał zasłonić przed widokiem układu/anteny wifi całe urządzenie na usb3. Chodzi o to by folia aluminiowa odbijała fale wywołane przez przewód lub kontroler urządzenia. Możesz podesłać fotę jak to wygląda u ciebie.

Ale jak pisałem to jest tylko trop na razie. Upewnij się, że wifi bez dysku ssd i obudowy działa normalnie by wykluczyć, że to nie obudowa lub dysk jest problemem.
a może zamiast folii aluminiowej użyć tych torebek w których przychodzi sprzed elektroniczny? M.in. dysk SSD. One chyba nie spowodują zwarcia nawet jak dotkną płytki drukowanej?

@Szym3kSzym3k: Folia najlepiej jakby gdzieś do masy dotykała. Ta do elektroniki w sumie możesz sprawdzić. Ona chroni przed wyładowaniami elektrostatycznymi, nie wiem jak się nada do wyłapywania zakłóceń bo nie mam doświadczenia.

Folia ma być owinięty dysk czy gniazdo USB 3?

Element powodujący interferencję. Jak
Dopiero zaczynam z RPI i bladego pojęcia o tym nie mam

@Szym3kSzym3k: Kojarzyłem to bo czytałem, że w moim routerze można podpiąć usb3 ale ma wpływ na sieć wifi wtedy. Po za tym niektóre nowe komputery mają czasami z tym problem np nowe macbooki przy podłączaniu przejściówek na usbc potrafiły gubić całkiem zasięg wifi
@Kryspin013: Jedna przy kilkukrotnym skręcaniu i rozkręcaniu malinki problem wrócił. Mimo tego, że sam dysk też owinąłem folia aluminiową. Jest to ewidentnie problem USB 3, bo ponownie odpiąłem mostek i na karcie SD wszystko działa. Wieczorem całą płytkę włożę w folię elektrostatyczną - zobaczymy. Chyba, ze masz jeszcze inne sugestie.