Wpis z mikrobloga

Witam. Czy ktoś z Was ma doświadczenie z domkami mobilnymi całorocznymi 35m2? Wszyscy producenci przedstawiają je jako pozbawioną wad (oczywiście prócz skromnego metrażu) alternatywę do tradycyjnych budowli czy też kawalerki w bloku. Byłbym wdzięczny za wszelkie wnioski, jeśli ktoś miał z czymś takim styczność, lub miał okazję mieszkać w ten sposób.

#pytanie #budownictwo #budujzwykopem #dom #mieszkanie #minimalizm
adamko92 - Witam. Czy ktoś z Was ma doświadczenie z domkami mobilnymi całorocznymi 35...

źródło: comment_1604940427k92vqWBQUdo3OfmapHnLIQ.jpg

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Bo wszyscy producenci przedstawiają je jako pozbawioną wad (oczywiście prócz skromnego metrażu) alternatywę do tradycyjnych budowli

@adamko92: należy zatem zastanowić się dlaczego nikt ich nie buduje skoro to taka super alternatywa xd
  • Odpowiedz
@Oastry: jest wielu polskich producentów takich domków i z tego co czytałem zdobywają coraz większą popularność. Można coś podobnego wybudować na własną rękę jednak mnie interesują gotowce, które producent przywozi ci na działkę i możesz zamieszkać tam w kilka dni
  • Odpowiedz
i z tego co czytałem zdobywają coraz większą popularność.

@adamko92: a widziałeś je gdzieś? Najlepiej byłoby porozmawiać z właścicielem takiego po roku mieszkania, jakie są jego odczucia na temat konkretnego gotowca i jak się on sprawdza w praktyce - a nie na prezentacjach producenta
  • Odpowiedz
@Oastry: Kupują kupują.
Metraż trochę mały a żeby był całoroczny to z reguły trzeba go jednak troszkę docieplić i/lub zapewnić.
Sporo osób też uważa że jak już mieć coś do 35m2 to próbują sił samemu żeby jeszcze zaosczędzić (z różnym skutkiem).
Jak dla mnie to taki gotowiec dobrej firmy jest bardzo dobrym rozwiązaniem.
  • Odpowiedz
Jakieś 3km ode mnie ktoś to postawił na działce i mieszkają.

@Maseuko: ale cały rok? Bo na działkę na lato to fajna sprawa, ale często przy takich domkach pojawia się problem z ogrzewaniem i wilgocią w zimie
  • Odpowiedz
@Oastry: Mieszkają całym rokiem. Domki są ocieplone. Wszystko się ustala z producentem, nawet takie rzeczy jak lodówka, czy klasę piekarnika. Ogrzewanie na prąd z paneli słonecznych zazwyczaj.
  • Odpowiedz
@Oastry: to, że zdobywają popularność nie znaczy, że są powszechnie spotykane. Narazie czytam wszelkie opinie na ten temat i pytam w internetach. Kontaktowałem się z producentem, jednak na prezentację mogę wpaść dopiero za 2 tygodnie bo wszystkie egzemplarze sprzedali i są w trakcie produkcji kolejnych.
  • Odpowiedz
@adamko92: jakiej odpowiedzi oczekujesz? Albo inaczej - jakie masz oczekiwania po mieszkaniu w domku?

35m2 to jest mało do mieszkania w domku. Da sie mieszkać ale będzie to uciążliwe. Dlaczego? bo potrzebujesz narzędzi: kosiarka, karcher, grabie itd itp. Gdzieś to musisz trzymać. Jeśli stwierdzisz, że nic przy domku nie będziesz robić bo jest nowy to się mylisz.

Możesz doliczyć blaszak na takie
  • Odpowiedz
  • 1
@adamko92 współpracowałam niedawno nad tworzeniem identyfikacji i strony dla projektu takich domków i z rozmów "za kulisami" wynika, że faktycznie da się w nich mieszkać normalnie. Możesz nawet zwiększyć metraż do prawie 50m2 mając inną bryłę, dzięki której można zrobić antresolę.
  • Odpowiedz
@adamko92: Kolega ma ten projekt, kupił z allegro. Jest tylko z dziewczyną i bez dzieci. Wiec na 2 osoby znośne. Jak nie masz kasy ale umiesz cokolwiek zrobić To masz taniej od holendra i szybciej od domu z betonu. Dól jadalnia aneks i łazienka , góra sypialnia. Dogrzewany klimą. Zrobił bo ma gdzie i nie mają kasy na nic. Materiał jak dechy brał z odzysku. Da się żyć, jednak to
m.....6 - @adamko92: Kolega ma ten projekt, kupił z allegro. Jest tylko z dziewczyną ...

źródło: comment_1605094973hSDKZDAkoGPmNQJLTqvwE9.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz